Američka vojska u čast Ivici Jeraku Debeljaku donirala 700.000 kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
jerak_1
Ivica Jerak bio je narednik američke vojske u antiterorističkoj postrojbi

U Debeljaku su jučer u nazočnosti predstavnika američke vojske Johna Thomasa, sukošanskog načelnika Ante Martinca, donačelnika Darka Smolića Ročka, predsjednika MO Debeljak Nevena Torbarine i direktora tvrtke izvođača radova Ante Ročka i službeno otvoreni radovi na nekoliko gradilišta - sportskom centru Debeljak, dječjem zabavnom parku Dječjeg vrtića "Zlatna lučica", podružnica Debeljak te u Područnoj školi Debeljak.

Sveukupna vrijednost radova je oko 700.000 kuna koje je osigurala američka vlada, odnosno američka vojska. Shodno međunarodnom javnom natječaju po pravilima američke vojske izvođenje radova povjereno je domaćoj građevinskoj tvrtki EL tim d.o.o. Rok završetka radova je 90 dana, odnosno mjesec veljača iduće godine.

- Američka vojska financira sve radove kako bi pomogla u podizanju životnog standarda svih žitelja Debeljaka. Naime, naš hrabri i odvažni Debeljačanin Ivica Jerak, narednik američke vojske u antiterorističkoj postrojbi, bio je prvi Hrvat koji je poginuo na iračkom ratištu 2005. godine. Od tada traju neprestani kontakti s američkom vojskom koja se na ovaj način htjela zahvaliti njegovoj obitelji i mjestu rođenja američkog vojnika i velikog čovjeka, našeg Ivice Jeraka, govori donačelnik Smolić Ročak.

Sredstvima američke vojske na debeljačkom sportskom centru završit će se izgradnja ogradnog zida i ograde te postaviti šest rasvjetnih stupova, reflektora. U Područnoj školi u četiri učionice zamijenit će se dotrajali podovi te postaviti parketi s hidro i termoizolacijom. Preasfaltirat će se postojeće školsko višenamjensko igralište, izgraditi pristupni put s hortikulturnim uređenjem.

- Dječji zabavni park prostirat će se na 400 četvornih metara sa svom potrebnom opremom poput ljuljački, tobogana, piramide penjalice, vrtuljka i sve drugo na radost debeljačke djece i roditelja, ponosno je nadodao načelnik Martinac.

Predstavnik američke vojske John Thomas iz NATO-ve baze u talijanskom Avianu, koji nadzire sve građevinske radove američke vojske u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi, nakon što je s izvođačem radova provjerio svaki detalj nije skrivao svoje zadovoljstvo viđenim. A je li za početak radova slučajno ili namjerno izabran upravo dan izbora za 44. američkog predsjednika te je li glasovao za Barack Obamu ili Johna McCaina nismo uspjeli doznati.

- Dolazak u Debeljak tijekom izvođenja radova najavio je i američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Bradtke, kaže Martinac.

  JERAK SUDJELOVAO U DOMOVINSKOM RATU
 Ivica Jerak, sin Duška i Mirke Jerak, rođen je 12. listopada 1962. u Debeljku. Osnovnu školu polazio je u Debeljaku i Sukošanu, dok je u Zadru 1981. godine kao učenik Pomorske škole stekao zvanje pomorski nautičar. Nakon nekoliko godina plovljenja svjetskim morima 1985. godine iskrcava se u Sjedinjenim Američkim Državama gdje 19. siječnja 1988. godine postaje američki vojnik. Sudjelovao je u američkim ratovima u mnogim vojnim operacijama diljem svijeta kao u jugozapadnoj Aziji, Afganistanu, Kuvajtu i u tri iračke vojne misije. Za vrijeme Domovinskog rata ratovao je za Hrvatsku, a sudjelovao je i u hrvatskim oslobodilačkim operacijama Bljesku i Oluji. Također je ratovao i u Bosni i Hercegovini te na Kosovu. Dobitnik je brojnih visokih vojnih američkih odličja i priznanja. Sa suprugom Hye Jerak, američkom državljankom iz Južne Koreje živio je u Huostonu. U braku nisu imali djece. Bio je punih 17 godina pripadnik američkih oružanih snaga. Kao pripadnik američke Specijalne antiterorističke postrojbe Delta Forces, postrojba za posebne namjene Airborne, američki narednik, veliki čovjek i hrvatski domoljub, tada 43-godišnji Ivica poginuo je 25. kolovoza 2005. godine kod grada Husaybah na sjeveru Iraka. Pokopan je na vojnom groblju Arlington.
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno