Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Magistri znanosti su vrijedni potencijal za cijelo društvo

04.10.2010. 22:00
Magistri znanosti su vrijedni potencijal za cijelo društvo


U vama, dragi promoventi, u vašoj kreativnosti i inovativnosti, vidimo vrijedan potencijal ne samo mi ovdje na Sveučilištu, nego i ustanove na kojima radite i društvo u cjelini, kazao je Uglešić


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru danas je održana promocija magistara znanosti. Uz rektora zadarskog Sveučilišta, dr. sc. Antu Uglešića, promociji su prisustvovali dr. sc. Ana Proroković, prorektorica za studije i studentska pitanja i dr. sc. Srećko Jelušić, prorektor za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju, knjižnicu i izdavaštvo, a promotor je bio dr. sc. Josip Vidaković, pročelnik Odjela za turizam i komunikacijske znanosti.
U svojem govoru rektor Uglešić je istaknuo kako je  promocija “značajan iskorak ukarijerama, ali i dragocjen doprinos rastu akademske zajednice”.
– U vama, dragi promoventi, u vašoj kreativnosti i inovativnosti, vidimo vrijedan potencijal ne samo mi ovdje na Sveučilištu, nego i ustanove na kojima radite i društvo u cjelini, kazao je Uglešić istaknuvši kako je svaki pojedinac dužan djelatno se angažirati u rješavanju gorućih društvenih pitanja i aktivno sudjelovati u stvaranju uvjeta za gospodarski i socijalni napredak te sveopće dobro cijele zajednice.
– Duboko sam uvjeren da je to moguće ostvariti samo neumornim radom i stvaralaštvom. Vi ćete, nadam se, nastaviti svoje obrazovanje i izgrađivanje u buduće znanstvenike, istraživače. Samo vaše daljnje, odnosno trajno cjeloživotno usavršavanje omogućit će vam kvalitetno obavljanje sve složenijih profesionalnih zadataka, čime ćete dati značajan doprinos svojoj zajednici. Vjerujem da se društvo u cjelini izgrađuje zahvaljujući onim pojedincima i skupinama koji su nadahnuti težnjom za novim spoznajama postizali vrhunske rezultate, kazao je Uglešić dodavši kako je, kao rektor, svjestan postojećih okolnosti i uvjeta za nastavni i znanstveno-istraživački rad, “u kojima smo limitirani brojnim čimbenicima, kao što je primjerice smanjenje financijskih sredstava”.
– To nas, međutim, ne smije obeshrabriti, štoviše, svi zajedno trebamo ulagati povećane napore u pronalaženje prihvatljivih rješenja, šo u sustavu visokog obrazovanja i znanosti konkretno znači intenziviranje mobilnosti i suradnje, povezivanje i umrežavanje na nacionalnoj i međunarodnoj razini, te značajnije participiranje u fondovima Europske unije i ostalim izvorima financiranja, napomenuo je rektor zadarskog Sveučilišta i nastavio:
– Ono što daleko više zabrinjava jest svojevrsna moralna anemija, odnosno obezvrjeđivanje etičkih, vjerskih, duhovnih i općeljudskih vrijednosti. Stoga je u ovo vrijeme sveopće afirmacije znanstvenih i teoloških postignuća, važno inzistirati na njegovanju vrijednosti osjećaja za dobro i zlo, jer kao što upozoravaju mnogi ugledni pedagozi “znanstveno-tehnološki napredak bez moralnosti nije jamstvo boljeg svijeta”.
Dragi promoventi, vaša dosadašnja postignuća rezultat su vašeg marljivog rada u suradnji i pod budnim vodstvom mentora. Uspjeli ste zahvaljujući vašoj nadarenosti i upornosti, visokoj razini motiviranosti i organiziranosti. Na tome vam od srca čestitam u ime Sveučilišta u Zadru i svoje osobno. Kao magistri znanosti budite i dalje uzorni, odgovorni, istinoljubivi i čestiti. Ispunjavajte svoje obveze savjesno, slijedeći načela objektivnosti, korektnosti, nepristranosti, tolerancije i dijaloga, poručio je novim magistrima rektor Ante Uglešić
U stupanj magistra znanosti promovirani su: Nikolina Borčić, Ankica Bralić, Josipa Caktaš, Marija Dejanović, Ivančica Đukec, Vilinka Grlaš, Ranka Jeknić, Edita Klobučar, Damir Meštrov, Ivanka Miličević-Capek i Sonja Vlahek.
Svečanost promocije novih magistara znanosti na Sveučilištu u Zadru svojim nastupom uveličala je ženska klapa “Barufa”.