Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

OVISNO O KORONI Ukoliko se nastavi trend pada oboljelih, ukinut će se nošenje maski u školama

05.10.2020. 08:37


Zbog pada broja oboljelih od koronavirusa, Županijski stožer civilne zaštite razmatra mogućnost ukidanja obveze nošenja maski u školama. To, prije svega, ovisi o epidemiološkoj situaciji na području naše županije, o čemu načelnik Županijskog stožera, Šime Vicković, kaže:
– Uredbom je propisano da se u školama trebaju nositi maske, no u uredbi također stoji da Županijski stožer može donijeti odluku da se ona može ukinuti ukoliko procijenimo da maske nisu potrebne. U ovom trenutku još uvijek nije vrijeme da se u školama ukine nošenje maski, no ukoliko se trend pada oboljelih nastavi i idući tjedan, za nekoliko dana vjerojatno ćemo donijeti odluku o nenošenju maski, naravno, u dogovoru s epidemiolozima. To ipak vrijedi samo za učenike, a profesori i i osoblje škole morali bi nositi maske. Dakle, sve ovisi o tome kakva će bit epidemiološka slika na razni naše županije, pojašnjava načelnik napominjući kako bi mjera u tom slučaju vrijedila za sve škole jer, kako kaže, ne mogu donijeti za jednu školu, a za drugu ne, s obzirom da se učenici međusobno druže.
Na pitanje je li bilo primjedbi ili upita roditelja zbog izrečenih mjera po školama, osobito ovih koje se odnose na nošenje maski te kako komentira peticiju roditelja protiv nošenja maski koja se ovih dana potpisivala na Narodnom trgu i nošenja maski u Glazbenoj školi na satovima pjevanja, Vicković kaže kako su imali takvih upita i uredno odgovorili na njih, pojašnjavajući kako u ovom trenutku nema uvjeta za ukidanje odredbe o nošenju maski.
– Što se tiče peticije roditelja protiv nošenja maski u školama, kao i nošenja maski u Glazbenoj školi, mogu reći da je demokratsko pravo svakoga da traži da se nešto uvede ili ukine. Tako i roditelji imaju pravo prikupljati potpise protiv nošenja maski, a što se tiče Glazbene škole, svaki ravnatelj ima pravo nastavu u svojoj školi organizirati ovisno o procjeni, što onda vrijedi i za Glazbenu školu u Zadru, zaključuje Vicković.