Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zemuničani odustali od bojkota zbog primanja nove učiteljice

04.10.2010. 22:00
Zemuničani odustali od bojkota zbog primanja nove učiteljice


Prijetnja da će većina roditelja povući svoju s nastave najvjerojatnije se neće ostvariti. Školski odbor shodno zakonu, bio sentimentalan ili ne, dužan je glasovati za dijete poginulog branitelja koje ima prednost pri zapošljavanju. Svi smo mi za to da posao u Zemuniku prvenstveno dobije naš sumještanin ili sumještanka. No zakon je zakon, i što se tu više može, govore Zemuničani


Upražnjeno radno mjesto učiteljice razredne nastave 1. razreda u Osnovnoj školi Zemunik podigao je roditelje zemuničkih prvašića na noge. Izražavajući svoje nezadovoljstvo zbog odluke školskog odbora za primanje nove, a ne “njihove” učiteljice, petnaestak roditelja je potpisalo peticiju za ostanak zamjenske, privremene učiteljice iz Zemunika s kojom su roditelji u ovih nepunih mjesec dana od početka školske nastave izuzetno zadovoljni. Pritom se prijeti neslanjem 21 zemuničkog prvašića u školu, traži se poništenje ovog natječaja i raspisivanje novog u roku od 60 dana, o svim događanjima je obaviješten i osnivač škole Zadarska županija te je jučer ujutro prije početka nastave održan sastanak nezadovoljnih roditelja s ravnateljicom Tamarom Narančić.
Puno molbi, jedno mjesto
Naime, nakon provedenog natječaja deveteročlani školski odbor shodno Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji jednoglasno je donio odluku da se za učiteljicu primi kći poginulog branitelja iz Škabrnje. Na posao nije primljena učiteljica Tina Perić iz Zemunika koja je od početka godine školske godine kao zamjena radi sa zemuničkim prvašićima. Na javni natječaj pristiglo je, vjerovali ili ne, čak 54 molbe iz svih krajeva Hrvatske, od toga pet iz Zemunika, za jedno jedino mjesto učiteljice.
– Ravnateljica škole Tamara Narančić na sastanku nam je rekla da će zbog odluke Školskog odbora koji je dužan primijeniti Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji našoj djeci od idućeg tjedna predavati učiteljica Marija Rogić iz Škabrnje. Mi smo i dalje zdušno za našu sumještanku Tinu Perić koju su djeca itekako zavoljela. Odlukom škole ona je jednostavno ostala bez posla. Ne možemo vam sad reći hoćemo ili nećemo našu djecu idući ponedjeljak slati u školu. Vidjet ćemo što i kako dalje, govorili su vidno razočarani roditelji nakon sastanka s ravnateljicom škole Narančić.
Učiteljica Tina Perić prekinula je porodiljski dopust kako bi radila s djecom dok se ne provede natječaj za upražnjeno mjesto učiteljice. Najvjerojatnije bi bila i primljena u radni odnos da se na natječaj između čak 54 kandidata nije prijavila i kći poginulog branitelja.
Prava djece poginulih branitelja
– Prijetnja da će većina roditelja povući svoju će djecu s nastave najvjerojatnije se neće ostvariti. Školski odbor shodno zakonu, bio sentimentalan ili ne, dužan je glasovati za dijete poginulog branitelja koje ima prednost pri zapošljavanju. Svi smo mi da posao u Zemuniku prvenstveno dobije naš sumještanin ili sumještanka. No zakon je zakon, i što se tu više može, govore Zemuničani.
Prava na prednost pri zapošljavanju nezaposlenih branitelja, odnosno obitelji poginulog branitelja propisana su Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Davanja prednosti ne obvezuje sve poslodavce, nego tijela državne uprave, tijela sudbene vlasti i druga državna tijela, tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, javne službe, izvanproračunske fondove te pravne osobe u vlasništvu ili pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske. Prednost pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima imaju sljedeće nezaposlene osobe i to redoslijedom: 1. dijete poginulog hrvatskog branitelja bez oba roditelja, 2. HRVI iz Domovinskog rata, 3. član obitelji poginuloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, 4. hrvatski branitelj iz Domovinskog rata.
Ravnateljica škole Tamara Narančić nije se željela javno očitovati, već nam je u neformalnom razgovoru rekla da je natječaj za upražnjeno mjesto učiteljice pomalo zakasnio zbog postupka vezanog uz eventualni tehnološki višak učitelja sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi.


 KAZNA 300.000 KUNA




Nedavanje prednosti branitelju, odnosno obitelji poginulog branitelja pri zasnivanju radnog odnosa, predstavlja i prekršaj iz članka 131. st. 1. t 2. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, za koji je predviđena vrlo visoka kazna od 10.000 do čak 300.000 kuna za pravnu osobu te od 5.000 do 30.000 kuna za odgovornu osobu.


 ŠKOLSKI ODBOR


Školski odbor ima devet članova. Jednog člana bira radničko vijeće, dva člana su iz redova učitelja, nastavnika i stručnih suradnika, jedan član je iz reda roditelja koji nije radnik škole na prijedlog vijeća roditelja, dva člana predlaže Ured državne uprave i tri člana osnivač Zadarska županija. Školski odbor prema Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi imenuje i razrješuje ravnatelja te daje prethodnu suglasnost u vezi sa zasnivanjem radnoga odnosa u školskoj ustanovi. Školski odbor također donosi odluke o usvajanju svih zakonima propisanih akata: školskog statuta, pravilnika, godišnjeg plana i programa rada i drugih. Školski odbor prati cjelokupan rad škole te donosi odluke, rješenja, zaključke, upute i daje mišljenje o svim važnim pitanjima, materijalno-financijskim, imovinsko-pravnim, radno-pravnim, pedagoškim i svim drugim.