Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zaštititi regionalno podrijetlo dalmatinskog meda

04.10.2010. 22:00
Zaštititi regionalno podrijetlo dalmatinskog meda


Prvi korak je osnovati udrugu koja će pokrenuti proces zaštite regionalnog podrijetla pčelinjih proizvoda. U Zadarskoj županiji ima 80 pčelara koji godišnje proizvedu 200 tona meda. U Dalmaciji ima od 40 do 45 tisuća pčelinjih zajednica koje godišnje proizvedu od 1.000 do 1.500 tona meda, rekao je Bukvić


Veliki trgovački  lanci od malih proizvođača  traže tri K – kontinuitet, količinu i na kraju kvalitetu. Pojedinac sam ne može ništa.  Naš cilj je animirati dalmatinske pčelare, ujediniti ih i  zaštiti regionalno podrijetlo  naših pčelinjih proizvoda koji  bi se našli na tržištu, rekao je  upravitelj Braniteljske pčelarske zadruge Apis Dalmacija  na jučerašnjoj konferenciji za  medije koja je održana u Gradu Zadru. Uz pročelnika za  poljoprivredu i razvitak otoka  Grada Zadra Ivicu Katića  konferenciji je prisustvovao i  vlasnik tvrtke PIP Ivan  Bračić.
– Ulaskom u EU nema više  granica i naša jedina šansa jest  dobra organiziranost. Prvi korak je osnovati udrugu koja će  pokrenuti proces zaštite regionalnog podrijetla pčelinjih  proizvoda. Članovi te udruge  bit će pčelari, Apis Dalmacija  i drugi. Zatim ćemo udruženi  izaći na tržište. U Zadarskoj  županiji ima 80 pčelara koji  godišnje proizvedu 200 tona  meda. U Dalmaciji ima od 40  do 45 tisuća pčelinjih zajednica koje godišnje proizvedu  od 1.000 do 1.500 tona meda,  rekao je Bukvić.
Zaštitom regionalnog podrijetla dalmatinskog meda  pčelari će zaštiti svoj proizvod  od, primjerice, mogućeg miješanja s uvoznim medom.  Naime, jučer je na konferenciji spomenuto kako su hrvatske granice slaba barijera  uvoza meda pa čak i sirupa  koji se prodaju kao med.  Njihov strateški partner u tome bit će PIP, jedna od vodećih hrvatskih tvrtki specijaliziranih za pčelarstvo i  pčelinje proizvode.
– Zadatak PIP-a je predstaviti dalmatinski med u najboljem svjetlu. Pritom su naši  partneri i organizatori na terenu zadruge. U najnovijem  broju njemačkog časopisa za  pčelarstvo stoji kako je cijena  hrvatske kadulje 6,9 eura. Nama je to signal da se događa  nešto čudno na tržištu jer je  naša otkupna cijena od proizvođača 44 kune po kilogramu.  Cijene meda od kadulje kreću  se od 2 do 10 eura, a nama je  cilj da one budu bliže deset  eura, rekao je Bračić.


 GRAD “LIJEČI” PČELE




Pročelnik Ivica Katić kazao je da će Apis Dalmacija uvijek imati podršku  Grada Zadra u svom radu i dodao da je Grad i do sada pomagao razvoj  pčelarstva.
– Grad Zadar pomaže u nabavi košnica, lijekova protiv bolesti pčela i  pomoći će prilikom zaštite regionalnog podrijetla pčelinjih proizvoda.