Bilan: Kod nas se ne osjeća rodna nejednakost

Slika korisnika admin
jere_bilan
Jere Bilan

Danas se u svijetu obilježava Dan učitelja i to pod motom "Učitelji za rodnu jednakost". Education International poziva sve koji svoje vrijeme i energiju usmjeravaju na podučavanje drugih da obilježe ovaj dan. Kako kaže Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NZSSH), zadarski učitelji će ovaj dan uglavnom proslaviti u svojim zbornicama.

- Rodna jednakost je tema Svjetskog dana učitelja jer u mnogim dijelovima svijeta žene su u podređenom položaju u odnosu na muškarce - ne smiju ići u određene škole pa ne mogu ni postati učiteljice, ili ne smiju predavati, ili smiju, ali imaju lošije statuse i slično. Kod nas se rodna nejednakost gotovo više i ne osjeti, štoviše u prosvjeti je više žena nego muškaraca, govori Bilan.

U povodu Dana učitelja želi istaknuti važnost ulaganja u obrazovanje.

- U ovo predizborno vrijeme važno je što će stranke uvrstiti u svoj program obrazovanja. Novac uložen u obrazovanje je najbolje uložen novac jer se ulaže u sebe i to nitko ne može oduzeti. Evo, Barrack Obama sad ulaže milijardu dolara u školstvo - u podizanje standarda, u infrastrukturu, plaće učitelja, a na dobrobit djece i američkog gospodarstva, ističe Bilan.

Citirajući Freda van Leeuwena, glavnog tajnika Education Internationala, Bilan dodaje: "Visoka kvaliteta javnog obrazovanja je temelj za stvaranje i održavanje socijalno pravednijih društava, a učitelji stoje u središtu tog procesa."

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno