Odbor vjerovnika TLM-a nastavlja s prodajom stanova

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
NASTAVAK AGONIJE
- Odbor vjerovnika čine isključivo tvrtke u državnom vlasništu čija bi se ukupna potraživanja od 107 milijuna kuna prodajom stanova u kojima žive bivši radnici TLM-a namirila u vrlo malom postotku, govori Vedran Uranija, pravni zastupnik bivših zaposlenika
Marin GOSPIĆ
Marijan Lučev, radnik TLM-a Šibenik i Vedran Uranija

Na trećem oglasu za prodaju nekretnina i to stanova u vlasništvu stečajnog dužnika TLM (Tvornice lakih metaka) Šibenik zaprimljeno je 46 ponuda. Za određeni broj stanova zaprimljene ponude su prihvaćene, dok za određeni broj stanova ponude nisu dostavljene ili nisu prihvaćene ponude. O prihvaćenim ponudama ponuđači će biti obaviješteni, a za neprodane stanove uslijedit će novi oglas za prodaju nekretnina, zaključak je to trosatnog sastanka Odbora vjerovnika TLM Šibenik koji je okupljenim novinarima u četvrtak ispred Trgovačkog suda u Zadru iskazao Milan Ljubičić, stečajni upravitelj nekadašnje perjanice šibenskog gospodarstva.

Četiri modela rješenja

Unatoč tome što su novinari tražili odgovor na pitanje čije su ponude za otkup stanova prihvaćene, stečajni upravitelj na to nije htio odgovoriti, već je samo odmahnuo rukom dodavši kako nema nikakav drugi komentar. Unatoč ovakvoj odluci Odbora vjerovnika pravni zastupnik bivših zaposlenika TLM-a Vedran Uranija je naglasio kako ovime nije završena bitka za zaštitu 43 obitelji koje žive u stanovima tvrtke čiji su bili zaposlenici. Neki od njih stanove su dobili na korištenje tek pri kraju svojeg radnog vijeka u TLM-u, nakon više desetljeća podstanarstva, dobivši tada, kako su mislili, vlastiti životni prostor.

- Odbor vjerovnika se nije odlučio ponuditi korisnicima stanova njihov otkup po povoljnim uvjetima, što smo mi predlagali. Očigledno je da se agonija bivših radnika TLM-a nastavlja. Najavljujem da ćemo priopćenje Odbora dostaviti Centru za restruktuiranje i prodaju, ali i ostalim institucijama, te ćemo inzistirati na tome da se stanovi u kojima žive bivši radnici TLM-a njima ponude da ih otkupe po povoljnijim uvjetima. Daljnja prodaja stanova nije prihvatljiva varijanta za većinu njih, već samo za one koji imaju "keš" jer većina nema taj novac, naglasio je Uranija dodajući kako tvrtke u državnom vlasništu, HEP, Hrvatske šume, Hrvatske vode i Adrial plus, koje isključivo čine Odbor vjerovnika, imaju ukupna potraživanja od 107 milijuna kuna.

- Prodajom stanova u kojima žive bivši radnici TLM-a stoga bi se namirili u vrlo malom postotku, pojasnio je Uranija, dok bi se s druge strane stvorili veliki socijalni problemi jer su sadašnji stanari u njima umirovljenici s minimalnim mirovinama, od kojih i neki vrlo bolesni.

Pravni zastupnik bivših radnika TLM-a predložio je Odboru vjerovnika četiri modela rješavanja ovog problem, a to su uz otkup po povoljnim uvjetima na rok otplate od 30 godina, potom moratorij na prodaju stanova dok država ne pronađe rješenje, a moguća je i nagodba najvećih vjerovnika u korist radnika. Ako ništa od toga Odbor ne želi prihvatiti, mogao bi i za TLM izraditi zakon, poput onoga kakav je donesen za koncern Agrokor.

Od prodaje stanova mala zarada

- Za državu i državne tvrtke poput HEP-a koji je najveći vjerovnik sa 102 milijuna kuna, iznos koji bi dobili od prodaje stanova je minoran. Vjerujemo u pravnu državu, a ako se dogodi pokušaj deložacije, uz sindikate će stati mnogi, odlučno je poručio Uranija, dok je bivši radnik TLM- a Marijan Lučev sa suzama u očima kazao kako je o tome da se prodaje stan u kojemu živi već dulje od 20 godina saznao putem medija.

- Ovo se nije trebalo dogoditi. Upozoravao sam odgovorne da se ovo može riješiti, tko može kupiti za "keš" neka otkupi, a ostali po povoljnim uvjetima, ali ništa od toga. Prije pola sata sam dobio informaciju kako je moj stan od 61 metara četvornih prodan za 40 tisuća eura, a bio je procijenjen na 35 tisuća eura. Iza naših leđa su se prodavali stanovi. Ogorčen sam zbog svega što se događa, rekao je Lučev.

Prosječna cijena stana 35 tisuća eura

Prema procjeni vještaka koji je pregledao stan Marijana Lučeva kvadrat njegovog stana, koji se nalazi u šibenskom kvartu Šubićevac, procijenjen je na osam tisuća kuna. S obzirom da ima 61 metara četvornih početna cijena se popela na oko pola milijuna kuna. Ipak, na prvoj dražbi procjena je bila upola manja. Iznos od 35 tisuća eura je prosječna cijena stanova u kojima žive bivši radnici TLM-a koji nikada nisu imali priliku otkupiti ove stanove, ali im prema trenutačnom razvoju situacije prijeti deložacija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno