Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kao 12-godišnjak vodio crkveni zbor u sv. Frani, danas vodi velike svjetske orkestre

05.10.2021. 08:31


Počasni doktorat znanosti, doctoris honoris causa, ove je godine Sveučilište u Zadru dodijelilo maestru Ivanu Repušiću. Riječ je o jednom od najznačajnijih i najuspješnijih hrvatskih dirigenata mlađe generacije, koji je svojim umjetničkim ostvarenjima umnogome zadužio zadarsku i hrvatsku kulturnu javnost, istaknuto je u odluci Senata Sveučilišta u Zadru, koja je donesena 28. rujna ove godine.
Repušić je šef dirigent Orkestra Minhenskog radija, prvi stalni gost dirigent Njemačke opere u Berlinu i donedavni glavni glazbeni ravnatelj Državne opere Donje Saske u Hannoveru. Do sada je za svoj rad nagrađen nizom nacionalnih priznanja te Nagradom Grada Zadra 2008. godine.
Rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican rekla je kako ima osjećaj posebne privilegiranosti uručiti diplomu tog časnog sveučilišnog naslova maestru Repušiću.
– Talenti se ne prepoznaju lako. Od malog dječarca koji je bio očaran zvukom orgulja danas ste maestro visoke klase, nacionalnog i međunarodnog ugleda. Jedna takva osoba kao Vi postaje u više od deset naraštaja. S izvrsnošću koju ste postigli ide takva ostrašćenost u orkestriranju koju ste pretvorili u glazbeno blagodarenje i onima ispred Vas i onima iza Vas. Vi ste čovjek iznad prosjeka. Nama običnim ljudima izaziva čuđenje i divljenje vaš um preplavljen notama, zvukovima, instrumentima. Osobito cijenimo to što ste hrvatske skladbe i hrvatske skladatelje prenijeli preko hrvatskih granica. Cijenimo to što karijeru ostvarujete izvan Domovine, ali uvijek s jednom nogom u Domovini, istaknula je u svom govoru rektorica Vican.
– Nismo čekali da ostarite. Neka Vam dodjela počasnog doktorata bude poticaj u dostizanju vrha u godinama u kojima ste najvjerodostojniji uzor djeci, mladima i starijima – da se pravim, istinskim glazbenim profesionalcem visoke klase postaje radom, ustrajnošću, svakodnevnim dugim vježbanjem i snagom samodiscipline, poručila je rektorica Vican.
Sinoćnjoj svečanosti nazočili su, uz ostale, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, gradonačelnik Zadra dr. Branko Dukić, posebna savjetnica ministrice za kulturu i medije Iva Hraste Sočo, ali i povjerenstvo koje je pozitivno ocijenilo Repušićevu kandidaturu. Predsjednik povjerenstva akademik Zoran Juranić nabrojao je najvažnije dosege iz maestrove karijere i istaknuo kako se Repušić istaknuo u oživljavanju glazbenog života Zadra, posebice ljetnih mjeseci, u kojima je podario nezaboravna djela glazbene literature poput Brahmsovih i Beethovenovih simfonija, ali i kao voditelj Zadarskog komornog orkestra, kojega je podignuo na razinu simfonijskog.
Na kraju, nakon dodijeljene diplome i plakete u obliku sveučilišne rozete uzvanicima se obratio i „novopečeni“ doktor znanosti Ivan Repušić.
– Ovo je poseban dan u mom životu, pun simbolike. Pored dodjele počasnog doktorata danas slavimo 60. obljetnicu zadarskog komornog orkestra, ali i blagdan sv. Frane, uz čiju sam zadarsku crkvu vezan, jer sam u njoj kao 12-godišnjak vodio crkveni zbor. Niz emocija me veže s ovim gradom koji mi je puno dao i od kojeg se mislima, djelom i srcem nikad nisam odvajao. Želio bih da zajedničkim snagama doprinesemo njegovom daljnjem razvoju, a veliki iskorak bit će gradnja nove koncertne dvorane, koja neće biti dom samo Zadarskog simfonijskog orkestra, nego i prilika za obogaćivanje kulturnog života grada i razvitak Sveučilišta. Hvala rektorici Vican, Senatu, povjerenstvu, franjevcima, benediktinkama kod kojih sam počeo svirati klavir, profesorima Glazbene škole Blagoja Bersa koji su na satove dolazili pod uzbunom, Gradu Zadru, svojim roditeljima, majci i pokojnom ocu koji je u ovoj istoj dvorani primio diplomu unatoč hendikepu vida i koji je davao poticaj meni i drugima kako treba živjeti, hvala mojim kćerima i posebno supruzi na razumijevanju i podršci, naveo je Repušić, praćen jakim pljeskom nazočnih.
Na samom kraju maestro je oduševio klavirskom izvedbom studentske himne Gaudeamus igitur. U Repušićevu čast Jurica Šoša i koncertmajstor Marco Graziani izveli su Meditaciju za violinu i klavir Borisa Papandopula.