Filmski ured Zadar dobiva svoj dom, dogodine početak radova na Centru kreativnih industrija

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
DOK GRAFIČKA ČEKA
Stvaramo bazu educiranog kadra koji će zadovoljiti zahtjeve produkcijskih ekipa koji nam dolaze, iz Zagreba, iz inozemstva, govori Kevrić, dodajući kako se nada da će se uz Centar izgraditi i Prirodoslovno-grafička škola, kao što je i planirano, jer bi na jednoj parceli bila dva objekta koja bi se međusobno jako dobro nadopunjavala
Ovako bi trebao izgledati budući Centar za kreativne industrije

Nakon pedesetak filmskih projekata s ekipama iz cijelog svijeta, Filmski ured Zadar će uskoro dobiti svoj dom. Centar za kreativne industrije kao logistika za poduzetnike, filmaše te mjesto edukacije iz područja kreativne industrije izgradit će se tijekom sljedeće godine na Relji. Projekt je to ustanove INOVAcija, u sklopu koje i djeluje Filmski ured, a finacira se sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 20 milijuna kuna te s još 4 milijuna vlastitih sredstva.

Kako kaže Vedrana Kevrić, ravnateljica INOVAcije, Centar za kreativne industrije je poduzetnički inkubator namijenjen prvenstveno poduzetnicima, ali i svima koji se žele educirati na području kreativnih industrija, s težištem na IT i filmskoj industriji.

- Objekt će se graditi na samom ulazu u centar grada, a sadržavat će nekoliko ureda za poduzetnike, dvoranu za sastanke i IT radionice, tonski studio, multifunkcionalnu dvoranu, takozvani 'green room' - studio za snimanje... Ukratko, stvaramo bazu educiranog kadra koji će zadovoljiti zahtjeve produkcijskih ekipa koji nam dolaze, iz Zagreba, iz inozemstva..., govori Kevrić.

Kako ističe nadalje, Filmski ured Zadar je prvi takav u Hrvatskoj.

- Filmski ured je otvoren prije četiri godine i više nije jedini, ali će uvijek biti prvi. Na to smo jako ponosni jer smo 'krčili šumu' i krenuli u to s vizijom razvoja kreativne industrije, što se zaista i ostvaruje. Nadam se da će se uz Centar izgraditi i Prirodoslovno-grafička škola, kao što je i planirano, jer bi na jednoj parceli bila dva objekta koja bi se međusobno jako dobro nadopunjavala, rekla je Kevrić.

Provedba projekta je započela s početkom rujna, a početak gradnje se očekuje u prvom kvartalu sljedeće godine.

- Potrebno je pripremiti dokumentaciju za objavu javne nabave za izgradnju objekta Centra, složiti projektni tim, kako unutar Ustanove i Županije, tako i tim vanjskih suradnika... U međuvremenu bi se s lokacije budućeg Centra trebali iseliti postojeći objekti. Plan preseljenja će organizirati Odjel za upravljanje imovinom Zadarske županije, navodi Kevrić.

Na tom su mjestu još uvijek radionice škole Vice Vlatkovića, zatim AGRRA, Agencija za ruralni razvoj, EDIC, Informacijski centar Europe Direct Zadar, kao i dio ZADRE NOVE.

Partner na projektu je Zadarska županija, a suradnici su Sveučilište u Zadru, Prirodoslovno-grafička škola Zadar, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, HGK-Županijska komora Zadar, Obrtnička komora Zadarske županije i Hrvatski audiovizualni centar HAVC.

Gradnja Centra za kreativne industrije bila je planirana paralelno uz gradnju nove Prirodoslovno-grafičke škole s kojom bi i fizički trebala biti povezana. Projekt izgradnje Prirodoslovno-grafičke škole je zapeo na financiranju, iako su svi papiri i građevinska dozvola kompletno spremni. Ravnatelj Prirodoslovno-grafičke, Tomislav Grbin, intenzivno radi na pronalsku novog izvora financiranja.

- Otvorio se potencijalni prostor za financiranje izgradnje škole u sredstvima koja je Europska unija odobrila Ministarstvu obrazovanja i znanosti upravo za strukovne škole. Mi imamo spreman cijeli projekt, sve papire, kao i građevinsku dozvolu koja vrijedi još godinu dana, tako da bismo, u slučaju da uspijemo dobiti sredstva, odmah mogli krenuti u realizaciju. Vrijednost cijelog projekta, s izgradnjom i potpunom opremom, je 43 milijuna kuna, govori Grbin.

Kako priča nadalje, u Europskoj uniji se cijeni model cjeloživotnog obrazovanja i aktivno sudjelovanje škola u lokalnoj zajednici, privredi te prilagodavanje tržištu rada.

- Sve to bi se još bolje moglo primjenjivati u novoj školi koja bi u suradnji s Centrom za kreativne industrije zaista tvorila jedan centar multimedije. Uz njihovu logistiku s težištem na audiovizualnoj industriji i naše obrazovanje, kako učenika, tako i odraslih osoba za stjecanje formalnih znanja, bila bi to jedna zaokružena priča, pojašnjava Grbin, dodajući da bi škola surađivala i sa Sveučilištem u Zadru.

- Bio je u planu i najam dvaju kemijskih laboratorija Sveučilištu, kao i suradnja na području audiovizualnih kolegija koje Sveučilište planira pokrenuti. Osim toga, u novoj školi imali bismo gluhu komoru, moderno opremljene multimedijske učionice, studio, multimedijalnu dvoranu za projekciju filmova... Sve to bi, po potrebi, koristili i iz Centra za kreativnu industriju, kao što bismo mi koristili njihove prostore i opremu. Dakle, bila bi to jedna uska suradnja i odlična podloga za razvoj kreativne industrije u našem gradu, zaključio je Grbin.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno