Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Fotografije koje bude emocije

04.10.2013. 22:00
Fotografije koje bude emocije


Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta otvorio je jučer u Kneževoj palači u Zadru izložbu ratnih fotografija. Riječ je o fotografijama zadarskih fotografa Zvonka Kucelina, Željka Karavide, Željka Maričića i Arifa Ključanina koje je otkupio Grad Zadar i dao na čuvanje Narodnom muzeju. Svjedočanstvo je to o slavnim danima obrane grada na početku listopada 1991., ali i o teškim stradavanjima koje je pretrpio Grad. Iako je Zadar u međuvremenu sanirao ratne rane, izložba je otvorena u prostoru koji još i danas nije u potpunosti obnovljen, a gdje su nekad bili smješteni Gradska knjižnica i Glazbena škola.
Izložba je svojevrstan „hommage” svim Zadranima i kako je rekao kustos izložbe Vladimir Alavanja, i onima na prvoj crti i onima koji su ostali u gradu omogućavajući da Zadar živi i bude obranjen. Riječ je, nastavio je Alavanja, o onima koji su svoje udobne domove zamijenili starim talijanskim bunkerima na prvoj crti te onima koji su bili sretni ako su u ruci imali kalašnjikov s kojim su se mogli obraniti.
– Kad se vidi ova izložba, onda ne stoji ona izreka kako vremenom slike blijede. Izgleda kao da je od tog vremena prošao tek djelić sekunde, a ne dvadeset godina. Da se ne govori koliko ove fotografije proizvode sjećanja i emocija. Riječ je o dokumentu vremena, stradavanju grada i civilnog stanovništva, istaknuo je Kalmeta dodajući kako je izložba prikaz onog što su barbari pokušali napraviti, ali nisu uspjeli osvojiti grad.