Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Stanković opet htio Sanadera, šefovi rekli – ne može

Autor: Novi list

04.10.2012. 22:00
Stanković opet htio Sanadera, šefovi rekli – ne može

Foto: PIXELL



Bivši premijer Ivo Sanader ipak se neće i drugu nedjelju zaredom pojaviti u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u 2”. Premda je Sanader pristao govoriti za prilog koji će biti prikazan prije intervjua Aleksandra Stankovića s nekadašnjim predsjednikom slovenske vlade Borutom Pahorom, naknadno su na HTV-u odlučili da će koristiti njegove prošlonedjeljne izjave. Ali, zato su u Trakošćanu, mjestu prvog susreta Pahora i Jadranke Kosor, HTV-ove kamere snimile njezine izjave za spomenuti prilog.
– Ivo Sanader je svoj odnos s Pahorom komentirao u zadnjem izdanju “Nedjeljom u dva”. Da smo ga htjeli zabranjivati, vjerojatno ne bi ni bio pozvan u tu emisiju, poručuje v.d. urednice Informativnog programa HTV-a Sanja Mikleušević Pavić.
Bio spreman
No, Sanader je ogorčen što mu javna televizija nije omogućila da još jednom objasni kako je burno pregovarao s Pahorom i razloge slovenske blokade hrvatskog pristupnog procesa.
– Stanković me je u ponedjeljak navečer zamolio za izjavu o Pahoru i prihvatio sam to. Koliko god će biti potrebno, ja ću govoriti o tom problemu zbog kojeg sam, naposljetku, podnio ostavku na premijersku dužnost i povukao se iz politike. Dogovorio sam sa Stankovićem da će autor priloga Damir Smrtić uzeti moju izjavu. No, u srijedu, sat vremena prije nego smo se trebali naći, Smrtić me je nazvao i ispričao se da nema slobodnih kamera. Pitao sam Stankovića što se dogodilo, a on mi je poslao sms iz kojeg je vidljivo da su urednici na HTV-u zabranili tu moju izjavu, rekao nam je Sanader.
On je čuo da je njegova nasljednica snimila izjave posebno za prilog u “Nedjeljom u 2”. Smatra, međutim, da Jadranka Kosor nije niti izbliza upoznata sa svim okolnostima mukotrpnih pregovora sa Slovencima.
– Nitko u tom prilogu neće govoriti uime hrvatske strane. Naravno, da sam ja svoje suradnike informirao što se događa, ali jedino ja u potpunosti znam sve detalje razgovora s Pahorom za vrijeme slovenske blokade. Kosor će se vjerojatno hvaliti kako je deblokirala pregovore, no ona ne zna iz prve ruke kako su se stvari prethodno odvijale. A, ponavljam, molim Boga da ne izgubimo dio hrvatskog teritorija, ali bojim se za ishod arbitražnog postupka, upozorava Sanader.
Pravo govora
Što o svemu ovom točno misli Jadranka Kosor, vidjet ćemo u nedjelju. Zasad, bivša premijerka ističe da nema nikakve veze sa Sanaderovim izostankom iz priloga o Pahoru i slovensko-hrvatskim odnosima.
– Nisam ja ništa uvjetovala, kako bih to uopće mogla. Smrtić mi je rekao da je Sanader već dao izjavu za prilog, a onda smo otišli u Trakošćan da i mene snime. To je sve, nisam ni pitala što im je Sanader rekao, kazala nam je Jadranka Kosor.
Početkom tjedna, Sanja Mikleušević Pavić u izjavi je za naš list polemizirala s tvrdnjama da Sanader nije smio dobiti jednosatni termin na javnoj televiziji.
– HTV ne može preuzeti ulogu etičke policije ili vijeća za politički i javni moral, jer tko bi i po kojim kriterijima onda uopće nastupao kod nas. Ivo Sanader je bivši premijer koji čeka pravomoćnu presudu, do tada je pred zakonom nevin i ima pravo javnog govora, komentirala je prije nekoliko dana v.d. urednice Informativnog programa HTV-a. Ali, čini se kako je u međuvremenu na Prisavlju ipak prevladao stav da ne bi bilo dobro Sanadera imati previše, čak dva puta u tjedan dana. Na HTV-u su ozbiljno shvatili i primjedbe da je Sanader zahvaljujući njima, što pokazuje jedna recentna anketa, poboljšao svoj rejting među hrvatskim građanima.