Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Obitelj Bakmaz najčitatelji Gradske knjižnice

Autor:

04.10.2009. 22:00
Obitelj Bakmaz najčitatelji Gradske knjižnice

Foto: Adam VIDAS



Najprije sam bila na Dječjem odjelu, a zatim sam počela posuđivati i knjige s Odjela za odrasle. Uz lektiru i ostale školske obveze redovito čitam i još neku dodatnu literaturu, a trenutačno je to posljednji dio Harryja Pottera, knjiga koja mi je u ovom trenutku najbolje što sam do sad čitala, kazala nam je Matea
U sklopu obilježavanja 60. obljetnice postojanja Gradske knjižnice Zadar, koje je održano danas u Hrvatskoj kazališnoj kući Zadar, upriličeno je i proglašenje najčitatelja u nekoliko kategorija. Tako je u kategoriji obitelji najčitateljem Gradske knjižnice proglašena obitelj Bakmaz iz Zadra i to majka Marjana, 18-godišnja Matea, 12-godišnji Marin i najmlađi, sedmogodišnji Marko, vjerni čitatelji i korisnici raznovrsnih sadržaja koje im pruža Gradska knjižnica.
Ljubav prema čitanju mališani su, kako kažu, naslijedili od majke Marjane, koju cijeli svoj život gledaju kako čita, zbog čega je i njima posjećivanje knjižnice i provođenje slobodnog vremena čitajući sasvim normalno. Marjana Bakmaz javnosti je poznata i kao ravnateljica zadarske Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, a s obzirom da je po struci profesorica hrvatskog jezika i književnosti, ljubav prema knjigama sastavni je dio njezina života i sasvim razumljiva.
– Oduvijek sam voljela knjige, o čemu govori i moja struka, a tu sam ljubav i naviku čitanja valjda prenijela i na njih i drago mi je zbog toga. Preferiram hrvatske pisce i to stariju literaturu kojoj sam inače sklonija, točnije razdoblju svjetskog i europskog realizma. Pročitala sam zaista mnogo knjiga, zbilja im ne znam broj, ali ona koju bih u posljednje vrijeme preporučila zove se “Purpurni hibiskus”, kazala je mama Marjana, istaknuvši kako Gradska knjižnica uistinu zaslužuje same pohvale, prvenstveno zbog svojih brojnih sadržaja kojima je doslovce magnet za mlade.
Marjana tako pojašnjava kako osim onog običnog, lektirnog sadržaja knjižnica mladima pruža razne mogućnosti, od igraonice za najmlađe, pa do Odjela za slušanje i posuđivanje glazbenih cd-ova, za starije. Sve ovo je, kako kaže, razlog zbog čega mlade ne treba tjerati u knjižnicu, a to dokazuju i njena djeca koja od malih nogu vrlo rado tamo provode vrijeme.
– Ja sam u knjižnicu upisana već 10 godina, od kad je osnovana u današnjem prostoru i od tad sam redoviti član. Najprije sam bila na Dječjem odjelu, a zatim sam počela posuđivati i knjige s Odjela za odrasle. Uz lektiru i ostale školske obveze redovito čitam i još neku dodatnu literaturu, trenutačno je to posljednji dio Harryja Pottera, knjiga koja mi je u ovom trenutku najbolje što sam do sad čitala, kazala nam je Matea, dodajući kako mjesečno pročita najmanje dvije knjige.
Marin s mamom u knjižnicu dolazi još otkako je bio maleni dječak i u igraonici knjižnice čekao da mama izabere knjigu, nešto pročita ili se informira. I sada je, kako kaže, redoviti član, mjesečno pročita barem jednu knjigu, a najbolja do sad mu je “Koko u Parizu”, što je morao pripremiti i za školsku lektiru, spojivši tako ugodno s korisnim.
Maleni je Marko naučio čitati kao šestogodišnjak i to uz starijeg brata i sestru i od tada redovito čita i to najčešće priče za djecu i bajke.
– Volim čitati i ići u knjižnicu, a zadnje što mi je mama posudila iz knjižnice i što mi se jako svidjelo je priča o zmaju vegetarijancu, kazao je maleni Marko, te nam napomenuo kako se veseli i brojnim lektirama koje ga čekaju u školi.