Agresor nije znao da je pravi centar veze na Veloj Glavi

Slika korisnika admin
Kod velikog križa ispod tvrđave počast su odali Enio Grdović, Rade Punoš, Mladen Lucin i Marijan Grbić

Djelatnici nekadašnjeg Centra za motrenje i obavještavanje obilježili su jučer dan bombardiranja brda sv. Mihovil ponad Preka na otoku Ugljanu. Bila je to svojevrsna uvertira u dane koji će se kasnije nazvati Obrana grada Zadra. Dan prije nego je srbočetnički agresor napao grad s kopna, mora i zraka 4. listopada 1991. avion tipa J-21 Jastreb u niskom je letu raketirao Sv. Mihovil. Cilj su mu bili RTV-odašiljač i antenski sklopovi, misleći da će time uništiti centar veze obrane Zadra. Tom prilikom pogodio je točno ispod parabolične antene pored koje su se nalazili Valentin Gregov, pokojni Mladen Bašić, Mladen Lucin i Rade Punoš. Tog su dana popravljali agregat koj se nalazio u samom podnožju tvrđave, te pravim čudom ostali živi budući da je jedna raketa probila vanjski zid tvrđave a druga izravno pogodila kućicu HPT-a i HRT-a.

Centar veze, međutim, nalazio se na nekoliko stotina metara udaljenom vrhu Vela Glava koji je bio glavna točka sustava veze za obranu cijelog juga Hrvatske. Sv. Mihovil, dominantna kota na otoku Ugljan sa starom mletačkom tvrđavom bio je ratni cilj poznat iz mnogih prijašnjih ratova. Crkvica po kojoj je brdo i dobilo ime, je nekim slučajem preživjela razaranje nakon Drugog svjetskog rata, ali je u kasnijim godinama do kraja sravnjena sa zemljom. Hrvatski branitelji su znali da će na tu lokaciju pomisliti i agresor jer ju je JNA koristila sve do 50-tih godina prošlog stoljeća, pa su namjerno premjestili sustav veze vitalan za obranu grada, ostavivši na Sv. Mihovilu samo postrojenja tadašnjih Hrvatske pošte i telekomunikacija i HRT-a.

- Ustrojen još u kolovozu 1991., do Oluje se nije znalo da se na Velikoj glavi, a ne na Sv. Mihovilu, nalazi zapravo pravi centar veze. Dok god budemo živi, slavit ćemo taj svoj drugi rođendan, rekao je Mladen Lucin.

Unatoč velikom nevremenu, kod velikog križa ispod tvrđave Sv. Mihovil cvijeće su položili i svijeću zapalili Enio Grdović, Rade Punoš, Mladen Lucin i Marijan Grbić. Time su podsjetili na sve poginule i preminule djelatnike centra koji su, unatoč teškim ratnim danima održavali vezu Zadra s ostalim dijelovima Hrvatske, ali koji nisu stekli status hrvatskih branitelja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika ZDPARTIZAN
Ponosan sam na branitelje koji su obranili grad, žalostan sam što se zaboravljaju naši preci Partizani koji su nam omogućili da imamo što braniti 1991.....