Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zima će biti toplija od prosjeka!

04.10.2013. 22:00
Zima će biti toplija od prosjeka!


Alarmantna najava kako stiže najhladnija europska zima u posljednjih sto godina, o čemu je ovih dana prva izvijestila ruska radijska postaja Glas Rusije, čini se više služi za medijsko “uzbunjivanje” javnosti nego što ima meteorološko pokriće.
I zadarski meteorolog Duško Kraljev kaže kako ne treba strahovati od predstojeće zime, iako će u Hrvatskoj, pa i na zadarskom području biti hladnih razdoblja, osobito u siječnju i veljači.
– Preuranjeno je govoriti o najhladnijoj zimi u zadnjih sto godina. U pojedinim razdobljima temperature će negdje biti iznimno niske, a negdje više. U Hrvatskoj, pa tako i na našem području, predviđa se da će zima biti toplija od prosjeka. Nešto hladnija razdoblja očekuju se tijekom siječnja i veljače, ali ništa alarmantno i neuobičajeno. Iznimno hladno može biti pet-šest dana, kaže Duško Kraljev, dodajući da se tijekom listopada i studenoga očekuje još toplih dana i nastavak babljeg ljeta koje se u nekim krajevima naziva i siromašno ljeto.
Što se tiče prognoze za predstojeće dane vikenda, za neke i produženog s obzirom na državni blagdan u utorak, Duško Kraljev navodi da su zbog hladnog zraka koji je donijela bura, do subote temperature još dosta niske za ovo doba godine, no s jugom će od danas temperature rasti, a drugi dio vikenda mogao bi donijeti i kišu.