Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Odana počast onima koji su najtežih dana obranili Zadar

05.10.2020. 08:17


Program obilježavanja Dana obrane Zadra, koji traje tri dana, počeo je jučer ujutro na Bokanjcu na Trgu svetog Šimuna i Tadije gdje su brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće na spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima. S istog trga pola sata kasnije je krenuo je start kros utrke »Linijom obrane grada«, potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježje kod zgrade MO Crno, a program za taj dan završio je na Dračevcu kod spomen-obilježja gdje se nalazi poznati tenk, a gdje su također položeni vijenci i zapaljene svijeće. Na istome mjestu je završila kros utrka.
Napad na Zadar pripadnika JNA pojačanih pobunjenim pripadnicima srpske zajednice iz zaleđa grada počeo je 1. listopada 1991. Zaustavljeni su 5. listopada na Dračevcu odvažnom akcijom malobrojnih pripadnika 112. zadarske brigade i 4. gardijske brigade, kada je »pauk« Željko Vujić ručnim raketnim bacačem ‘osom’ uništio jedan i oštetio drugi neprijateljski tenk T-55. Taj i još jedan tenk potom su se puvukli prema neprijateljskom uporištu na brdu Križ. U borbama koje su sutradan, 6. listopada uslijedile na cijeloj liniji bojišnice grada Zadra branitelji su trpjeli žestok neprijateljski napad s kopna, zraka i mora. Uspjeli su odbiti glavni napad na pravcu Dračevac – Ploča, nakon čega je uslijedio napad na pomoćnom pravcu prema Bokanjcu, paralelno s izvlačenjem iz baze Šepurine, ali su sve napade uspjeli odbiti, što je pripadnike JNA natjeralo na povlačenje na položaje koji su kasnije oslobođeni u akciji Maslenica.
Danas program Dana obrane počinje u 9 sati obilaskom mjesta pogibije hrvatskih branitelja na liniji obrane grada ‘91., uz odavanje počasti paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća. U kasnim poslijepodnevnim satima u crkvi svetog Šime služit će se sveta misa za branitelje, a nakon nje se s Poljane Šime Budinića kreće u spomen hodnju do spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u uvali Jazine pored kojeg će se upriličiti večer domoljubne poezije »Tebi, grade moj…«.