Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

NA DVA KOTAČA: Stotinjak biciklista provezlo se stazom dugom 18 kilometara

06.10.2018. 06:00
NA DVA KOTAČA: Stotinjak biciklista provezlo se stazom dugom 18 kilometara


Veliki uspjeh 1. Biciklijade Sv. Filip i Jakov 2018. na kojoj je sudjelovalo stotinjak biciklista, zaljubljenika u vožnju biciklom kroz prirodu. Biciklijada se u suradnji s BBK Pakoštane, predsjednika Mišela Krpete, održala u organizaciji i pod pokroviteljstvom Općine Sv. Filip i Jakov i općinske Turističke zajednice.
Biciklisti su se vozili cestovno-makadamskom biciklističkom rutom na području Općine Sv. Filip i Jakov dugoj 18 kilometara. Kratke stanke uz okrjepu vodom, voćem i keksima su bile na dvjema najatraktivnijim točkama rute, vidikovcu Crni krug iznad Turnja i na Rogovu kod crkve sv. Roka iznad Sv. Filip i Jakova, kazala je Klara Eškinja Glavan, direktorica Turističke zajednice općine sv. Filip i Jakov
S plaže Iza banja u Sv. Filip i Jakovu krenulo se cestom uz obalu prema Turnju, zatim makadamskim usponom do brda Gradina te na 138 metara visoki vidikovac Crni Krug iznad Turnja.


Pogled s Crnog Kruga
S vidikovca se pruža predivan pogled na Pašmanski kanal, Kornatsko otočje, Vransko jezero, Ravne kotare te srcoliki otok – Otok ljubavi Galešnjak smješten između otoka Pašmana i Turanja na kopnu, objašnjava Eškinja Glavan.
Nakon prve okrjepe i uživanja u predivnom pogledu s vidikovca Crni krug, nastavilo se makadamom prema Rogovu gdje je sudionike nasuprot crkve sv. Roka iz 11. stoljeća čekala i druga okrjepa.
– Iduća dionica staze vodila je kroz zaselak Baturove Kuće u smjeru Biograda na Moru, potom laganom nizbrdicom uz nekadašnji kamenolom završila na cilju, na plaži Iza banja, odakle je biciklijada i krenula, navodi Klara, prva dama filipjanskog turizma. Biciklističke staze na području općine Sv. Filip i Jakov spojene su s Biogradom i Vranskim jezerom, te se planiraju povezati s onima iz općine Sukošan koje prolaze oazom makije u Tustici čime će se stvoriti dodatna atraktivnost i mogućnost zajedničke organizacije sportsko-turističkih manifestacija.
Predviđanja koja govore kako će do 2020. godine broj cikloturista u Hrvatskoj porasti za 500 posto samo su dokaz da prostora za razvoj biciklističkog turizma na ovom području ima, mišljenja je Eškinja Glavan.
Nakon okrjepe održana je tombola s prigodnim nagradama te onom najprivlačnijom – brdski bicikl Cube Access WS u vrijednosti od oko 3.000 kuna.


Okrjepa i tombola
Sreću i novi bicikl dobitnici glavne nagrade Jeleni Šoch iz Sv. Filip i Jakova donio je Ivan Ražov, vlasnik pokrovitelja Calimero Sporta, ističe Eškinja Glavan koja je sretnim dobitnicima uručivala nagrade.
Naime, izvlačenju glavne nagrade prethodilo je izvlačenje i dodjela niza manjih, uglavnom biciklističke opreme, od nosača boce za vodu, stražnjih svjetala za bicikl i pumpi do lokota. Nagradne kupone izvlačile su 11-godišnja Katja Barbaroša i 10-godišnja Klara Barešić uz pomoć voditelja programa Lovre Mikasa.
Činjenica je da naša Općina ima dosta biciklističkih staza, a isto tako će uskoro krenuti izgradnja i uređenje staza uz Jadransku magistralu od Sv. Petra do Turnja i dalje pa stoga želimo ovom manifestacijom koja će sigurno postati tradicionalna promovirati zdrav život i obogatiti turističku ponudu s ciljem produljenja turističke sezonu, zaključila je Klara Eškinja Glavan.




 


 
— Slika
Cestovno-makadamska biciklistička staza duga je 18 km


 
— Slika