Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Uvjeti konzervatora zaustavili radove

05.09.2020. 08:35


Iako je natječaj za uređenje gradske tržnice bio raspisan još 2016. godine, kada je izabran rad zagrebačkog arhitekta Hrvoja Njirića i njegova tima, još uvijek se projekt uređenja nije pomaknuo s mrtve točke.
Naime, u međuvremenu je Konzervatorski odjel u Zadru uvjetovao početak radova sustavnim arheološkim istraživanjima na području cijele tržnice zbog čega je cijeli projekt još uvijek na čekanju.
– Zadnje što mi je poznato jest da je projekt uređenja gradske tržnice stao nakon što su konzervatori tražili da se kopa cijeli prostor sadašnje tržnice kako bi se provela arheološka istraživanja. Međutim, ovo nije moguće jer za to vrijeme tržnica ne bi mogla raditi, tako da je ova opcija, nažalost, neizvediva. Naime, arhitekt je predvidio da na prostoru tržnice ide više širokih betonskih stupova za koje moramo duboko kopati temelje pa kad se već kopa duboko da se istraži što ima, pojašnjava Tomislav Letinić, direktor Tržnice Zadar trenutnu situaciju s izgradnjom tržnica. Pojasnio je kako cijeli projekt vodi gradski ured za graditeljstvo te oni uglavnom komuniciraju s investitorom i konzervatorima.
Letinić nam je pojasnio kako su zbog navedenih uvjeta konzervatora tražili od projektanta ako može izmijeniti odnosno prilagoditi projekt na način da stavi uže stupove koji ne bi morali imati ovako debele temelje.
– Nisam bio u kontaktu s arhitektom te zaista ne mogu reći u kojoj je fazi ovaj projekt. U međuvremenu se dogodila i epidemija koronavirusa pa je sve dodatno prolongirano. Ipak, nadam se da će se uskoro naći neko riješenje te će se nastaviti s tim projektom, zaključio je Letinić.
Da podsjetimo, Grad Zadar je raspisao natječaj na kojem je rad arhitekta Njirića izabran kao najbolji. Međutim, taj je projekt već jednom mijenjan jer su trgovci na pijaci negodovali zbog latinskih jedra koja su stavljena i smatrali su da ih neće štititi od kiše. Nakon toga je Njirić prilagodio projekt te je stavio dvostruko jedro koje će i trgovce i kupce štititi od kiše i sunca.
Tadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta prilikom predstavljanja radova je rekao kako je sadašnje stanje tržnice nezadovoljavajuće, te kako ona izumire umjesto da postaje turistička atrakcija.
– Naš je cilj i želja da tržnica bude centar i promotor razvoja Zadra, element revitalizacije Poluotoka. Želimo seljačku tržnicu koja će nuditi proizvode naših ljudi, OPG-ova zadarskog zaleđa koje je kao stvoreno za poljoprivrednu proizvodnju. Postojeće stanje je i estetski loše, te zahtijeva cjelovito rješenje, zbog toga smo se obratili struci da predloži najbolju opciju. Nakon ovog odabira idejnog projekta slijedi izrada dokumentacije za glavni projekt, a onda i realizacija, rekao je davne 2016. godine tadašnji gradonačelnik Kalmeta, a njegove želje još uvijek su, nažalost, samo želje.