Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Prosvjetni djelatnici su potplaćeni

Autor:

04.10.2009. 22:00
Prosvjetni djelatnici su potplaćeni


“Gradimo budućnost, uložite u učitelje sad” parola je ovogodišnjeg obilježavanja Dana učitelja kojom se želi upozoriti na potrebu ulaganja u obrazovanje


Obrazovanje je generator napretka i izuzetno je važno ulagati u obrazovanje djece, jer to je ulaganje u budućnost, a kod nas su učitelji sustavno potplaćeni, rekao je Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u razgovoru u povodu obilježavanja Svjetskog dana učitelja.
“Gradimo budućnost, uložite u učitelje sad” parola je ovogodišnjeg obilježavanja Dana učitelja kojom se želi upozoriti na potrebu ulaganja u obrazovanje. Naime, tko ulaže u obrazovanje svoje djece ili u samog sebe ima veću mogućnost da će kasnije lakše naći posao. Bilan dodaje kako su u našem društvu neke vrijednosti koje bi trebale biti važne postale bezvrijedne, a među njima je i ulaganje u obrazovanje. Upravo zato država treba prva krenuti u promjene i isticati pozitivne vrijednosti.
 – Iako se stalno govori o potrebama ulaganja u obrazovanje, u Hrvatskoj su prosvjetni djelatnici potplaćeni, a kad je u državnoj blagajni nestalo novca, prvo se rezalo tamo gdje se nije smjelo – na obrazovanju. Nama su prvo ukinuli povećanje plaća od šest posto koje nam je bilo zajamčeno kolektivnim ugovorima; onda su nam nametnuli “harač”, odnosno krizni porez od dva do četiri posto, ovisno o visini plaće, a povisili su i PDV. Pored svega toga ukinuli su i besplatne udžbenike, što je, po mom mišljenju, neoprostivo i netko bi za to trebao odgovarati, kazao je Bilan i dodao da zbog recesije u Hrvatskoj trenutačno nema dovoljno novca za ulaganje u obrazovanje.
No, iako se situacija čini poprilično sumorna, ipak nije sve tako loše, barem ako je suditi prema procjenama Educational international, međunarodne organizacije koja se bavi obrazovanjem.
Naime, prije mjesec dana u Varšavi je održan skup svih zemalja u tranziciji na kojem su sudionici iznijeli svoja iskustva. Prema onome što su tamo rekli, najgore su prošli učitelji u Letoniji gdje su im smanjili plaće za 20 posto, dok je najbolja situacija u Poljskoj. Hrvatska je negdje u sredini.
Što se tiče sindikalnih djelovanja, sindikati koji su udruženi u vertikalu, a to su sindikati osnovnih i srednjih škola te visokog školstva, svoje će zahtjeve preko Matice postaviti Vladi. Bilan je najavio da imaju pripremljene ozbiljne zahtjeve za ozbiljne razgovore s Vladom, koje očekuju tijekom jeseni.
 – Kakve će biti industrijske akcije, odnosno hoće li biti prosvjeda odlučit ćemo do nove godine. Upravo zbog toga nismo ni išli u prosvjede s HUS-om, jer smo prvo htjeli uskladiti svoje zahtjeve, a potom izaći pred Vladu. Mi želimo da se uklone svi uzroci koji su nas doveli do ovakvog stanja, najavio je Bilan i istaknuo da će, ako dođe do prosvjeda, oni biti veliki.