Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pet milijuna kuna za završnu dokumentaciju kanalizacije

Autor: Velimir Brkić

04.10.2012. 22:00
Pet milijuna kuna za završnu dokumentaciju kanalizacije

Foto: Adam VIDAS



Sredstva u iznosu od oko pet milijuna kuna odobrena su za ishođenje potrebne dokumentacije za izgradnju 3. i 4. faze sustava odvodnje i sekundarnih mreža u Sukošanu i Bibinjama te za značajnu dogradnju i modernizaciju postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Marine Dalmacija u Čukovicama, odnosno na Kobiljku, kaže Bugarija


U nazočnosti načelnika općina Sukošan i Bibinje, Ante Martinca i Nina Šimunića, direktora Vodovod Zadar d.o.o. Tomislava Mateka i županijskog vijećnika Nikice Čalušića, direktor poduzeća Odvodnja Bibinje-Sukošan d.o.o. Stipe Bugarija u hotelu International u Zagrebu na prigodnoj svečanosti potpisao je Sporazum o provedbi operacije “Priprema projekata za sufinanciranje sredstvima Strukturnih fondova EU u svrhu zaštite vodnih resursa Hrvatske kroz poboljšanje sustava vodoopskrbe i integriranih sustava upravljanja otpadnim vodama”. Ukupna vrijednost sporazuma iznosi 7,4 milijuna eura, odnosno 55,5 milijuna kuna.
16 komunalnih poduzeća
Kako je u okviru pretpristupne pomoći otvorena mogućnost financiranja pripreme novih infrastrukturnih projekata, sporazum su potpisali zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode, Hrvoje Dokoza, pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić, generalni direktor Hrvatskih voda, Ivica Plišić te predstavnici 16 komunalnih poduzeća: Donja Dubrava, Ivanec, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Jelsa-Vrboska, Mursko Središće, Novigrad Istarski, Novska, Pirovac-Tisno-Jezera, Pula Sjever, Savudrija, Sinj, Split-Solin, Šibenik i Umag te Bibinje-Sukošan.
“Sredstva za pripremu ovih projekata osigurana su kroz plan Hrvatskih voda te će se 85 posto sufinancirati bespovratno iz IPA programa Europske unije, a preostalih 15 posto iz sredstava Državnog proračuna. Ovako pripremljena projektna dokumentacija omogućuje prijavu ovih projekata za sufinanciranje izgradnje objekata vodno-komunalne infrastrukture sredstvima Strukturnih i kohezijskih fondova u ukupnom procijenjenom iznosu od gotovo 300 milijuna eura, oko 2,25 milijarda kuna”, stoji u priopćenju Hrvatskih voda.
– Financijska sredstva u iznosu od oko pet milijuna kuna odobrena su za ishođenje sve potrebne dokumentacije za izgradnju treće i četvrte faze sustava odvodnje i sekundarnih mreža u Sukošanu i Bibinjama te za značajnu dogradnju i modernizaciju postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Marine Dalmacija u Čukovicama, odnosno na Kobiljku kod igrališta Franko Lisica, govori Stipe Bugarija.
Prije dvije godine, podsjeća bibinjski načelnik Nino Šimunić, u prostorijama Hrvatskih voda u Zagrebu potpisali smo ugovor za izgradnju nulte i prve faze sustava odvodnje s uređajem za pročišćavanje i podmorskim ispustom. Ugovor je vrijedan 38,7 milijuna kuna.
Pet crpnih stanica
– Veliki projekt “Čisti Jadran” započeo je izgradnjom nulte faze s kojom se u potpunosti rekonstruirao postojeći sustav odvodnje od precrpne stanice i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Marine Dalmacija kod bibinjskog nogometnog igrališta Franko Lisica, do podmorskog ispusta pročišćenih otpadnih voda na Punti kod marine te podmorski ispust. Marina je ustupila svoj uređaj koji se rekonstruirao i opremio modernom tehnologijom za obradu otpadnih voda, kaže sukošanski načelnik Ante Martinac.
Višegodišnji zajednički posao Bibinja i Sukošana u prikupljanju “brda” dokumentacije, izrade projekata i ishođenja lokacijskih i građevinskih dozvola za izgradnju kanalizacije vrijedne oko 100 milijuna kuna trebao bi se nastaviti najkasnije do kraja godine.
– Za prva fazu izgradnje sustava odvodnje ovih dana očekujemo raspisivanje javne nabave za izvođača radova koju provode Hrvatske voda s već odobrenim sredstvima Svjetske banke, najavio je Bugarija.
Prva faza uključuje izgradnju pet crpnih stanica Bibinje, Čukovice, Sukošan, Padrele i Rožica te izgradnju kanalizacijskog sustava obalnog pojasa, starih sela u Sukošanu i Bibinju.
– U drugoj i trećoj fazi, koja bi koštala oko 60 milijuna kuna, izgradit će se kompletni kanalizacijski sustav u ova dva naselja, rekli su Šimunić i Martinac dodajući da će se zapadni dio Bibinja (Lonići, Režani, Sikirići) priključiti na zadarski kanalizacijski sustav.
Pola sredstava od ukupno 100-tinjak milijuna kuna za kanalizaciju financirat će država, Hrvatske vode i lokalne jedinice, dok će pola pokriti zajam Svjetske banke, koji će u 35-postotnom iznosu vraćati Hrvatske vode.