Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Perinčić: Veseli me da smo bili momčad od prve do zadnje sekunde

05.10.2021. 07:07


Drugi ovosezonski vikend program košarkaši Zadra odradili su za razliku od onog prvog (porazi od Škrljeva i Partizana) s polovičnim učinkom. U nedjelju je u hramu košarke, dvorani Jazine, momčad Ivana Perinčića ugostila trećeg protivnika u HT Premijer ligi, Cedevitu Junior, i dočepala se druge pobjede kojom se donekle uspjela zamaskirati regionalna blamaža doživljena dva dana prije od novaka u ligi, Studentskog centra Derby. Po već godinama uhodanom receptu Zadrani su pronašli utjehu u domaćem prvenstvu nakon abaligaškog kiksa i s tom pobjedom nad mladim »Vitaminima« strateg Zadra je kupio vrijeme do petka kada u Krešin dom u sklopu regionalnog natjecanja stiže zagrebačka Cibona.


Pravi put
Da je jedan uspjeh bio nasušno potreban kako bi se konsolidirali dobrano uzdrmani temelji na Višnjiku bilo je jasno kao dan i ako ništa drugo momčad koju pod sobom drži mladi zadarski trener odreagirala je na pravi način, s pravim pristupom od prve do zadnje sekunde, pokazavši momcima iz Cedevite Junior da su došli na teren prvaka države. Već je prva četvrtina potvrdila očiglednu razliku u kvaliteti između ova dva sastava, Zadar je ekspresno odmakao na dvocifreni plus, na što momčad Damira Mulaomerovića više nije uspjela pronaći pravi odgovor. Spustili su u nekoliko navrata prednost domaćina na devet razlike, ali je u smiraj treće četvrtine došao kraj njihovim nadanjima da mogu skalpirati još jednog abaligaša nakon Splita. Konačnih 18 viška (86:68) na strani Perinčićevog sastava pokazatelj je da se momčad s Višnjika unutar sebe posula pepelom za blamažu iz Podgorice i da se sprema veliko iskupljenje u novoj abaligaškoj avanturi kontra Cibone u petak na Višnjiku.
– Utakmica je bila prvenstveno psihički jako teška za odigrati nakon poraza u Podgorici u ABA ligi i teškog putovanja nazad. Trebalo je pronaći snagu za povratak u pozitivan ritam. Čestitam svojim igračima, stvarno su odigrali fenomenalno, u ne baš laganim uvjetima. Ovo je pobjeda igrača jer su napravili sve što smo se u kratkom vremenu dogovorili. Bili smo momčad od prve do zadnje sekunde i to me najviše veseli. To je jedini pravi put. Idemo dalje, za četiri dana nas očekuje teška domaća utakmica, derbi s Cibonom u ABA ligi. Imamo jedan dan za rekuperaciju i nakon toga krećemo u pripreme za tu utakmicu – zadovoljno je zborio Perinčić nakon nedjeljnog okršaja s Cedevitom Junior u Jazinama iako je i njemu kristalno jasno da ovakve utakmice i nisu neko mjerilo s obzirom na veliki kvalitativni jaz između domaće i abaligaške konkurencije. Potvrdit će to najbolje statistički pokazatelji nedjeljnog premijerligaškog obračuna koji će kazati da se Zadru uopće nije osjetilo, a kamoli osvetilo, čak 20 izgubljenih lopti. U abaligaškoj utakmici takve brojke bi protivnik sigurno naplatio, a da se ne spominje katastrofalan učinak Mulaomerovićevog sastava izvan perimetra. Gađali su gosti za tri poena 6-32, dok je usporedbe radi u petak SC Derby imao strašan učinak s vanjskih pozicija (17-30). Zato nije potreban prevelik kvocijent inteligencije za zaključak da je druga ovosezonska pobjeda ipak veća zasluga nekvalitete protivnika nego kvalitete Zadra, a vjerojatno je toga svjestan i sam Perinčić.


