Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Uzdamo se u Mariju

Autor: Velimir Brkić

04.10.2009. 22:00
Uzdamo se u Mariju

Foto: Velimir BRKIĆ



Prve nedjelje u listopadu Posedarci slave svoju nebesku zaštitnicu Gospu od Ružarija ili blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice. Jučerašnje svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi Gospe od Ružarija u zajedništvu sa župnikom o. Marijom Fundakom je predvodio župnik Slivnice i Vinjerca don Božo Barišić.
Lijepo vrijeme, blagdan nebeske zaštitnice i tradicionalna pučka fešta dupkom je napunila prostor crkve te su mnogi Posedarci i hodočasnici misno slavlje pratili uokolo cijele crkve. Svečanom ugođaju pridonio je župni zbor pod vodstvom Miljenka Bolića koji je pjevao kombinirano liturgijsko pjevanje, izvorno posedarsko i suvremeno što je davalo, moglo bi se reći, veličanstvenu glazbenu kulisu na koju nitko od vjerničkog mnoštva nije ostao ravnodušan. Poslanice su čitale Anita Vedrić i Marta Dežmalj, a molitvu vjernika posedarska djeca.
Najveća dragocjenost i predmet brojnih molitvi, zavjeta i zahvala su kip Gospe s Djetetom presvučen u bjelinu na kojem je mnogobrojno zavjetno zlato posedarskog vjerničkog puka i hodočasnika.
– Marija je žena šutnje, osluškivanje Božje riječi u ovom modernom svijetu gdje ne čujemo jedni za druge. Naše riječi, ako ne pronađu odjek u Božjoj riječi, ne služe ničemu. Jedini način da živimo radost neba na zemlji jest služenje bližnjima, da ne zaboravimo našeg brata u potrebi, istaknuo je don Božo dodajući kako Marija, njezina osoba i njezina uloga, pripadaju povijesti spasenja. I to onim događajima spasenja koji su središte našega otkupljenja u Isusu Kristu.
Na tradicionalnoj procesiji s Gospinim kipom ulicama Posedarja kolona se protezala nekoliko stotina metara. Pod budnim okom Tita Žunića hrvatsku trobojnicu je nosio Ante Klanac, a crkvene barjake Zvonimir Šimurina, Josip Bertović, Hrvoje Knežević, Ivan Klanac i Luka Bušljeta. U pratnji posedarskih ministranata Tomislava, Valentina, Martina, Jure i Roka Gospin kip su nosili Šime Klanac, Šime Zurak, Zvonimir Šimurina i Kristijan Klanac. Misno slavlje, kojem je između ostalih nazočio i posedarski načelnik Ivica Juričević, završilo je pjevanjem hrvatske himne “Lijepa naša domovino”.
Posedarje je već tradicionalno na osobit način obilježio blagdan Gospe od Ružarija. Po tradiciji kraja, na glavnu svetkovinu rodne župe došli su i mnogi iseljeni župljani iz Hrvatske, kao i oni trajno raseljeni diljem Europe i šire, koji o svetkovini Gospe od Ružarija dođu u zavičaj. Nakon mise nastavila se tradicionalna posedarska crkveno-pučka fešta. Gostoljubivi Posedarci u svojim dvorima itekako su znali ugostiti svoje brojne prijatelje i rodbinu iz drugih mjesta.