Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mobilnost kao jedan od ključnih vidova bolonjskih reformi

04.10.2010. 22:00
Mobilnost kao jedan od ključnih vidova bolonjskih reformi


U Svečanoj dvorani Sveučilištu u Zadru danas je održano predavanje o mobilnosti studenata, nastavnika i nenastavnog osoblja korištenjem programa mobilnosti Europske unije u kojima sudjeluje i zadarsko Sveučilište. Programe, njihove pogodnosti, načine prijavljivanja i korištenja studentima, kojih se ovom prilikom, moramo priznati, skupilo tek desetak, je objasnila Maja Kolega, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zadru.
Kraćim se pozdravnim govorom studentima prvo obratio dr. sc. Srećko Jelušić, prorektor u čijoj je nadležnosti, između ostalog, i međunardona suradnja Sveučilišta u Zadru:
– Ovo smo predavanje za vas organizirali zato što Sveučilište u Zadru ravnopravno sudjeluje u sva tri programa mobilnosti za Europu. Svi dobro znate da se još uvijek pred bolonjski proces postavlja niz nedoumica, ali je, isto tako, očito da se od njega u Europi neće odstupiti. Jedan od najvećih njegovih nedostataka jest što tržište rada nedovoljno prepoznaje prvostupnike, kao da se studente umjesto najavljenog rasterećenja još više opteretilo. Mobilnost je, međutim, jedan od ključnih vidova bolonjskih reformi. Studenti koji se u nju uključe svakako će po završetku svojega studija imati veliku prednost kod poslodavaca. Naš je plan da se do 2020. godine u programe mobilnosti uključi oko 20 posto od oko 5000 studenata koliko ih Sveučilište u Zadru ima. Naravno, mi kao Sveučilište svesrdno podržavamo sve programe mobilnosti.
Od voditeljice Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zadru moglo se čuti kako je od sva tri programa Erasmus u Europi najrašireniji i najstariji:
– Erasmus program sveučilišne mobilnosti u zemljama Europe postoji od 1987. godine. Naša je zemlja u njega uključena od akademske godine 2009./2010., a naše Sveučilište od ove 2010./2011. akademske godine. Na natječaje koji su bili objavljeni minuloga proljeća javilo se pet, šest studenata koji će tijekom tekućeg zimskog semestra boraviti, slušati predavanja i skupljati ECTS bodove na nekom od europskih sveučilišta.
Nadalje, bilo je riječi o tome kako Erasmus program može uključivati studijski boravak, stručnu praksu, kombinirani studijski boravak i stručnu praksu, te intenzivne tečajeve jezika kao pripreme za stručnu praksu ili studijski boravak. Studentima je predstavljen i Erasmus mundus program u sklopu kojega studenti, nastavnici i nenastavno osoblje mogu dio svojeg studija ili rada provesti sveučilištima kakva su primjerice Sveučilište u Grazu, Masaryku, u Bologni, Granadi, Groningenu, Turku, u Vilinusu, Leuvenu, u Brnu… Naravno, sve informacije mogu se dobiti i u Uredu za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zadru.