Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

POS-ovi stanovi nade za Jankolovčane

Autor: Velimir Brkić

04.10.2009. 22:00
POS-ovi stanovi nade za Jankolovčane

Foto: Velimir BRKIĆ



Vrana je prije Domovinskog rata bila poljoprivredni kombinat u državnom vlasništvu i kao takav za mnoge izvor zaposlenja u mljekarstvu, peradarstvu i poljoprivredi kao i drugim djelatnostima. Nakon Domovinskog rata stagnirao je kombinat pa i sam kraj te je dosta žitelja odselilo. Ostali su samo najuporniji


Jankolovica, naselje na sjevernoj periferiji Biograda na Moru, poznato je po najeminentnijoj poljoprivrednoj tvrtki na području Zadarske županije Vrana d.o.o., s preko 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta bruto ili preko 800 hektara neto. Tu se proizvodi povrće, kiseli kupus, stolno grožđe, konzumna jaja i mlijeko. Uz sve to uzgajaju se žitarice i proizvodi hrana za potrebe vlastite govedarske farme. O tradiciji poljoprivredne proizvodnje ovoga kraja svjedoči i spomenik oraču koji je podignut 1970. godine u spomen na 200 godina melioracije i 70 godina postojanja poduzeća Vrana.
Imovinskopravne zavrzlame
Jankolovica je poznata i po komuni Cenacolo bratovština “Sv. Nikola”, odnosno rehabilitacijskoj ustanovi koja s vjerom u Boga iz pakla droge, alkohola i hazardnih napasti trenutačno nastoji izbaviti 40-ak štićenika.
Naravno i po “razornom potresu” prije pola godine koji je dobrano potresao kraljevski grad u centru Jadrana i u očaj bacio 131 kandidata za 32 stana iz Programa poticane stanogradnje (POS). Naime, prema odluci biogradskog čelništva lokacija izgradnje POS-ovih stanova na biogradskoj Donjoj Grandi premještena je u dva-tri kilometara udaljenu Jankolovicu.
Izradom detaljnih planova uređenja očekuje se kompletna prilagodba ovog područja za život većeg broja ljudi. Nakon predviđenih zahvata koji nisu mali, na tom bi području trebali biti stvoreni uvjeti za poželjni, urbani život dvije do tri tisuće ljudi.
No, znatno manje je poznato da u Jankolovici trenutačno obitava tek 20-ak domaćinstava ili 30 do 40 stalnih žitelja kojima je nužno osigurati uvjete kvalitetnog življenja. Naime, zbog imovinskopravnih zavrzlama žive “ni na nebu ni na zemlji”. Stanovi koje su dobili kao radnici Vrane i u kojima žive više od pola stoljeća, još su uvijek ničiji. Potpuna vodovodizacija je zapela, a gdje drugdje nego na imovinskopravnim odnosima. Bolje reći na uzurpaciji zemljišta.
– Nekad su tu bili trgovina, škola, pošta, društveni dom, kuglana, restoran, menza, sve za život. Ovdje nas je živjelo i na Vrani radilo na stotine, govori najstariji žitelj Jankolovice, 78-godišnji Božo Buovac podrijetlom iz Raštana Donjih koji je ovdje doselio još 1948. godine, odnosno prije 61 godinu. Izučio je za zanat kovača-varioca, potkivača i tu sa svojom suprugom Zorkom ostao za stalno živjeti. Božo i Zorka roditelji su Mirjane Škare, direktorice, odnosno predsjednice Uprave poduzeća Vrana d.o.o.
 Četvero osnovaca, dvoje srednjoškolaca…
Vrana je prije Domovinskog rata bila poljoprivredni kombinat u državnom vlasništvu, a kao takav za mnoge izvor zaposlenja u mljekarstvu, peradarstvu i poljoprivredi kao i drugim djelatnostima. Nakon Domovinskog rata stagnirao je kombinat pa i sam kraj te je dosta žitelja odselilo. Ostali su samo oni najuporniji, pretežno stariji žitelji, koji su se sve vrijeme strpljivo nosili s poteškoćama.
– Nema ni autobusne linije niti trgovine, a i s vodom u ljetnim mjesecima je “kako-tako”, reći će vitalna Nevenka Lakić dok otkopava povrće u brižno njegovanom vrtu preko puta stana.
Jankolovičani su radišni i nadasve gostoljubivi. Još samo da se oni međusobno posvađani pomire pa bi to bila prava seoska “idila” podcrtana uređenim okućnicama, vrtovima i s očaravajućim zelenilom.
– U trgovinu idemo na “Sedmu četu” na biogradske Torove, pojašnjava Tomislav Barešić (78) koji se još 1946. godine nastanio u Jankolovici.
Živost je ono što Jankolovici najviše nedostaje. Nigdje smijeha, nigdje dječje vike i cike.
– Ima nas četvero osmoškolaca, dvoje srednjoškolaca, dvoje-troje studenata, nabraja nam na romobilu “sedmaš” Matej dok nas njegova majka, mlada 40-godišnja Ivanka Đurđević pita ima li negdje u Biogradu i okolici bilo kakvog posla za nju. Završetkom ljetne turističke sezone ostala je bez sezonskog posla, a djecu treba prehraniti, opremiti za školu…
Tvrtku Vrana na izdisaju nakon Domovinsko rata na javnoj dražbi pri Trgovačkom sudu kupio je hrvatski iseljenik iz SAD-a Steve Bubalo koji je u nju uložio više od 100 milijuna kuna i obnovio proizvodnju. Tvrtka je oživjela, a Jankolovica je ostala gdje je i bila.


 SVJETSKA PROMOCIJA JANKOLOVICE




Svoju svjetsku promociju, Jankolovica, naselje kojeg gotovo i nema na zemljovidu, doživjet će zahvaljujući “59. svjetskom natjecanju orača Biograd na Moru 2012.”. Ovakvo će se natjecanje u Hrvatskoj održati prvi put i to na poljoprivrednom dobru Vrana d.o.o. na Jankolovici.