Povratak pobjedničkom tonusu
Gola je činjenica da su HT Premijer i ABA liga dva potpuno oprečna svijeta, no s druge strane, ne smije se zanemariti ni psihološki učinak ovakvih pobjeda jer sigurno je puno lakše pripremati nove utakmice u pobjedničkom tonusu nego u onom sivilu koje je nastupilo u petak navečer poslije podgoričkog potopa. Za razliku od prvog krivog koraka ove sezone napravljenog protiv Škrljeva kada je trener Zadra odgovornost za poraz preuzeo na sebe, krivce za kiks od novaka u ABA ligi je pronašao u nekim svojim nositeljima koje je direktno optužio da se nisu pojavili na utakmici.
– Ako misliš pobijediti u gostima ne smiješ primiti 94 poena. Nedopustivo smo ušli u utakmicu i stvarno nemam ništa pametno reći nakon ovakve utakmice. SC Derby je imao vrhunski šuterski dan, ali to je tako kad dopustiš protivniku da se razigra. Imamo puno stvari za riješiti jer ne možemo igrati utakmicu gdje nam se tri nositelja ne pojave na njoj. Pod hitno moramo napraviti jedan sastanak da vidimo kako dalje jer ovo je sada zabrinjavajuće – kazao je strateg Zadra u petak navečer nakon podgoričke streljane. Očito je da Perinčić barem zasada uspijeva pronaći rješenje na tim sastancima s igračima na kojima se ispostavljaju računi za njihove neplanirane mentalne eksurzije. Slično je napravio nakon poraza od Škrljeva pa je dobio pravu reakciju protiv Partizana. Sad je s Cedevitom Junior ispran kiks protiv »Studenata« iz Podgorice, ali protiv Cibosa u petak više neće imati pravo na krivi korak jer strpljenje navijača, kao i klupskog establišmenta, moglo bi u slučaju novog regionalnog poraza preliti već sada poprilično punu čašu njihovog strpljenja.




Paponja: Izašli smo na teren s dobrom energijom
Na utakmicama domaćeg prvenstva Perinčić se ne libi u vatru ubaciti svoj omladinski tercet. Tako je kontra Cedevite ulogu startera i ukupno 24 minute na parketu dobio Duje Brala koji je odgovorio treneru na pravi način, bio je drugi strijelac s 12 poena uz dva skoka i asistencije dok su doduše nešto manje minuta zaslužili Tomislav Buljan i Filip Paponja. Buljan se nije upisao u strijelce dok je Paponja ubacio jednu tricu u nešto više od osam minuta u igri.
– Mislim da smo izašli s dobrom energijom. Bitno je bilo da se dignemo poslije ovog poraza što se dogodio u Podgorici. Mislim da smo došli spremni i odradili sve kako smo se dogovorili u svlačionici – kazao je Paponja nakon susreta u Jazinama.


Gdje je nestao Harris?


Uz već viđeni proteklih godina negativni scenarij otvaranja regionalnih sezona popriličan broj bora na čelu Ivana Perinčića donijelo je i pitanje kompetencija Amerikanca Kevona Harrisa, koji je poslije solidne partije u 1. kolu HT Premijer lige protiv Zaboka potpuno ispao iz balansa i sve je više upitnika nad njegovim mogućnostima da doprinese momčadi. Protiv Cedevite je odigrao početne tri minute i pritom na brzinu izgubio dvije lopte, pa je odsjedio sljedećih 37 minuta. U Podgorici je za 15 minuta na terenu ostao bez ubačaja dok je Partizanu u 19 minuta uspio ubaciti tek jedan pogodak iz kontranapada. Stoga bi američkom beku sraz s Cibonom mogao biti i zadnji vlak za ostanak na Višnjiku, u protivnom će se struka kluba morati ponovno aktivirati na tržištu kako bi kompenzirala taj zasad očiti hendikep u rosteru.


HT Premijer liga
3. kolo: Zadar – Cedevita J. 86:68, Alkar – Sonik P. 70:81, Cibona – Gorica 106:76, Vr. Osijek – AO Škrljevo 75:88, Šibenka – Zabok 75:81, Furnir – Split 60:73.
1. AO Škrljevo       3       3       0       269:237       6
2. Cibona       3       2       1       253:203       5
3. Zadar       3       2       1       242:209       5
4. ​Vr. Osijek       3       2       1       258:227       5
5. Split       3       2       1       224:202       5
6. Gorica       3       2       1       239:235       5
7. Sonik P.       3       2       1       210:208       5
8. Cedevita J.       3       2       1       255:257       5
9. Zabok       3       1       2       205:246       4
10.Šibenka       3       0       3       180:217       3
11.Furnir       3       0       3       236:271       3
12.Alkar       3       0       3       197:256       3
Raspored 4. kola: Furnir – Zadar, Sonik P. – Cibona, AO Škrljevo – Šibenka, Split – Gorica, Cedevita J. – Vr. Osijek, Zabok – Alkar.