Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Vlada usvojila Odluku o održavanju prvog hrvatskog međunarodnog vojnog aeromitinga u Zadru

05.09.2019. 11:51
Vlada usvojila Odluku o održavanju prvog hrvatskog međunarodnog vojnog aeromitinga u Zadru


Vlada Republike Hrvatske je na 177. sjednici održanoj u četvrtak, 5. rujna 2019. godine usvojila Prijedlog odluke o održavanju prvog hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga „CROIMAS 2020“.
Prvi hrvatski međunarodni vojni zrakoplovni miting „CROIMAS 2020“ održat će se 30. svibnja 2020. godine u Zadru pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, u organizaciji Ministarstva obrane u suradnji s Ministarstvom turizma, Zadarskom županijom i Gradom Zadrom.
Sukladno Odluci o održavanju aeromitinga osnovat će se Počasni i Provedbeni odbor za održavanje zrakoplovnoga mitinga. Počasni odbor činit će predsjednik Vlade RH, koji je i predsjednik Počasnog odbora, potpredsjednik Vlade i ministar obrane ujedno zamjenik predsjednika Odbora, te članovi: potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, ministar vanjskih i europskih poslova, ministar mora, prometa i infrastrukture, ministar turizma, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, župan Zadarske županije i gradonačelnik Grada Zadra.
Provedbeni odbor za održavanje zrakoplovnoga mitinga osnovat će potpredsjednik Vlade i ministar obrane svojom odlukom.
Predstavljajući Prijedlog odluke o održavanju prvog hrvatskog međunarodnog vojnog zrakoplovnog mitinga „CROIMAS 2020“ potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je: „Organizacija vojnog aeromitinga na međunarodnoj razini Republici Hrvatskoj i gradu Zadru kao domaćinu donijet će prepoznatljivost na svjetskoj zrakoplovnoj i turističkoj karti, a ujedno je i najznačajniji iskorak u promidžbi za poziv vojnog pilota, kao specifičnog i deficitarnog kadra u Hrvatskoj vojsci“.
Ministar je podsjetio kako ovaj događaj želimo povezati s 30. obljetnicom hrvatske samostalnosti uz želju da od iduće godine 30. svibnja ponovno slavimo kao Dan državnosti. „Godina 2020. je i godina u kojoj obilježavamo 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, 15. obljetnicu akrobatske grupe „Krila Oluje”, kao i godina u kojoj Republika Hrvatska predsjeda Vijećem Europske unije, što ovoj manifestaciji daje dodatni značaj“, istaknuo je ministar.
Ministar je naglasio kako se kroz organizaciju vojnih aeromitinga demonstriraju i vlastite sposobnosti te razvija međunarodna obrambena i civilno-vojna suradnja što je prilika za jače povezivanje Hrvatske vojske s lokalnom zajednicom.
Također, ministar je podsjetio kako su se Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska odlučili za ovaj projekt zahvaljujući inicijativi akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“ koja ima, kako je rekao, nemjerljiv značaj za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, promidžbu poziva vojnih pilota i povezivanje s najboljim akrobatskim skupinama iz cijelog svijeta ujedno pridonoseći promidžbi Republike Hrvatske.
Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je kako je „CROIMAS 2020“ važan nacionalni događaj. „Događaji međunarodnih dimenzija kao što je ovaj aeromiting u velikoj mjeri pridonose jačanju brenda Hrvatske kao destinacije s kvalitetnim turizmom, a upravo su zadarski arhipelag i čitava Zadarska županija izvrsna kulisa za ovaj spektakularan događaj. Sljedeće godine Hrvatska predsjeda Vijećem EU i siguran sam kako će ova manifestacija biti jedna od prilika da se svima predstavimo kao destinacija s bogatom i raznolikom turističkom ponudom“, izjavio je ministar turizma Cappelli.(MORH)