Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tomislav Glavić: U Nadinu ima vrhunskog grožđa za potrebe cijele županije

05.09.2020. 10:42


U uvjetima "novog normalnog" prva manifestacija službenog početka berbe grožđa u Zadarskoj županiji, održana na Nadinskom blatu, u ravnokotarskom mjestu Nadin, simbolu ekološke vinogradarske proizvodnje polučila je veliki uspjeh.
U organizaciji Udruge vinogradara i vinara Nadin, Udruge vinara Zadarske županije i Turističke zajednice Ravnih kotara simbolična prva berba održana je u vinogradu Šime Škaulja, jednog od najpoznatijih i najuspješnijih ravnokotarskih vinara. Brala se sorta syrah koja je imala gradaciju (količinu sladora) od 19 do 22.
– Iskreno tvrdimo da je Nadinsko polje na površini od 350 hektara s 1.400,000 trsova ove godine urodilo vrhunskim vinima. Štoviše, ovo će biti jedna od boljih vinogradarskih sezona i količinom i kvalitetom. Nažalost, u ostatku županije smo imali elementarne nepogode, naročito krupu ili tuču početkom svibnja i sredinom srpnja. Jedne od najvećih šteta učinjene su na istočnog dijelu grada Benkovca, od Podgrađa i Lisičića do Banjevaca i Vukšića, kazao je Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Nadin i Udruge vinara Zadarske županije.


Nadinskom vinu jedinstveni brend Nadin
– Ali zato u Nadinu ima dovoljno grožđa za potrebe cijele županije, tako da ljubitelji vina ne moraju hrliti u druga vinogorja po neka jeftina grožđa. Ovdje je zajamčena kvaliteta i ekološka proizvodnja pa neka nam se jave, pozvao je Glavić koji ima 22.000 ekološki tretiranih vinskih trsova.
Kada je riječ o vinogradarstvu i vinarstvu Zadarske županije tu je u nadinskom i benkovačkom vinogorju nastala prava revolucija u pozitivnom smislu.
– Želja mi je da kad se vozim autocestom A1 Zadar – Zagreb na panoima osim Badelovog Korlata vidim i Nadin, da se brendira nadinsko vino pod jednim imenom Nadin, jer samo tako s prepoznatljivim imenom može ići na tržište, poručio je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca, i poželio da manifestacija postane tradicionalna.


Don Ivan, Asseria i meštar Ive
Obred blagoslova predvodio je don Ivan Rončević, župnik Škabrnje i Nadina. Za veseli štimung se brinula klapa Asseria iz Benkovca, dok je 75 litara vinskog gulaša pripremio meštar Ivan Nimac iz Lišana Ostrovičkih.
– Svakako vrijedi pozdraviti udruživanje vinara Zadarske županije kroz zajedničku udrugu što je pravi put za kvalitetniji nastup na tržištu. Ujedno je to dobar primjer, ali i putokaz voćarima, maslinarima i povrćarima da krenu u tom smjeru, u čemu ćete svi imati svesrdnu pomoć Županije, rekao je zadarski župan Božidar Longin.
– Radimo na brendiranju cijele naše županije kao gastronomske destinacije u čemu će i Ravni kotari imati prigodu dodatno iskoristiti svoje potencijale, s naglaskom na vrhunska vina iz našeg kraja, naveo je Longin i dodao kako je Zadarska županija, unatoč korona krizi, i ove godine osigurala milijun kuna za potpore poljoprivredi.




Lokalne proizvode u restorane
Županijska Turistička zajednica izdala je i novu brošuru s lokacijama OPG-ova na kojima se može degustirati gastronomska ponuda.
– Marketing je iznimno važan, a ovaj današnji događaj također je jedan dobar korak u tom smjeru. Podsjećam, u suradnji s vašom udrugom organizirali smo u Domu županije sastanak vinara, uljara i sirara s našim ugostiteljima, a sve s ciljem povezivanja, jer želimo lokalne proizvode u našim restoranima, poručio je župan Longin i naglasio kako Zadarska županija financira projekt "Zaštita i revitalizacija autohtonih sorata vinove loze Sjeverne Dalmacije" kojeg provodi Agronomski fakultet iz Zagreba na poljoprivrednom dobru u Baštici s ciljem doprinosa razvoju i prepoznatljivosti izvornih vina iz Zadarske županije.


Šime Škaulj: Vino se radi u vinogradu
Šime Škaulj sa sinom Tomislavom u zadnjih 15-ak godina iskrčio je sve stare panjeve vinove loze u Nadinskom blatu i na 15 hektara posadio 76.000 čokota novih sorti. Ubere 15 tona grožđa, proizvode oko 80.000 vina ili oko 110 tisuća butelja označenih ekološkim certifikatima, hrvatskim i europskim.


Bez Ravnih kotara turizam nema "šug"
– Turizam Zadarske županije nema "šug", nije cjelovit i pravi u punom smislu riječi ako upravo ovakve stvari ne budu sastavni dio svih turističkih kataloga i ponude. Mi u pozicioniranju na tržište nismo u obzir uzeli zaobalje i ponašali smo se kao da imamo samo plaže i more. Potrebna je promjena mentaliteta kako bi došlo do promjena u turizmu, kazao je Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice Ravni kotari i zaključio kako se Ravni kotari više ne smiju zaobilaziti.


Galop Rade Bobanovića na Lisi
​Veliki aplauz na otvorenom doživio je Radoslav Bobanović – Sokol, poznati vinar i maslinar iz Polače, koji je na Nadinsko blato u galopu došao na leđima kobile Lisa. Rade je bio istinska atrakcija ove manifestacije.