Prijateljstvo koje traje 24 godine

Slika korisnika admin
Na objedu kod obitelji Kresović

Vrijeme je obilježavanja dana obrane grada Zadra. Na Dračevcu su se tako u nedjelju okupili branitelji iz svih krajeva Hrvatske i prisjetili se svojih poginulih suboraca, spominjući se i onih ranjenih i svih koji nisu dvojili oko toga trebaju li stati tih listopadskih dana na prvu crtu obrane Zadra. A jedna crta bila je na Dračevcu i Ploči. Upravo na Ploči, u dvorištu obitelji Nade i Branka Kresovića zatekli smo branitelje 1. bojne IV. brigade. Njih 10-ak svake godine, nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća kod središnjeg križa na mjesnom groblju na Ploči i svete mise u crkvi sv. Petra i Pavla, dođe u posjet kod Nade i Branka, pa tako i ove 24. godine po redu stol kod Kresovića bio je pripremljen za prijatelje iz Prve bojne.

Oni su nas sačuvali i obranili

- Meni i suprugu ovo puno znači. Ovo je prijateljstvo koje se ne prekida jer je nastalo u najtežim našim danima. S njima smo se osjećali sigurno, pa i sada kad ih vidim, ja sam sigurna da će sve biti dobro, priča Nada koja je je te 1991. godine vodila Zadrankin dućan na Ploči.

- Oni su bili naša sigurnost i zaštita tih ratnih dana kad smo svaki dan bili u životnoj opasnosti. Oni su nas sačuvali i obranili, govori Nada dok na stol donosi ručak i vino ljudima koji joj zahvaljuju na gostoprimstvu.

Među njima je bio i Zdravko Rajčić Dugi iz Nevesta kod Unešića koji je u mislima bio na Dračevcu, mjestu gdje je 5. listopada 1991. godine bio ranjen. Njegovo ranjavanje prepričavao je njegov kolega Tvrtko Jakić koji se, kaže, nikad nije više smijao nego tada, kad je ugledao ranjenog Zdravka koji se samo srušio pored njega.

- Mislio sam da je mrtav. Pipam ga po leđima da vidim od čega je poginuo, ali ništa, pogledam ga opet i shvatim da je ipak živ i da treba u bolnicu. Ali kad je izišao iz kuće u koju je netom prije toga pala granata, pa onako prašnjav, blijed, nisam se mogao prestati smijati, priča Jakić. Dugi se naravno ničeg ne sjeća, pa mu mora vjerovati na riječ. Nije to bilo jedino Rajčićevo ranjavanje, no o tome baš nije bio raspoložen govoriti. Više voli, kaže Rajčić, ovako se družiti s prijateljima i pričati o lijepim stvarima kao što je njegova plantaža smokava koju će uskoro posaditi. Ante Alduk prisjetio se teških borbi za Dračevac gdje se branio Zadar.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno