Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Uskoro u svim vrtićima jednak standard

Autor:

04.10.2009. 22:00
Uskoro u svim vrtićima jednak standard

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Grad Zadar uvjetovao je subvencioniranje privatnih vrtića ispunjavanjem istih pedagoških standarda koje imaju i gradski vrtići, rekao je Miljenko Marinović, voditelj Odsjeka za prosvjetu, kulturu, informiranje, šport i tehničku kulturu


Velika većina roditelja djece koja idu u privatne vrtiće pozdravila je odluku Grada Zadra o subvencioniranju privatnih vrtića, čime se njihova cijena smanjila na 700 kuna mjesečno. No, ima i onih koji se s tim ne slažu. Naime, nekolicina roditelja ogorčena je na odluku Grada jer se, kako kažu, u nekim privatnim vrtićima ne poštuju propisani pedagoški standardi. Oni smatraju da je Grad Zadar smanjio cijene vrtića “po cijeni naše djece i sve one djece koja idu u vrtiće s nedovoljnim prostorom i nedovoljnim brojem teta i nedovoljnim stručnim osobljem…”
Grad Zadar na to odgovara da će vrtići uz povećano sufinanciranje Grada Zadra zaposliti dodatan broj odgojitelja, a to govori da će i briga za djecu biti veća i da će se na taj način poštovati standardi.
Ponukani ovim provjerili smo situaciju i otkrili da su svi privatni vrtići, koji su i do sada otvarani, morali poštovati određene pedagoške standarde.
 – Grad Zadar uvjetovao je subvencioniranje privatnih vrtića ispunjavanjem istih pedagoških standarda koje imaju i gradski vrtići. Naime, svi privatni vrtići i do sada su morali ispunjavati određene standarde. Prije nego se otvore vrtići bi bili pregledani i potom im je Ured državne uprave izdavao dozvolu za rad. Sada će morati ispunjavati iste pedagoške standarde kao i gradski vrtići. Primjerice, morat će imati sličnu opremu, igračke, ali i broj odgojiteljica, a prosvjetna inspekcija bit će zadužena za provjeru standarda, rekao je Miljenko Marinović, voditelj Odsjeka za prosvjetu, kulturu, informiranje, šport i tehničku kulturu. On smatra da je ova odluka Grada dobra ideja.
Podsjetimo, Grad je odlučio subvencionirati privatne vrtiće i to na način da će osigurati novce za plaće odgojiteljima. Privatni vrtići zauzvrat morat će poštovati propisane pedagoške standarde, ali i kriterije prilikom upisa nove djece. Osim toga pravilnikom je reguliran i broj odgojitelja na broj djece i to ovisno o uzrastu grupe koju čuvaju. Ovo više, kako su iz Grada rekli, ne bi trebalo predstavljati problem jer će Grad financirati plaće odgojiteljima.
Odluka Grada stupila je na snagu prvim danom listopada, a privatni vrtići potpisali su ugovore o subvencioniranju do kraja školske godine, odnosno do kolovoza. Do tada će se pokazati je li ova inicijativa bila dobra ideja ili će se vrtići vratiti na staro, odnosno odustati od suradnje s Gradom.