Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kolekcionarski sajam: Ispred muzeja svega – od gramofonskih ploča do bračkog kamena

06.10.2018. 07:14


 Na zadarskom Forumu ispred Arheološkog muzeja otvoren je braniteljsko-kolekcionarski sajam "Samo hrvatsko" u organizaciji braniteljske sekcije udruge Diokles iz Splita.


Sir, med, nakit, spužve…
– Izlaže 30 izlagača iz cijele Hrvatske i bit će tu tjedan dana. Ovo je treći put da izlažemo u Zadru i uvijek naiđemo na jako dobre reakcije građana i turista. Ovaj put imamo izlagače iz različitih branši – pa tako imamo proizvođače sireva, meda i mednih proizvoda, spužvare, izrađivače predmeta i nakita od kamena, žice i raznih materijala, ali i nekoliko štandova s antikvitetima, rekao je Josip Milić, inicijator i voditelj ovoga sajma, koji je i maloljetni dragovoljac Domovinskog rata. Na ideju o pokretanju ovoga sajma došao je dok je putovao Hrvatskom te je uvidio potrebu organiziranja događaja na kojem bi proizvođači autohtonih hrvatskih proizvoda mogli plasirati te svoje proizvode na tržište.
– Ciljevi organiziranja ovoga sajma su promocija domaćih autohtonih proizvoda i rehabilitacija bratiteljske populacije.
Želimo potaknuti naše ljude da što više rade i proizvode u našoj zemlji te da sebi tu mogu stvoriti život, da ne moraju ići u inozemstvo, pojasnio je Milić. Istaknuo je kako su izlagači uglavnom branitelji i članovi njihovih obitelji, ali su zbog što bogatije ponude priozvoda uključili i mlade koji se bave rokotvorinama.
– Posebno bih zahvalio gradonačelniku Branku Dukiću, pročelniku Tomislavu Koroni i Tihomiru Bakariću bez kojih ne bi bilo sajma.
Inače, na sajmu se može naći zaista zanimljivih stvari, od proizvoda bračkog kamena, preko gramofonskih ploča, do predmeta – antikviteta.


Glazbeni štand
– Suprug, sin i ja radimo nakit i uporabne predmete od bračkog kamena. Velik je interes za onim što radimo i uvijek se iznenadimo koliko kupci mnogo znaju o bračkom kamenu, rekla nam je Ranka Drpić iz Pučišća na Braču.
Do nje je gospođa Anita Škugor iz Brodarice preko puta Krapnja koja prodaje poznate krapanjske spužve te soli i pilinge.
– Sve spužve s ručno vađene jer suprug roni i vadi ih, a ja ih čistim i prodajem. Ove su spužve odlične za njegu lica i tijela, ali ih se može koristiti i za održavanje keramike, pri restauraciji, za bojanje zidova ili lakiranje, rekla je Anita Škugor.
Svi zaljubljenici u dobru glazbu mogu posjetiti štand s pločama. Pregledom kroz ploče mogu se naći svevremenski klasici Davida Bowiea, Brucea Springsteena, Erica Claptona, Pink Floyda, Johnnya Casha, Iron Madena, AC-DC-a, ali i drugih velikana svjetske i domaće rock scene.
Za one koji vole antikvitete nekoliko je štandova na kojima mogu potražiti stare fotgrafije, novac, nakit, razglednice, predmete od porculana, srebra.
Osim toga, ljudi mogu donijeti svoje starinske predmete na procjenu ili otkup.