Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Jazine u završnici do pobjede protiv Amfore

05.10.2021. 07:11


Košarkaši Jazina Arbanasa u nedjelju su na domaćem parketu svladali makarsku Amforu rezultatom 65:61. U izuzetno izjednačenoj utakmici koja je riješena tek u posljednjim minutama igrači Marka Selina su u samoj završnici pokazali više borbenosti, koncentracije i smirenosti te su upisali prvu pobjedu u novoj sezoni drugog razreda hrvatske košarke. Sa samo jednim iskusnim igračem u sastavu, Emiliom Banićem, Zadrani su relativno sporo ušli u utakmicu, no srećom po njih ni gosti nisu bili pretjeralo raspoloženi pa smo tijekom čitave prve četvrtine »brojili sitno«. U reviji pogrešaka i promašaja s obje strane niti jedna momčad nije uspjela ući u željeni ritam pa je prvih deset minuta igre završeno sa skromnih 11:12 za Makarane. Ipak, kako je vrijeme odmicalo igrači su polako dolazili »na radnu temperaturu« pa je druga dionica donijela ponešto efikasniju košarku.


Mini-serija Amfore
Na prvi »break« čekali smo do same završnice prvog poluvremena kada su košarkaši Amfore na krilima Donalda Morrisa, Marka Marcelića i kapetana Željka Jovića napravili seriju 0:8 i odvojili se na šest poena prednosti (24:30), no trica Filipa Paponje koji je u nedjelju dao novo značenje popularnom »back to back« terminu iz NBA lige, nastupivši tek koji sat ranije za seniorsku momčad Zadra, vratila je domaćine na prihvatljivih minus tri uoči velikog odmora. Otvaranje nastavka proteklo je u znaku gostiju koji su sa sedam vezanih koševa otvorili treću četvrtinu pa je na semaforu u 23. minuti svjetlilo dvoznamenkastih 27:37 za Amforu. Upalilo je to alarme u redovima Jazina i rezultiralo novim »time-outom« trenera Selina, nakon kojeg su mladići iz razvojne momčadi Zadra ubacili u brzinu više. Nekoliko dobrih obrana, nadograđenih slobodnim bacanjima Tonija Devića Obradovića i Krševana Klarice, te tricom potonjeg, primakli su domaćine na samo posjed zaostatka. Uzvratio je Srećko Bokšić nakon skoka u napadu, da bi Maksim Matulina vezao sedam poena pa se u odlučujuću dionicu ušlo s otvorenih 43:45.


Odvajanje i povratak
A tada je krenulo. Razigrao se Antonio Sikirić i ubacio sljedećih osam od deset koševa momaka u plavim dresovima za potpuni preokret i prvo vodstvo Jazina još od završnice prvog poluvremena. Gostujući strateg Nenad Videka je pozvao svoje igrače na kratak razgovor, no nova mini-serija Jazina 6:0 učas je odvela Zadrane na ugodnih 59:48. Izgledalo je u tim trenucima da je konačno slomljen otpor gostiju, no nakon nove minute odmora košarkaši Amfore su pronašli svoju nišu i samo dvije minute vratili stvari na početak (61:61). Do kraja je ostalo točno 85 sekundi.




Rasplet
Paponja je pokušao tricom i bio nedovoljno precizan, no njegov promašaj je uhvatio Ante Beljan i položio za novo vodstvo Jazina. Ni šut Jovića s druge strane nije pronašao put kroz mrežicu, da bi konačan rasplet donio Klarica koji je prvo skokom u obrani, a potom i u napadu, donio dva napada svojoj momčadi pa je Matulina mirnom rukom s linije slobodnih bacanja potvrdio pobjedu Jazina. Najefikasniji u domaćim redovima bili su Ante Beljan i Antonio Sikirić sa 17, odnosno 14 poena, dok je tercet raspoloženih Makarana predvodio Željko Jović s 15 koševa.


JAZINE A. 65 – AMFORA 61


(11:12, 16:18, 16:15, 22:16)
ZADAR – Dvorana Jazine. Bez gledatelja. Suci: Karlo Mirčeta, Ante Bralić i Frane Lovrić.
JAZINE A.: Paponja 5, Sikirić 14, Zagoršak, Beljan 17, Njegovan, Klarica 13, Lukić, Karamarko 3, Matulina 11, Dević Obradović 2, Banić. Trener: Marko Selin.
AMFORA: Morris 9, Marcelić 14, Kos 14, Jović 15, Nenadić 1, Radoš 1, Božek, Bokšić 7, Pribisalić, Klepo, Vučko. Trener: Nenad Videka.