Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mjesto gdje je veliki Krešo započeo košarkaški put

05.09.2020. 08:10


U ulici Frana Alfirevića na staroj Voštarnici jučer je u organizaciji Udruge Dani Krešimira Ćosića, Grada Zadra i Zadarske županije upriličeno svečano predstavljanje obnovljenog koša gdje je Krešimir Ćosić, velikan ne samo zadarske već europske i svjetske košarke, kao dijete napravio svoje prve korake u loptanju pod obručima. Taj obnovljeni koš postavljen je na već prije uređeni mural na kojem su, uz Krešin lik u dresu Zadra s brojem 11, istaknuti njegovi igrački i trenerski uspjesi, a mala ulica u kojoj je Krešo odrastao i krenuo u košarkaški svijet jučer je bila uistinu pretijesna i u njoj su se mogla vidjeti mnoga poznata lica.


Suigrači i obitelj
Našli su se tu mnogi Krešini suigrači i suvremenici poput trenera Đorđa Zdrilića, Pina Giergie, Velimira Čubrića, Vlade Vanjka, Jure Košte, Marka Ostarčevića, Marija Gusara…, pa Stojko Vranković u funkciji predsjednika HKS-A, Danijel Jusup, Željko Žilavec, Zdenka Zrilić…, a uveličali su ovu svečanost i zadarski gradonačelnik Branko Dukić te zadarski župan Božidar Longin. Naravno došla je i cijela Krešina obitelj. Od supruge Ljerke, preko kćerke Ane i sina Krešimira Petra s obiteljima dok je cijela ceremonija zaslađena recitacijama u izvedbi Gabrijele Meštrović Maštruko te nastupom Mladena Grdovića s pjesmom »Mi smo dica Kalelarge« koju je posvetio Kreši. A njegov doprinos Zadru i zadarskoj košarci spominjali su svi koji su dobili priliku kazati pokoju riječ o Kreši. Gradonačelnik Branko Dukić se između ostalog zapitao čuvamo li dostojno uspomenu na velikog Krešu.
– Prolazim svaki dan uz dvoranu Krešimira Ćosića gledajući tu djecu koji igraju košarku po igralištima i uvijek se pitam hoće li se pojaviti neki igrač poput Kreše. Evo, čekamo ga još. Imam doma knjigu o njemu, imam i živa sjećanja iz djetinjstva na tog jedinstvenog košarkaša i velikog čovjeka, i našeg sugrađanina, Zadranina. Dok nisam bio gradonačelnik svaki spomen na njega budio mi je ponos, ali otkad sam tu gdje jesam uz ponos osjećam i neizmjernu zahvalnost. On zna što je biti Zadranin. Gradonačelnik sam grada kojem je Krešo donio zvjezdanu slavu, generacije Zadrana činio sretnim, a meni osobno donio je i pitanje čuvamo li dostojno uspomenu na njega. Naravno, dok prolazimo uz dvoranu Krešimira Ćosića vjerujemo da smo mu dali veliki obol i sjećanje na njega, kao i sada s ovim muralom i košem koje smo sada i obnovili – istaknuo je gradonačelnik Zadra dok je vrlo emotivnu poruku, posebno mladim Zadranima, uputila Krešina supruga Ljerka Ćosić.


Velik čovjek
– Krešo je svoj put započeo ovdje, na jednom improviziranom košu, i malo tko je vjerovao da može postati veliki igrač. Demantirao je sve one koji su ga demantirali i osvojio je sve što se u košarci moglo osvojiti. Zato je jako važno da ovaj mural bude inspiracija i poticaj mladim ljudima i djeci grada Zadra i da vide da se vjerom, ljubavlju i upornošću može postići sve u životu što čovjek zaželi. Krešo je u to vjerovao, Krešo je bio uporan i Krešo je u tome uspio. Ali, ono što je još važnije da je Krešo osim što je bio veliki sportaš i veliki košarkaš, bio je i velik čovjek. To vi njegovi sugrađani sigurno jako dobro znate. Krešo je imao empatiju za sve ljude oko sebe, za male ljude i pomagao je kad god i kome god je to trebalo – kazala je Ljerka Ćosić.