Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hoće li Vir proći kao Nives Celzijus!?

05.09.2020. 10:14


Naravno da ćete odmah upitati kakve veze ima Vir i Nives Celzijus, ili je i ovaj novinar, kao i druge mu kolege, počeo navlačiti čitatelje kretenskim naslovima. Povuć ćemo paralelu iz naslova.
Vir je napaljeniji nego ikad, s čvrstom pozadinom u brojkama, da sad (ili nikad) u ovoj specifičnoj godini uzme titulu »šampiona hrvatskog turizma«. Dosadašnje brojke idu u prilog tome. Svjedočili smo bijesnoj reakciji Vira na nekoliko objava u kojima je HTZ, prenoseći podatke eVisitora, govorio o prvacima odnosno najposjećenijim destinacijama – po broju gostiju. Tu Vir ne ulazi. Njegova je specifičnost vikendaški, koji se tretirao i kao »nekomercijalni turizam«, a njegova je karakterstika da ljudi borave u vikendicama mjesec i više. Kod komercijalno vođenog turizma prosjek boravka je ispod 5-6 dana. Tako Vir noćenjima nadmašuje sve u Hrvatskoj, do sad, a vjerojatno će cijele ove corona godine, u kojoj su najvjerniji gosti vikendaši s obiteljima i prijateljima. Tu su i apartmani ili kuće za najam, jer Vir hotela i sličnih sadržaja nema, koji su ove godine prošli puno bolje od hotela. Tako je u ovoj godini Vir jači od Rovinja, Poreča, Dubrovnika,… sa hotelima, kod ovih prvospomenutih i impresivnim vrhunskim kampovima itd. To će u »normalnoj« sezoni Viru biti teško nadmašiti, makar se zadnjih godina primicao.
Najveći uspjeh Nives Celzijus je autobiografija koju je objavila 2008.g. pod nazivom »Gola istina« gdje detaljno opisuje svoj život prije braka s hrvatskim nogometašem Dinom Drpićem. Knjigu su proglasili najprodavanijom u Hrvatskoj, jer je i bila, te joj je automatski trebala biti dodijeljena prestižna nagrada Kiklop, a koja se dodjeljuje – najprodavanijoj. No, to nije bilo po ukusu »knjiških znalaca« skloniji »književnosti« od čitanosti. Usljedila je višegodišnja farsa, tijekom koje su uvrede padale na obje strane, a pulski Sa(n)jam knjige izgubio je konačno sudsku parnicu, te po sudskom nalogu Nives Celzijus dodijelio kipić »Kiklopa« – 2013. godine?!.
Hipotetsko je pitanje hoće li se »šampionom hrvatskog turizma« proglašavati destinacija temeljem ostvarenih noćenja, kao kod knjiga i Celzijus – nejprodavanija, ili temeljem shvaćanja pojma »turizma«, poput shvaćanja pojma »književnosti«, a gdje postoji više škola mišljenja oko samog zbrajanja »komercijalnog i nekomercijalnog«, pa do neprihvaćanja virskog »drugog lica« i odbojnosti spram takvog vida turizma.


»Favoriziraju se destinacije u koje su se dosad ulagale milijarde kuna javnog državnog novca, i to u komunalnu, turističku i medijsko-marketinšku infrastrukturu, pa ih očito smeta uspjeh Vira koji od svega toga nikad ništa nije dobio.
Kristijan Kapović, načelnik Općine Vir