Zakon ne dopušta da gradovi budu osnivači bolnica!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Dopredsjednik biogradskog vijeća Ante Fuzul upozorava
Priča o vlasničkim pravima nad ustanovama temelji se na članku Zakona o ustanovama i čija odredba je vrijedila isključivo za Vladu RH. Valjanost odredbi ovog zakona istekla je 24.02.1994. godine, navodi Fuzul
Velimir BRKIĆ
Guši se u dugu od 30-ak milijuna kuna - Specijalna ortopedska bolnica

Dopredsjednik Gradskog vijeća Biograda, oporbeni vijećnik Ante Fuzul jučer je poslao priopćenje u vezi teksta objavljenog u srijedu u Zadarskom listu u vezi ideje gradonačelnika Biograda na Moru, Ivana Kneza, o tome da Grad Biograd preuzme osnivačka prava Specijalne bolnice za ortopediju od Zadarske županije. Fuzul navodi kako će gradonačelnika Biograda sigurno u povijesti, zahvaljujući ovoj ideji, zabilježiti kao jedinog spasitelja biogradske bolnice u Biogradu.

Lažni dušebrižnici

- Svi mi lažni dušebrižnici koji smo čuli da postoje svemirci sada ćemo saznati iz njegovih usta da ih je nemoguće vidjeti. Ali tu su, među nama, barem tako kaže u tekstu. Ili sam ja to krivo razumio, kao što su »oporbeni« vijećnici grada Biograda, ali ne svi, nego njih petero od šestero krivo napisali zahtjev za održavanje izvanredne sjednice krivo tumačeći članak 69. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Biograda na moru u kojem je jasno naznačeno da potpisan mora biti zahtjev predsjedniku Gradskog vijeća, te središnjem tijelu za upravu, dok u stavku 4., gle čuda, za gradonačelnika ne mora biti jer isto nije ni naznačeno, kao u stavku 2. i 5. istog članka. Pa nam je zbog tog neznanja Ministarstvo odbilo zahtjev, a mi smo zahtjev ponovili, pa nek opet odbije. Ali vrijeme radi tik tak otkucavajući 15 dana od 30. kolovoza, ističe dopredsjednik Vijeća
- Interesantna je ideja u vezi bolnice i moram reći da mi se sviđa kako se pod pritiskom javnosti zbog toga što su, barem su tako pisali mediji, a ovo koprcanje ih samo stavlja pod veću sumnju, uhvaćeni s prstima u medu. Pa su sad pronašli spasonosno rješenje: prebaciti ćemo bolnicu pod Grad Biograd, preuzeti njene obveze i sve super. Možda bi i bilo da se cijela priča ne temelji na članku 78. koji je dio glave prijelazne i završne odredbe Zakona o ustanovama i čija odredba je vrijedila isključivo za Vladu RH na rok od šest mjeseci od dana stupanja na snagu tog zakona. Zakon je objavljen u Narodnim novinama 16.8.1993. godine te je valjanost odredbi članka 78., na kojeg se tako uvjerljivo poziva budući spasitelj bolnice, istekla 24.02.1994. godine. U pripremnim materijalima za sjednicu smo našli tako i odredbu članka 207. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, temeljem kojeg se mogu prenijeti upravljačka prava odlukom Županijskog poglavarstva, no i ovaj članak se u Zakonu nalazi u prijelaznim i završnim odredbama tog zakona. No, dok je Zakon o ustanovama iz 1993. s izmjenama još uvijek na snazi, to je Zakon o zdravstvenoj zaštiti stavljen izvan snage donošenjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti 2008. godine, navodi Fuzul dodajući kako je Zakon iz 2008. sa svim svojim izmjenama stavljen izvan snage 2018. godine donošenjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Zakonske izmjene

- To znači da se članak 207. iz Zakona 2003. godine nije mogao primjenjivati ni 2008., a kamoli 2019., te me živo zanima tko je tvorac ovog »spasonosnog« rješenja. Što gradonačelnik Knez radi 12 godina kao gradonačelnik, ako nije u stanju pročitati i ispravno razumjeti odredbe Zakona jer je upravo on taj koji daje prijedlog u proceduru, naglašava dopredsjednik Vijeća koji je kazao kako su već nekoliko puta bili svjedoci takvih grešaka samo u zadnje dvije godine od kada je on u Vijeću.
- No ono što ću napomenuti ovdje, a vrijeme je da se postavi i to pitanje, je kako to da gradonačelnik Knez koji je, prema mojim informacijama 2014. ili 2015. godine postao predsjednik Upravnog vijeća bolnice, ovu ustanovu s pozitivnim saldom od 7,5 milijuna kuna doveo do duga od 30 milijuna kuna, a bolnica je sada toliko dužna prema njegovim riječima. Barem se tako može suditi prema njegovim navodima u članku, a članak o pozitivnom saldu je također objavljen u istom glasilu 2014. godine. Vrijeme je da netko postavi i pitanje političke odgovornosti gradonačelnika Kneza jer je upravo kao predsjednik Upravnog vijeća morao biti prvi koji će to spriječiti i zatražiti reviziju poslovanja, navodi Fuzul dodajući kako je upravo to ono što ovih petero »oporbenih« vijećnika lažnih dušebrižnika traži, kao i da se sanira bolnica.

Odbili oporbene prijedloge

- Jedino što je dobro u ovom članku rečeno je da jedinica lokalne uprave može sredstvima iz svog proračuna osigurati, sukladno članku 11. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, iznadstandardnu zdravstvenu zaštitu, a podsjetit ću da smo mi za proračun 2018. godine na raspravi o proračunu za 2017. godinu amandmanom predlagali nabavu mamografa 3D, kao dodatnog uređaja kojim bi se poboljšala zdravstvena zaštita prvenstveno žena na području bivše općine Biograd, ali i bliže okolice. Isto tako, nedavno smo na raspravi o rebalansu proračuna predlagali amandmanom kupnju uređaja za magnetsku rezonancu koji je glatko odbijen, jer je bitnije bilo nabaviti novi automobil za potrebe Grada. Vidim u članku da je sada u planu za nabavu, zaključuje u priopćenju dopredsjednik Vijeća koji je rekao kako je sva sreća da oni iz oporbe nemaju ni znanja ni prijedloga.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno