Odvodnja uskoro preuzima uređaj Centar?

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
centar_uredjaj4
Adam VIDAS
Na Uređaju se trenutačno vrše ispitivanja koja provode neovisni laboratoriji i državne institucije, a vrše se 24 sata na dan

Mjerenja kvalitete zraka, razine buke, količine plinova u zraku te kvalitete ulaznih i izlaznih otpadnih voda na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda Centar započela su prošlog tjedna, a već ovog bi trebala dati rezultate. Ako očekivani rezultati budu pozitivni, Odvodnja će konačno preuzeti uređaj, a kako doznajemo u razgovoru s Grgom Peronjom, direktorom Odvodnje, preuzimanje je još uvijek prerano predviđati.

Kako je poznato, odluka o mjerenju svih parametara prije nego Odvodnja preuzme uređaj donesena je na sastanku na kojemu su sudjelovali predstavnici Odvodnje te sve strane uključene u izgradnju zadarskog mehaničko-biološkog pročišćivača Centar: predstavnici investitora - Hrvatskih voda i Jadranskog projekta, Nadzorna služba IGH te projektanti iz njemačkog konzorcija Passavant-Roediger.

Na uređaju se trenutačno vrše ispitivanja koja provode neovisni laboratoriji i državne institucije, a vrše se 24 sata na dan.

- Ispitivanje uređaja podrazumijeva sedam dana terenskog i sedam dana laboratorijskog rada, a do sad je obavljen tek terenski dio. Nakon i laboratorijskog ispitivanja dokumentacija se prvo šalje Nijemcima, a oni je šalju nama. O tome kada bi moglo uslijediti preuzimanje u ovom je trenutku veoma teško govoriti, jer još uvijek se čekaju rezultati ispitivanja što je vrlo osjetljiva stvar, kazao je Peronja, istaknuvši da će odmah po dolasku rezultata javnost biti obaviještena o stanju uređaja Centar.

Jasno je i to da Odvodnja neće preuzeti uređaj sve dok se ne postignu svi dogovoreni parametri, koji su usklađeni s europskim i svjetskim standardima.

U ugovoru s njemačkim konzorcijem jasno stoji da će oni projektirati uređaj, izgraditi ga, dokazati kvalitetu, obaviti probna i konačna puštanja u pogon te da će ga tek nakon toga Odvodnja preuzeti.

Da podsjetimo, uređaj Centar vrijedan je 80 milijuna kuna, a financira se kroz Projekt Jadran čija je ukupna vrijednost za zadarsko područje oko 120 milijuna kuna.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno