Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Benkovac Matošićima podmirio račune za struju

04.10.2011. 22:00
Benkovac Matošićima podmirio račune za struju


Zahvaljujući Gradu Benkovcu i gradonačelniku plemenita srca Branku Kutiji struja nam je nakon šest mjeseci opet priključena. Oni su nam velikodušno platili nepodmirene račune u Elektri koje mi nikako nismo mogli platiti. Neizmjerno im hvala, do neba, očiju punih suza govori Nada Matošić


Nakon pola godine života u potpunom mraku šesteročlana obitelj Matošić iz Popovića kod Benkovca, Sveto i Nada te njihovo četvero malodobne djece, napokon su dobili struju. Zbog neplaćenog duga od pet tisuća kuna još početkom proljeća Elektra im je isključila struju. Od tada su živjeli u mraku, gotovo kao u kamenom dobu, tek uz voštanicu i dva lumina. Bez hladnjaka, štednjaka, radija, televizije, interneta, perilice rublja…
– Zahvaljujući Gradu Benkovcu i gradonačelniku plemenita srca Branku Kutiji struja nam je nakon šest mjeseci opet priključena. Oni su nam velikodušno platili nepodmirene račune u Elektri koje mi nikako nismo mogli platiti. Neizmjerno im hvala, do neba, očiju punih suza govori Nada Matošić, majka četvero malodobne djece u dobi od tri do šesnaest godina.
– Sve četvero djece je maloljetno, troje su školarci. Suprug je obolio od PTSP-a i nigdje ne radi. Ja sam zaposlena na pola radnog vremena kao čistačica u benkovačkoj školi za 1.500 kuna. Primamo i 780 kuna dječjeg doplatka. Nije lako živjeti s niti 2.300 kuna mjesečno i hraniti šestero usta, jedva jedvice preživljavamo, jada se Nada koja je poput supruga Svete sudionica Domovinskog rata.
U zamršenom spletu okolnosti život ih baš nije mazio. Naime, njihov 12-godišnji sin je prije dvije-tri godine teško ranjen uslijed eksplozije petarde, takozvane “magnumke” zbog čega mu je potrebna redovita i skupa liječnička terapija za ranjene oči. Još nije riješen problem mjesečne invalidske opskrbnine za njihova ozlijeđenog sina.
– Nadam se što skorijem rješenju za dobivanje mjesečne invalidske otpremnine za sina. Rečeno mi je da bismo najkasnije do kraja mjeseca trebali dobiti rješenje za kakvu-takvu pomoć za ranjenog sina. Stalno bismo riješili potrebnu sinovu terapiju, koja nam je zasad nepremostiva financijska prepreka. To bi mi spasilo sina, a nama dalo volje i elana za život, uvjerena je Nada.
Od teškog ranjavanja sina obitelj Matošić se nije uspjela oporaviti.
– Treba platiti struju, kupiti plin, nešto hrane, kućne potrepštine, troje djece opremiti u školu. I ako jednom nešto iskrsne neplanirano za kupiti ili platiti, jednostavno se ne možeš izvući. Da se okreneš naglavačke ne možeš, priča Nada iz Popovića u zaseoku Otovac.
Povremeno im pomaže Grad Benkovac, Centar za socijalnu skrb u Benkovcu, Caritas, nekoliko puta im je financijski osobno pomogao i gradonačelnik Branko Kutija, ali zasad nema trajnog rješenja. Ishođenje mjesečne invalidske opskrbnine za njihova ozlijeđenog sina umnogome bi im olakšalo svakodnevne životne jade.
– Svjesni smo da su vremena teška. Vjerojatno nas pojedinci i osuđuju, ali mi iz ove kože zasad ili ne znamo ili ne možemo izići. Kao da smo osuđeni na bijedu. Što će biti dalje, sam Bog zna, zaključuje Nada.