Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Napad na učitelje tretirati kao napad na policajca!

06.10.2018. 12:01
Napad na učitelje tretirati kao napad na policajca!


Peti listopada obilježava se Svjetski dan učitelja. Proglasio ga je UNESCO u spomen na 5. listopada 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja. Namjera je obilježavanja Svjetskog dana učitelja davanje potpore nastavnicima u njihovu obavljanju odgovorne zadaće i izvući ih iz anonimnosti te naglasiti važnost njihove profesije i obrazovanja čiji su oni nositelji. Zbog toga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Taj je dan prigoda za ukazivanje kako se rad učitelja i nastavnika cijeni kao iznimno važan za ukupan razvoj društva. Međutim, stanje nije zadovoljavajuće. Prosvjetari dijele sudbinu zaposlenika u RH, a posebno ih muče sljedeće:


Napadi na kolege
U ponedjeljak, 1. listopada u Elektrostojarskoj školi u Varaždinu fizički je napadnut nastavnik. Na žalost, Zadar pamti 9. listopada 1972. godine i pogibiju profesora i naših kolega Gojka Matuline i Vice Vlatkovića. Pamtimo i napad na profesora matematike H. S. 2011. godine, kada je bio fizički napadnut od strane roditelja jer je učeniku zaključio nedovoljnu ocjenu. Potrebno je izmijeniti kazneni zakon RH, te napad na profesora tretirati jednako kao napad na policajca. Pooštriti kazne za počinitelje takvih kaznenih djela. Zbog toga su jučer po zbornicama diljem Hrvatske održani prosvjedni skupovi u organizaciji Nezavisnog sindikata zaposlenika u srednjim školama Hrvatske. Unatoč tomu što postoje slučajevi napada na nastavnike, upravo se obilježavanjem ovoga dana želi podržati učitelje da poučavanjem budućih generacija omoguće visoku razinu razvijenosti društva, kao i izgradnju boljeg svijeta.


Pregovori o osnovici za plaće
Zaostajanje plaća u prosvjetara u odnosu na prosječne plaće u RH je 18,9 %. Radi se o periodu od 2008. godine da danas. Kroz godine ekonomske krize plaće su u državi rasle, a prosvjetne plaće nisu pratile rast plaća u zemlji, što je rezultiralo zaostajanjem od 18,9 %. Dodatno ulje na vatru nadolila je odluka Vlade da zamrzne plaće u javnim službama na rok od tri godine. Trenutno traju pregovori s Vladom o osnovici za plaće u javnim službama. Vlada nudi povećanje od 2 %, što je neprihvatljiv iznos, te su tu ponudu sindikati odbili. Ukoliko ne bude dogovora Vlade i sindikata, moguće su akcije zaposlenika u javnim službama, što uključuje prosvjede i štrajk. Kao posljedica potplaćenosti djelatnika u sustavu obrazovanja događa se odljev kadrova. Nedostaje nastavnika fizike, matematike, informatike i tehničkih struka. Ljudi s diplomama matematičara ili fizičara radije biraju bolje plaćene poslove u bankama, tvrtkama ili biraju odlazak u inozemstvo. To ima za posljedicu da te predmete predaju nestručne osobe, npr. nastavnik razredne nastave predaje fiziku.




Ukidanje općeobrazovnih predmeta u strukovnim školama
Od ove godine prodavači, kozmetičari, dimnjačari i staklari više neće imati biologiju, povijest i geografiju. Vjeronauk ostaje. U planu je da se dualni program za dvije godine počne primjenjivati u svim trogodišnjim strukovnim školama. Takav je koncept navodno usmjeren na tržište rada pa je iz njega izbačeno sve ono što srednjoškolcima koji su upisali trogodišnju strukovnu školu "nije potrebno". To je zabrinjavajuće pojava jer je bitna stvar da učenici imaju osnovne pojmove o temeljnim znanjima. Pored toga, nastavnici koji predaju te predmete ostat će bez posla. To je neprihvatljivo, jer je 21. stoljeće stoljeće znanja i obrazovanja, ali ministrica Divjak očito ne misli na taj način.


Mirovinska reforma
Vlada je ovog ljeta izašla s prijedlogom mirovinske reforme za koju je predviđeno da će na snagu stupiti 1. siječnja 2019. godine. Mirovinskom reformom namjerava se ubrzati podizanje dobi za odlazak u starosnu mirovinu sa 65 na 67 godina, povećati penalizacija prijevremenih starosnih mirovina te pooštriti kriterije za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu radnika s preko 40 godina radnog staža. U rujnu, tek nekoliko dana uoči stavljanja paketa mirovinskih zakona u javnu raspravu, o predloženoj reformi održan je prvi sastanak sa socijalnim partnerima. Predstavnici sindikalnih središnjica demonstrativno su napustili sastanak jer je namjera ministra Pavića bila samo prezentirati već gotove materijale, uz izravan odgovor kako nema prostora za pregovore o ključnim točkama prijedloga – dobi odlaska u mirovinu i penalizaciji! Zbog toga će sindikati 20. listopada u Zagrebu organizirati prosvjed s ciljem sprečavanja provedbe Vladinog prijedloga mirovinske reforme. I Zadrani će organizirano ići na taj prosvjed.
Obilježavanje Svjetskog dana učitelja obilježava se po školama zadarske županije. U nekim se školama pročita prigodan tekst, negdje se organizira izlet, a negdje priredi domjenak.