Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ravnateljica Sikirić: Odluka je privremena i podložna epidemiološkoj slici

05.09.2020. 08:16


Redakciji Zadarskog lista javila se nekolicina roditelja učenika razredne nastave OŠ Stjepana Radića iz Bibinja, koji su zabrinuti i tvrde da njihova djeca moraju cijelu školsku godinu na nastavu ići u poslijepodnevnoj smjeni, dakle od 14 do 19 sati. Roditelji, koji su zbog zaštite identiteta djece željeli ostati anonimni, tvrde kako je ovu odluku donijela ravnateljica Mirka Sikirić, bez suglasnosti Školskog odbora i vijeća roditelja.
Revoltirani i šokirani takvom odlukom poslali su dopis školskom odboru, razrednom vijeću, pravobraniteljici te resornom ministarstvu te traže da se u školi izmjenjuju smjene.
– Naša su djeca pohađanjem nastave isključivo u poslijepodnevnoj smjeni zakinuta prvenstveno za obiteljski život. Mi kao roditelji, koji uglavnom radimo kroz jutro, moći ćemo ih vidjeti tek u sedam sati navečer. Dakle, ta mala djeca će se cijelu godinu vraćati kući po mrklom mraku, putem koji nema javnu rasvjetu kao ni nogostup. Na kraju krajeva, dijete te dobi zakonski ne smije biti samo kući cijelo jutro, govori nam zabrinuta majka čije bi dijete trebalo ići u školu u poslijepodnevnoj smjeni. Dodaje kako djeca koja idu na nastavu poslijepodne imaju manju koncentraciju te su su razdražljiva i umorna pa se postavlja pitanje koliko će takav konstantni rad poslijepodne biti efikasan.
Slijedom ovih informacija nazvali smo ravanteljicu škole Mirku Sikirić koja nam je pojasnila da je odluka donesena na sjednici školskog odbora koja je održana u četvrtak, a gdje je odlučeno o modelima održavanja nastave.


Privremeno rješenje
– Ovom odlukom utvrđena je organizacija rada koja je podložna promjenama i koja je tek privremena te podložna epidemiološkoj slici. Ovakav način nastave zadržat će se najkasnije do kraja listopada, kada će školski odbor opet zasjedati te se tada ova odluka može promijeniti. Međutim, živimo u specifičnom vremenu punom neizvjesnosti i može se dogoditi da već za tjedan dana odluče da se zatvara škola, pojašnjava nam ravnateljica Mirka Sikirić. Ističe kako se može dogoditi da dođe preporuka da više razrede opet pošalju kućama, ili slučajevi zaraze u razredu, a sve ovo omogućit će dodatni prostor kada će mlađa djeca moći ići ujutro na nastavu. Međutim, ukoliko ne bude ovih promjena, školski će odbor, pojašnjava, krajem listopada odlučivati o daljnjem načinu održavanja nastave.
– Ti su roditelji negodovali jer nismo odluku donijeli ranije, ali mi to nismo mogli jer je Ministarstvo donijelo upute tek 30. kolovoza, nakon čega smo tek mogli krenuti u proceduru. Prvo smo imali učiteljsko vijeće, potom online vijeće s roditeljima i konačno školski odbor gdje je donesena ova privremena odluka. Shvaćam da su roditelji nervozni jer svi želimo da sve bude po starom, ali na žalost, nije. Mi zbog ove situacije ne smijemo pustiti svu djecu u školu u istu smjenu, rekla nam je Sikirić. Na pitanje je li razmišljala da djeca idu jedan tjedan ujutro, drugi poslijepodne rekla je kako postoji i ta opcija.


Viši i niži razredi
– Ova odluka je donesena na ovaj način jer viši razredi nisu išli na nastavu od 16. ožujka, dakle pola godine, i ta su djeca izgubila radne navike, a njihove se ocjene boduju i ulaze u prosjek za upis u srednju školu. Naši učitelji predmetne nastave na ovaj će način moći odraditi što više dopunske nastave kako bi mogli nadoknaditi gradivo, te im rastumačiti sve one lekcije koje nisu shvatili tijekom nastave na daljinu. S druge strane, niži razredi su krenuli u školu 4. svibnja te su imali sedam tjedana više nastave i imali su vremena ponoviti gradivo. Zbog svega ovoga smo nastavu za starije razrede organizirali u jutarnjoj smjeni kada je lakše organizirati dopunsku nastavu iz matematike, fizike ili kemije. Mi sve ovo radimo u interesu naše djece. Niži razredi imaju ocjene koje ne ulaze u prosjek za upis u srednju školu. Osim toga, u višim razredima imamo 223 učenika, a u nižima 197 učenika, pojašnjava nam ravnateljica Sikirić kako ovako velik broj učenika jednostavno ne smije biti u isto vrijeme u zgradi. Još jednom je naglasila ako se situacija poboljša da će svi učenici opet ići na nastavu u jednoj smjeni, a ako postane lošija, možda će opet svi morati imati nastavu na daljinu.




Apel roditeljima
– Ovo su vremena kad ništa nije sigurno. Mi imamo velik broj roditelja i teško je zadovoljiti svih. Meni roditelji viših razreda govore kako su njihova djeca popustila zbog škole na daljinu te se neki učenici nisu mogli upisati u željenu srednju školu. Moramo voditi računa i sagledati situaciju iz svih kutova. Ovo je jako teška odluka i molimo za razumijevanje roditelja, apelirala je ravnateljica Sikirić.
Inače, na školskom odboru je odlučeno kako će imati kombiniranu nastavu tako da će dio učenika biti u školi, a dio učenika na daljinu za izbornu nastavu u višim razredima (Informatika 7. I 8. razredi; Njemački jezik 5. – 8. razredi). Svaki će razred imati nastavu samo u jednoj učionici, s izuzetkom nastave Informatike i TZK. Nastava TZK će se izvoditi vani kad god bude moguće, a u dvorani samo u slučaju lošeg vremena. Svim višim razredima nastava počinje u 8 sati ujutro, učenici 1.a i 2.a pohađaju nastavu od 8 – 16,30 (nastava i produženi boravak), dok će učenici ostalih nižih razreda pohađati nastavu od 14 do 17.30 ili 18.15 ako pohađaju izborne predmete.
​Za kraj je apelirala na roditelje za razumijevanje i strpljivost te je još jednom naglasila kako će nastavu prilagođavati epidemiološkoj situaciji.


»Shvaćam da su roditelji nervozni jer svi želimo da sve bude po starom, ali na žalost, nije. Mi zbog ove situacije ne smijemo pustiti svu djecu u školu u istu smjenu
Mirka Sikirić


Roditelji: Tražimo ravnopravnost za svu djecu
U posjedu smo dopisa kojega su roditelji uputili svim nadležnim službama. Dopis prenosimo u dijelovima.
»I dalje smatramo kako nisu poduzete mjere koje bi osigurale ravnopravnost svih učenika koji pohađaju OŠ Stjepana Radića Bibinje. Nastava je radi COVID-19 prekinuta 16.03.2020 SVIM UČENICIMA ne samo predmetnoj nastavi, te su se djeca nižih razreda u svoje školske klupe vratila 25. 5. 2020. god. To znači da su djeca od 1. do 4. razreda bila 5 tjedana na nastavi u školi do kraja školske godine izuzev dva učenika koja su bila 2 tjedna dulje. Navod da su djeca razredne nastave bila 9 tjedana više na nastavi u školi dok su ostali pratili nastavu on-line je neistinit. Apsurdno je naglasiti da su djeca radi online nastave odnosno nastave na daljinu imala »rupe u znanju« te radi toga nisu mogli upisati željene srednje škole. Kako sami navodite pri upisu u srednju školu gledaju se ocjene od 5. do 8. razreda. Samim time dolazimo do činjenice da unatoč -COVID19 i izvanrednoj organizaciji nastave vremenski period od 16. 3. 2020. nije u tolikoj mjeri mogao utjecati pri upisu u željene srednje škole. Radi se o tri mjeseca on line nastave, očito su rezultati kod tih učenika izostali i ranije.(…) Zar sva djeca nemaju pravo na obrazovanje i jednakost ??? I niži i viši razredi.To je pravo zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske.
Nadalje ravnateljica navodi stoji kako niži razredi imaju 3,5 – 4 sunčanih sati nastavu dok viši razredi istu imaju 5 – 6 sunčanih sati zbog čega bi im nastava trajala do 20 sati.Također naglašavate kako će djeca od 11 godina morati po mrklom mraku ići kući pješke u zimsko vrijeme. Dakle, ironično je to da će isto tako djeca nižih razreda u dobi od 6 do10 ići također po mrklom mraku, jer u zimskom periodu, dan je do 16,30 sati. Zanemarujete činjenicu koja se tiče djece njihove dobi, a odnosi se na vremensko razdoblje koje će provesti sami kod kuće. Djeca bi trebala biti sposobna obaviti osobnu higijenu, doručkovati, napisati domaći rad, pripremiti sve potrebno za nastavni dan kao i nahraniti se pred polazak u školu. Uz to sve oni trebaju primijetiti eventualne simptome virusa te mjeriti temperaturu kako se navodi u priopćenju. Smatrate li da su oni zbilja dovoljno zreli da im se tolika količina odgovornosti nametne u dobi od 6 do 10 godina? Napominjemo još jednom da ima puno mogućnosti i ideja kako bi se donijelo rješenje koje bi ravnopravno pogodovalo svim učenicima OŠ. Stjepana Radića Bibinje.
Što se tiče dopisa upućenog 3.rujna 2020.godine našoj punomoćnici ističemo da smo informaciju o popodnevnoj nastavi za učenike razredne nastave kroz cijelu školsku godinu dobili u neformalnom razgovoru sa učiteljicama koje su valjda upoznate kakav im je raspored radnog vremena, ali isto tako određen broj roditelja je telefonski razgovarao s ravnateljicom škole koja je potvrdila ovakav način organizacije nastave. Ravnateljica je bila ustrajna u »svojoj« odluci, a mi kao roditelji smo reagirali odmah u nadi da će se ukazivanjem na nepravdu koja će biti nanesena učenicima razredne nastave ovakav način organiziranja nastave promijeniti.
Roditelji 4.a razreda zastupani po punomoćnici odvjetnici Sandri Fuzul