Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Šare: Ne dirajte nam krš

Autor: Velimir Brkić

04.10.2009. 22:00
Šare: Ne dirajte nam krš

Foto: Velimir BRKIĆ



Igralište SC Brig oteli smo kršu i oplemenili te nam se zbog tog projekta, naročito za mlade, sada sudi – istaknuo je načelnik Slavko Šare


Komemoracijom, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća uz središnji križ na mjesnom groblju, atletskim natjecanjima i svečanom sjednicom Općinskog vijeća u subotu su Galovčani proslavili svoj Dan općine. Nakon uvodnog slova predsjednika OV-a Galovac Petra Burčula načelnik Slavko Šare već poznatom retorikom osvrnuo se na proteklo razdoblje te najavio nove projekte na dobrobit, kaže, svi žitelja Galovca bez obzira na spol i dob. Pritom je uputio vapaj za prestankom prodaje šumskog zemljišta sumnjivim tajkunima za sumnjive projekte.
– Igralište SC Brig oteli smo kršu i oplemenili te nam se zbog tog projekta, naročito za mlade, sada sudi. Rušili smo plotove i radili zidove, asfaltirali 10 kilometara cesta, obnovili i adaptirali malonogometno igralište, potpisali ugovor sa zadarskom Čistoćom za odvoz i naplatu smeća, pripremili brdo potrebne dokumentacije projekte, nominirali 10-ak projekta kod resornih ministarstava, pomagali sport i kulturu, surađujemo sa župom i školom, nabrajao je Šare dodajući kako unatoč predviđenom općinskom proračunu od 4,6 milijuna kuna ova općina-naselje zahvaljujući jedinstvenom, gotovo svakodnevnom lobiranju u Vladi RH i resornim ministarstvima te aktivnim radom u svrsishodnim pronalaženjem pristupnih međunarodnih fondova, postaje svojevrsno novo središte ravnokotarskog kraja.
Na površini 9,44 četvorna kilometra živi oko 1.500 Galovčana, a otprilike isti broj Galovčana živi u Zadru, Zagrebu, Rijeci i drugim krajevima Hrvatske, ali i diljem svijeta. Svi oni konzumiraju zajedničke interese. Pred Galovčanima je osnivanje DVD-a, čišćenje divljeg odlagališta smeća i potoka Jaruga, asfaltiranje cesta, gradnja ogradnih zidova…
– Jedna od prioritetnih gradnji koja bi trebala započeti u novoj proračunskoj godini, nastavio je Šare, bit će i nova školska sportska dvorana i nova općinska zgrada sa svim popratnim s popratnim prostorijama i sadržajima.
Svečanom skupu obratio se i zamjenik zadarskog župana Đani Bunja koji je rekao da je Galovac jedna od najmanjih općina, ali unatoč tomu općina s nadasve upornim načelnikom, općina u kojoj se uvijek nešto događa.
Pored navedenih na svečanoj sjednici u atriju osnovne škole nazočili predsjednik Županijske skupštine Vladimir Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša, načelnik Gračaca Goran Zebić, načelnici Ante Šparica (Pirovac), Luka Škara (Škabrnja), Kristijan Kapović (Vir) i Josip Pipe Zubović (Kolan), šef zadarske ispostave Hrvatskih cesta Zdravko Jerak i drugi gosti i uzvanici. Na sjednici nazočili i roditelji poginulih branitelja te predstavnici galovačkih udruga.
Neposredno prije svečane sjednice, na galovačkom groblju na Oltar Galovca, podno središnjeg križa položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Molitvu odrješenja predvodio je župnik mr. don Stanislav Wielinski. Potom su na galovačkom igralištu SC Brig otvorene 7. atletske utrke Galovac 2009.