Teško da HDZ može ispuniti obećano, takav je proračun jednostavno neodrživ

Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Tribina s ministrom održana je u hotelu Kolovare

U prepunoj dvorani hotela Kolovare ministar financija Boris Lalovac jučer je održao tribinu za građane o najaktualnijim pitanjima iz svojega resora. Tribini, u organizaciji Gradskog odbora SDP-a, nazočio je velik broj SDP-ovaca, članova Udruge franak, zadarskih obrtnika i građana. Očekivano, Zadrane je najviše zanimala problematika kredita u švicarskim francima, ali su vrlo provokativna pitanja za ministra imali i zadarski poduzetnici koje je zanimalo što će Ministarstvo financija učiniti da se promijeni odnos prema njima, odnosno kada će se na njih prestati gledati kao na "lopove i mafijaše".

Poznati zadarski ugostitelj Stipe Knežević, prije nego je postavio svoje pitanje, rekao je ministru kako je njihov dolazak na tribinu pokazatelj da cijene sve što je učinio za njih.

- U Zadru je nas 5.000 obrtnika i percepcija ljudi o nama nije baš lijepa, jer je danas obrtnik jednako lopov i mafijaš. A mi se sa članovima svoje obitelji mučimo i radimo i po 15 sati dnevno. Zadovoljni smo na svemu što ste učinili za nas, ali možete li nam pomoći da nas se više ne tretira kao lopove u situacijama kada inspektori nađu 50 kuna manče? Jeste li za to da se tolerira manča do pedesetak kuna, jer činimo sve da nam svaki račun bude fiskaliziran? - pitao je Knežević.

Socijalno funkcionira

Lalovac je rekao kako je i on protiv represije u slučajevima neizdavanja jednog računa:

- Čak smo znali i javno najavljivati nadzor, ali problem su oni koji ne izdaju puno računa, jer ti varaju državu.

Pitanje ministru postavio je i nezavisni županijski vijećnik Drago Čulina, pohvalivši ministra da je ova Vlada pokazala da socijalno funkcionira.

- Ministre, hvala vam što ste mnoge ljude spasili ropstva, međutim, još je mnogo takvih koji su podigli kredite u švicarcima i shvatili da ga neće moći otplaćivati, pa su podigli nove kredite da bi otplatili ovaj. Što s njima? - pitao je Čulina, upozoravajući i na problem sve više zatvorenih obrta u Zadru i ostalim gradovima Hrvatske, podsjećajući na način na koji Njemačka pomaže svoje obrtnike.

- Kada smo radili ovaj zakon, rekli smo da ćemo maksimalno obuhvatiti sve koje možemo, pa smo došli i do onih koji su svoje kredite već konvertirali u eure. Što se tiče obrtnika, svjesni smo situacije ne samo u Zadru, već i u Zagrebu, Splitu i ostalim gradovima. To su obrti koji se nalaze izvan sustava trgovačkih centara, a koji su svojim cijenama konkurentniji od malih obrtnika. Zato mi je smiješno ovo što obećava HDZ, ne znam tko im je pisao ekonomski program, poput onog obećanja o rastu mirovina za pet posto - odgovorio je ministar na pitanje nezavisnog vijećnika Čuline.  

Ministar financija odgovarao je i na pitanja novinara koje je zanimao zahtjev dvaju banaka da se Zakon o konverziji proglasi neustavnim.

O "švicarcima" u Bruxellesu

- Vidjet ćemo kako će Ustavni sud reagirati, kako god reagira, u to se nećemo miješati, jer se ne miješamo u pravosuđe, oni donose odluke samostalno. Ukoliko se dogodi bilo što suprotno ovome zakonu, država ima instrumente zaštititi građane, a nadam se da će Ustavni sud donijeti samostalnu odluku - rekao je Lalovac, a kaže i kako su otplatni planovi već u izradi.

- Iz nekoliko najvećih banaka znam da ubrzano rade otplatne planove, bitno je da poštuju zakon RH. Čuo sam se sa predsjednicima uprava određenih banaka i vrlo jasno sam im rekao, sviđalo se to njima ili ne, da oni iznad Sabora ne mogu biti. Rekli su da će to poštivati i da će svoju pravnu bitku tražiti i putem drugih sudova. Jedna od točaka u Bruxellesu će, osim izbjegličke krize, biti i švicarski franak - kazao je Lalovac, najavljujući borbu za prava hrvatskih građana.

- Ne znam je li Europskoj komisiji toliko bitno staviti kao jednu točku izbjegličku krizu, a drugu švicarski franak, ali vrlo ću jasno reći u kakvom su stanju hrvatski građani i vrlo ću aktivno braniti njihove interese. Vidjet ćemo što će o tome reći EU komisija i austrijski i talijanski ministri financija, ali ćemo vrlo jasno pitati mogu li oni otplaćivati model kakvog su ponudile njihove banke Hrvatskoj? Jer, ne zaboravimo, u Hrvatskoj postoji preko tridesetak banaka, a samo njih pet, šest su nudile ove kredite u švicarskim francima, uglavnom austrijske i švicarske banke. I sad se postavlja pitanje zašto, je li to bila politika iz Austrije i na taj se način širila i na Hrvatsku da bi dobivali ekstra profite? Ako su imali ekstra profite, moraju snositi i određeni dio rizika.

HDZ-ov program nerealan

Lalovac je komentirao i najavu HDZ-ova gospodarskog programa o smanjenju PDV-a za 23 posto, pojašnjavajući koliko je to uopće realno i u koji bi se dio proračuna u tom slučaju moralo zadirati?

- To su predizborna obećanja, ali moram priznati da je to nerealno. Možemo ići na određenu košaricu proizvoda, naša je politika bila ići na dohodak građana, a žao mi je što HDZ nije otvorio pitanje dohotka. Ono što ćemo sigurno napraviti već u siječnju je da ćemo ponovno rasteretiti dohodak potrošača, tu je puno veći učinak na dohodak nego smanjivanje PDV-a jer njegovo smanjivanje znači određeni dio marži. Ono što ćemo sigurno napraviti je povećavanje dohotka za sve građane Hrvatske, i to već od siječnja jer smo pokazali da bi ta mjera bila ispravna, dok PDV ne mora dati takve rezultate - poručio je Lalovac, dodajući na kraju kako je teško da bi HDZ mogao ispuniti obećano, pogotovo ako ide na povećanje mirovina od pet posto. Takav je proračun jednostavno neodrživ, zaključio je Lalovac.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno