Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Zadru se Pravilnik o higijeni tržnice primjenjuje već godinama

04.10.2010. 22:00
U Zadru se Pravilnik o higijeni tržnice primjenjuje već godinama


Mi već desetak godina imamo rashladne vitrine u kojima se čuvaju mliječni proizvodi i jaja tako da naša tržnica odavno udovoljava svim zakonskim uvjetima


Ovih je dana mnoge Zagrepčane, koji su navikli domaće mliječne proizvode i jaja kupovati kod kumica na placu, zainteresirala vijest o primjeni Zakona o hrani i Pravilnika o higijeni tržnice. Kako je najavljeno Tržnice Zagreb njihovih su se odredbi počeli pridržavati ovaj tjedan i to prema rješenju Sanitarne inspekcije Grada Zagreba. Spomenute novosti podrazumijevaju rashladne vitrine, koje će zamijeniti standardne klupice, a koje će se postaviti o trošku tržnica, dok će trgovci snositi veću cijenu najma. Kumice su se, naravno, pobunile, pribojavajući se da im se prodaja više neće isplatiti, no zadarski prodavači domaćih mliječnih proizvoda i jaja na ovaj su se zakon odavno priviknule. Kako pojašnjava Vlatko Marušić, direktor Tržnice Zadar, u Zadru se ovaj Zakon primjenjuje već godinama.
– Mi već desetak godina imamo rashladne vitrine u kojima se čuvaju mliječni proizvodi i jaja tako da naša tržnica odavno udovoljava svim zakonskim uvjetima. Jaja i sir su tijekom cijele godine zaštićeni u hladnjacima čija je temperatura prilagođena kemijskom sastavu namirnica i temperaturi zraka. Odgovarajuće vitrine je osigurala Tržnica, a prodavači za njih plaćaju najam i kod nas to već godinama funkcionira bez problema, kazao je Marušić, naglasivši kako one “neposlušne”, prodavače koji bez dozvole svoje proizvode prodaju na otvorenom kontroliraju sami.
Kako je pojasnio, nastoje ih ukloniti ili im iznajmiti mjesto i odgovarajuću rashladnu vitrinu. To se, dakako, isključivo odnosi na prodavače na tržnici, dok sve one ostale, koji postrance na svojim improviziranim stolovima izlože sireve, kontrolirati može samo sanitarna inspekcija.
– Nama je veći problem što nemamo dovoljno prodavača, jer sve se manje ljudi danas bavi proizvodnjom mliječnih proizvoda. No, to ujedno znači i da imamo dovoljno mjesta da ćemo ga rado iznajmiti, istaknuo je Marušić.
No, ipak, prošetavši zadarskom tržnicom vidljivo je da se u vitrinama tamošnjih prodavača nalaze jedino jaja, dok se sirevi polagano rastapaju izloženi na štandovima pod dnevnom temperaturama. Ali kako je pojasnila jedna od prodavačica paških sireva, paški sir je tvrdi sir koji se već stotinama godina prodaje na ulici i kojemu temperatura ne smeta. Pa iako takva tvrdnja nije u skladu sa zakonom, na kupcima je da vjeruju na riječ prodavačima.