Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

POZITIVAN POTEZ Kadija: Vjerujemo kako će se brojni Nijemci opredijeliti za našu destinaciju

05.10.2020. 08:33


Njemačka vlada ovih je dana ukinula klasifikaciju visoko rizičnog područja za hrvatske regije Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju te za švicarski Freiburg.
Podsjetimo, na njemačkoj crvenoj listi Zadarska županija završila je prije oko mjesec dana i to nakon Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske kojima se to dogodilo dva tjedna prije. Naime, nkon što je Zadarska županija označena kao rizična, ukoliko ste iz nje putovali u Njemačku, čekala vas je dvotjedna karantena.
Stavljanje Zadarske županije na crvenu listu početkom rujna, za više od 11.000 Nijemaca koji su boravili u njoj, zakompliciralo je povratak kući. Svi povratnici morali su na testiranje, a do rezultata testova bila je obvezna karantena.
Upozorenje nije predstavljalo zabranu putovanja na ta područja, ali je sugerirano putnicima da preispitaju svoje planove, a bilo im je omogućeno i da otkažu putovanja bez dodatnih troškova. Njemačka vlada područjem visokog rizika smatra zemlje ili regije gdje se u sedam dana zabilježi 50 ili više slučajeva zaraze koronavirusom na 100.000 stanovnika.


Sigurna oaza u Europi
Iako je još u svibnju turistička sezona u Zadarskoj županiji bila pod velikim znakom upitnika, čini se kako su ostvareni sasvim solidni rezultati s obzirom na kaotične uvjete koji su se stvorili proglašenjem pandemije koronavirusa.
– Za razliku od Njemačke, primjerice, Austrija je cijelu Hrvatsku stavila na crvenu listu. Nemam službene podatke o tome koliko su oni stvarno imali zaraženih osoba koje su im dolazile s našeg područja, no da su nam napravili popriličnu štetu, jesu. Gotovo sve zemlje od početka pandemije preporučuju svojim građanima da ostanu kod kuće te da provode svoje slobodne dane, godišnje odmore u vlastitoj zemlji. To je razumljivo, no usprkos tome mi smo se do sada pokazali kao jedna sigurna oaza u Europi, odnosno destinacija koja ima vjerne goste, zbog čega smo i imali ove godine najbolje rezultate na Mediteranu, odnosno zaista fantastične ljetne mjesece, istaknula je Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije.


Pozitivan potez Njemačke
Prema njezinim riječima, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju te stavljanje na crvene liste Zadarska županija je ostvarila sasvim pristojne rezultate i u rujnu.
– Tijekom rujna imali smo oko 200.000 noćenja s tržišta koja su nas imala na crvenim listama. Unatoč svim zabranama samo stranih gostiju bilo je 35% u odnosu na lanjski tutistički promet. Ovo što nas je Njemačka skinula s te liste naravno da znači dosta za naš turizam jer još uvijek postoji potreba za putovanjima, predstoje praznici, odnosno određeni slobodni dani na tim tržištima i vjerujemo kako će se brojni gosti opredijeliti za našu destinaciju. No, epidemiološke okolnosti i u tim zemljama su bitne, tako da je teško prognozirati nekakve velike dolaske u listopadu, ali ovaj potez njemačke Vlade je svakako pozitivan. Nema službenih, odnosno formalnih zapreka da nas gosti s tog tržišta ne posjete još u narednom periodu. Bez obzira na sve, još uvijek možemo biti zadovoljni situacijom iako su se letovi prorijedili. Rezultati su svakako dobri u ovim okolnostima, zaključila je Kadija.