Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

»U ratu branitelji, u miru liječnici«

05.10.2019. 17:14
»U ratu branitelji, u miru liječnici«


Grad Zadar u suradnji sa zadarskim udrugama proizašlima iz Domovinskog rata i ove godine nizom događanja svečano obilježava Dan obrane grada i s ponosom se prisjeća jednog od najvažnijih događaja suvremene zadarske povijesti. Tako je povodom obilježavanja Dana obrane Zadra jučer poslijepodne u atriju Kneževe palače, u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – podružnice Zadar održana tribina o zadarskim ratnim liječnicima pod nazivom »U ratu branitelji, u miru liječnici.«


Zaboravljene zasluge liječnika
U kontekstu hrvatskoga zdravstvenog sustava zadarsko zdravstvo baštini bogatu povijest medicinske skrbi za bolesne i nemoćne na zadarskim prostorima od najranijeg doba, a najveći doprinos zadarski liječnici, kao i ostalo medicinsko osoblje, dali su upravo u godinama Domovinskog rata. U godinama kada su Zadar i zadarsko zaleđe bili podvrgnuti srbočetničkom razaranju i granatiranju, mnogi zadarski liječnici u teškim su uvjetima zbrinjavali brojne ranjene civile s područja Zadra i ostalih mjesta u županiji, ali i na prvoj crti bojišnice pomažući ranjenim braniteljima. Kako je na tribini istaknuo predsjednik zadarske podružnice Hrvatskog liječničkog zbora doc. prim. dr. sc. Petar Lozo ovom tribinom želi se podsjetiti na nažalost zaboravljene zasluge hrvatskih liječnika koji su imali značajnu ulogu u obrani domovine.
– Osim Vukovara jedino je Zadar odmah prepoznao ratni doprinos liječnika, i zahvaljujući osnivanju Stožera saniteta sjeverne Dalmacije bilo je moguće organizirati zbrinjavanje ranjenika na učinkovit način, te je ukupna stopa smrtnosti iznosila tek 1,4 posto, podsjetio je dr. Lozo na veliku ulogu Saniteta, osnovanoga već u kolovozu 1991. godine, koji je na zadarskom području rukovodio dijelom zdravstvenih aktivnosti. Ovom je prigodom zadarska podružnica Hrvatskog liječničkog zbora Gradu Zadru, kao i zadarskome gradonačelniku Branku Dukiću, također sudioniku Domovinskog rata, uručila zahvalnicu za zalaganje da liječnici dobiju zasluženo mjesto u sjećanju na Domovinski rat.


Liječili i neprijateljske vojnike
– Iako su zadarski liječnici-ratnici pohvaljeni i na svjetskoj razini, zadarska bolnica nikad nije dobila status ratne bolnice, kazao je dalje dr. Lozo, istaknuvši veliku ulogu Opće bolnice Zadar u kojoj su zbrinjavani gotovo svi ranjenici i koja je bila stožerna zdravstvena ustanova tijekom cijelog rata. Zadarski su liječnici, naglasio je dr. Lozo, liječili i neprijateljske vojnike i pokazali visoku razinu etičnosti i humanosti. Na tribini je dio svog ratnog puta kao liječnica i sudionica Domovinskog rata s nazočnima podijelila i dr. Milka Matešić Hoti, koja se u emotivnom izlaganju prisjetila mladog branitelja Denisa kojemu je spasila život i koji je danas otac dvoje djece, ali i 20-godišnjeg mladića koji joj je preminuo na rukama.
– Rastužuje me što se danas ta bliska i značajna prošlost malo njeguje, dok se naše zbrinjavanje ranjenika u ratu citira čak u američkoj ratnoj kirurgiji, kazala je dr. Matešić Hoti.
U sklopu tribine, koja je podsjetila na veliku ulogu zadarskih liječnika, medicinskih sestara i tehničara, kao i ostalih djelatnika uključenih u zbrinjavanje ranjenih, održana je i pjesničko klapska večer »Tebi grade moj.« Prvi dan obilježavanja Dana obrane grada zaključen je spomen hodnjom u čast poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu od crkve svetog Šime do spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu.