Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ponekad umjesto lijeka treba samo malo pažnje

04.10.2013. 22:00
Ponekad umjesto lijeka treba samo malo pažnje


Naši korisnici su posebno osjetljiva skupina i umjesto lijekova često im treba samo malo pažnje. Pritisnuti svakodnevnim obvezama njihovi najbliži ne posjećuju ih često. Naši djelatnici čine sve što mogu kako bi im jesen života učinili što vedrijom, pojasnila je Pletikosa


Nisu nam strani ni metla, ni kuhača, ni pero. No naše najjače oruđe su znanje, strpljenje i lijepa riječ, poručila je Maja Pletikosa, ravnateljica Doma za odrasle osobe sv. Frane Zadar koji je jučer u Arsenalu svečano obilježio 130 godina svog postojanja.
– Naši korisnici su posebno osjetljiva skupina i umjesto lijekova često im treba samo malo pažnje. Pritisnuti svakodnevnim obvezama njihovi najbliži ne posjećuju ih često. Naši djelatnici čine sve što mogu kako bi im jesen života učinili što vedrijom, pojasnila je Pletikosa.
One godine kada je osnovan dom, 1883. godine učinjen je, istaknula je Pletikosa, korak naprijed.
Primarna djelatnost Doma sv. Frane je smještaj psihički bolesnih korisnika, no organizirana je i izvaninstitucionalna skrb, služba kućne njege, dostava obroka te dnevni boravak za psihički bolesne odrasle osobe. U vrijeme pristupanja EU Dom sv. Frane vrlo je brzo prihvatio i nove načine financiranja, prijavivši nekoliko svojih projekata na natječaje za sredstva EU. Sudjelovali su i u suorganizaciji konferencije na temu volontiranja, kao i u nakladničkoj aktivnosti tiskavši s Gradskom knjižnicom Zadar vodič za starije osobe. Sudjelovali su i u osnivanju Volonterskog centra Zadarske županije, a tu su i njihove već tradicionalne humanitarne akcije za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana.
Utočište sv. Frane 1883. godine osnovano je dobrovoljnim prilozima građana Zadra pod okriljem javne dobrotvornosti. U tom razdoblju ustanova je sačuvala plemenitu skrb o starim, bolesnim i socijalno ugroženim osobama. U 130 godina postojanja kroz ustanovu je prošlo oko dvije tisuće ljudi, a danas u domu boravi 60 korisnika. U Domu je zaposleno 42 djelatnika, od toga 31 u samoj ustanovi, devet njegovateljica u Službi kućne njege te dvije medicinske sestre u programu halo pomoći.
Jučer je podijeljeno i nekoliko priznanja, što djelatnicima, što korisnicima. Jedno je uručeno korisnici Milki Pavlović-Muti koja u Domu boravi od 1969. godine, kao i djelatnici s najduljim stažem u ustanovi, računovotkinji Jadranki Ban koja u Domu radi 30 godina.