Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ŽUPANIJA I MEDICINSKA ŠKOLA POTPISALE UGOVOR O OSNIVANJU PRAVA GRAĐENJA Važan korak prema Regionalnom centru kompetentnosti u podsektoru zdravstva

05.09.2019. 11:23
ŽUPANIJA I MEDICINSKA ŠKOLA POTPISALE UGOVOR O OSNIVANJU PRAVA GRAĐENJA Važan korak prema Regionalnom centru kompetentnosti u podsektoru zdravstva


Jučtros je u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije potpisan ugovor o osnivanju prava građenja između Zadarske županije i Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar kao nositelja prava građenja. Riječ je, naime, o zgradi nekadašnjeg Srednjoškolskog đačkog doma na predjelu Relje, s dvorištem i pomoćnim objektom, a koju Zadarska županija opterećuje pravom građenja u korist Medicinske škole Ante Kuzmanića kao nositelja prava građenja u svrhu njene rekonstrukcije, obnove i uređenja.
Naime, postojeća zgrada preuredit će se za potrebe uspostave Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, u podsektoru zdravstvo, kojim je prošle godine imenovana zadarska Medicinska škola Ante Kuzmanića.


Ulaganje važno za mlade ljude
– Izgradnja Regionalnog centara kompetentnosti jedan je od najznačajnijih projekata u Zadarskoj županiji za budućnost školstva, istaknuo je zadarski župan Božidar Longin na jučerašnjem potpisivanju ugovora, ističući kako je Županija riješila imovinskopravni status zgrade nekadašnjeg Srednjoškolskog đačkog doma i kao vlasnik prostora dala pravo građenja bez naknade, na rok od četrdeset godina.
– Cilj nam je omogućiti učenicima što bolje i kvalitetnije školovanje jer je ključ svakog uspjeha čovjek, u kojega je potrebno ulagati, a osobito u mlade ljude, kazao je župan Longin, naglasivši kako će se sredstva za ovaj projekt osigurati kroz javni poziv koji provodi Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.
Medicinska škola Ante Kuzmanića, kao i Strukovna škola Vice Vlatkovića dobile su, podsjetimo, status Regionalnih centara kompetentnosti i kao takvi imaju pravo na povlačenje novca iz operativnog programa konkurentnosti i kohezije gdje je na raspolaganju 563 milijuna kuna za uspostavu hrvatskih centara kompetentnosti, iz čega će se financirati razne aktivnosti za njihovu uspostavu. Ovim sredstvima, dijelom europskim, a dijelom i državnim, nastoje se stvoriti materijalni i drugi uvjeti da se škole povežu s gospodarstvom. Također, iz drugog operativnog programa bit će raspisano još najmanje toliko sredstava, što iznosi ukupno preko milijardu kuna za centre izvrsnosti u Hrvatskoj.
Županijska Agencija ZADRA NOVA sa svojim partnerima priprema projekt o uspostavi Centra, čija cijena je oko 30 milijuna kuna, kao i svu potrebnu dokumentaciju, no preduvjet za sve potrebne aktivnosti upravo je jučer potpisani ugovor o osnivanju prava građenja između Zadarske županije i Medicinske škole Ante Kuzmanić.
Kako je navela ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA Marina Dujmović-Vuković, Agencija od početka prati Medicinsku školu u procesu u kojem je postala jedna od najboljih zdravstvenih škola i dobila status Regionalnog centra kompetentnosti.


Najstarija je zdravstvena škola u Hrvatskoj
– Regionalni centri kompetentnosti su mjesta izvrsnosti gdje se postiže najbolja kvaliteta i učenike na najbolji način priprema za tržište rada, kazala je Marina Dujmović-Vuković.
U ime škole, koja je ponijela status Regionalnog centra izvrsnosti za područje pet županija (uz Zadarsku još Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Karlovačke), medijima se obratio i ravnatelj Medicinske škole Ante Kuzmanića Davor Vidaković, koji je na čelu ove uspješne škole već 32 godine.
– Naša škola najstarija je zdravstvena škola u Hrvatskoj i sljedeće godine obilježit će 200 godina od utemeljenja i 199 od početka rada. Od 1997. škola je u sadašnjem prostoru u Ulici Franje Tuđmana i za to vrijeme postiže respektabilne rezultate, a za upisom u školu redovito vlada veliki interes. Izgradnjom Regionalnog centra kompetentnosti na Relji škola će dobiti najbolje uvjete od sve 23 zdravstvene škole u Hrvatskoj. Dodatna prednost bit će i blizina naših glavnih vježbovnih baza – Opće bolnice i Poliklinike, kazao je ravnatelj Vidaković i naglasio kako će izgradnjom ovog centra Zadar dobiti fenomenalno uređeni prostor, koji je projektirala poznata zadarska arhitektica Iva Letilović, a koji će dodatno uljepšati i upotpuniti taj dio Relje.
Davor Vidaković posebno je zahvalio osnivaču škole Zadarskoj županiji na dobivenome pravu građenja, kao i Agenciji ZADRA NOVA koja će zajedno sa školom raditi na ovome značajnom projektu za zadarsko školstvo, ali i gospodarski razvoj.
Ugovor o osnivanju prava građenja Regionalnog centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju, u podsektoru zdravstvo, potpisali su zadarski župan Božidar Longin i ravnatelj škole Davor Vidaković.