Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bošana na EU fondove aplicira novi autobusni kolodvor vrijedan 20 milijuna kuna

05.10.2019. 09:04
Bošana na EU fondove aplicira novi autobusni kolodvor vrijedan 20 milijuna kuna


Na sjednici Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru održanoj u četvrtak 3. listopada, o kojoj je Zadarski list već izvijestio, od 23 točke dnevnog reda bilo je čak osam u vezi planova uređenja grada.
Osim sedam odluka o izradi UPU-a, odlučivalo se i o onom najvažnijem, četvrtim izmjenama i dopunama odluka Prostornog plana uređenja usklađenim s PPU-om Zadarske županije zbog kojih je pet oporbenih vijećnika i bojkotiralo sjednicu. Osim nekoliko (ne)spornih promjena u PPU-u je između ostalog predviđena i gradnja novog autobusnog kolodvora i to iznad Jadranske magistrale u gradskoj četvrti Torovi-Kosa, na lokaciji zvanoj Sedma četa.
– Bošana će novi autobusni kolodvor aplicirati na EU fondove, procijenjena vrijednost je oko 20 milijuna kuna. Očekujemo 85 posto europskih sredstava, dok će gradska obveza biti 15 posto, kazao je Krunoslav Pešić, direktor komunalne tvrtke Bošana, dodajući kako je u tijeku ishođenje projektne dokumentacije, dok se građevinska dozvola očekuje početkom proljeća iduće godine, a otvaranje novog autobusnog kolodvora za tri ili najkasnije za četiri godine. Podsjetimo, Grad Biograd na Moru je krajem srpnja putem elektroničke javne dražbe kupio nekretnine Motela Biograd u stečaju, na lokaciji zvanoj Sedma četa.


Smanjenje pritiska na grad
– Nekretnina površine 5.600 metara četvornih kupljena je putem elektronskog nadmetanja po povoljnoj cijeni, na ponudu za kupnju čekalo se zadnji trenutak. Ponudu u iznosu od 1.292.000 kuna poslali smo točno minutu prije ponoći i Gradu Biogradu uštedjeli oko 3,9 milijuna kuna, pohvalio se Ivan Knez, gradonačelnik Biograda. Kako je najavio, Grad Biograd zbog kroničnog nedostatka parkirnog prostora iz centra grada želi dislocirati poneke gradske institucije i uslužne djelatnosti, poput LAG-a Laura, FLAG-a Lostura, biogradske ispostave Područnog ureda Zadar – Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i druge koji će se smjestiti u Poduzetnički inkubator. – I izgradnjom novog autobusnog kolodvora želimo smanjiti pritisak na gradsku jezgru. Ljeti u grad uđe oko 550 autobusa, a zimi oko 120. Na ovoj lokaciji Sedme čete dislocirat ćemo autobusni kolodvor koji će biti pedesetak metara jugoistočno od novog Centra socijalne skrbi u izgradnji koji seli iz centra grada, objašnjava Knez.


Liburnijin kolodvor, gradska autobusna postaja
Grad je prije desetak godina imao predviđenu sasvim drugu lokaciju za izgradnju novog autobusnog kolodvora, odmah uz Jadransku magistralu, ali je zapelo oko prenamjene zemljišta privatnog vlasnika. – Izgradnjom modernog autobusnog kolodvora iznad Jadranske magistrale neće se zatvoriti postojeći kolodvor u centru grada. Liburnijin kolodvor bit će gradska autobusna postaja s koje će se odvoziti putnici na novi kolodvor, te s novog kolodvora dovoziti u grad, najavio je Knez.
Na sjednici je nazočilo 10 od 15 vijećnika: Tonči Šangulin (predsjednik GV-a), Ivana Stamičar, Nikoleta Mustapić, Josipa Pribilović, Angela Šarić, Josip Pešić, Ivica Kapitanović Šulc i Toni Bogdanić (svi HDZ), te Marko Jurić (HSU) i Antoni Rudić (Grupa birača Antoni Rudić).
Nedostajali su: Slavica Jeličić i Ratko Krstinić (SDP), Ante Fuzul (MODES). Leo Zorica (grupa birača Antoni Rudić) te dva vijećnika MODES-a, Ante Fuzul i Krsto Milačić koji već neko vrijeme i ne dolazi na sjednice GV-a.