Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dva “dobitaša” – jedan gubitaš

Autor: Damir Maričić

04.11.2008. 23:00
Dva “dobitaša” – jedan gubitaš

Foto: iv



Rezultati ostalih šest društava iz Zadarske županije očekuju se svaki dan, no prvi pokazatelji su dobri za Marinu Dalmaciju i Iliriju te loši za Hotele Zadar
Biogradska Ilirija odradila je devet mjeseci s nešto manjom dobiti nego lani, odnosno s neto dobiti od 13,1 milijun kuna, što je za 0,7 posto manje nego u istim mjesecima prošle godine.
Prema podacima iz financijskog izvješća te tvrtke, objavljenog na Zagrebačkoj burzi, ukupni prihodi Ilirije u devet ovogodišnjih mjeseci porasli su 14,6 posto, na 76,84 milijuna kuna.
U komentaru uz izvješće iz Ilirije navode da su prihodi od segmenta hotelijerstva iznosili 31,12 milijuna kuna, od nautike 24,44 milijuna kuna, kampinga 12,01 milijun kuna, a od ostalih djelatnosti 7,84 milijuna kuna.
Porast ukupnih prihoda u devet mjeseci pratio je i nešto veći, 18,6 postotni porast ukupnih rashoda, na 63,74 milijuna kuna.
Najveći porast u odnosu na lanjskih devet mjeseci od 34 posto, na 20,56 milijuna kuna, bilježe kod troškova osoblja, i to zbog, kako navode, “poboljšanja materijalnog položaja radnika kojih je na bazi sata rada bilo 470”.
Tvrtka Ilirija d.d. od privatizacije 2000. u vlasništvu je Davora Tudorovića (povratnika iz Australije), čija tvrtka Arsenal holdings iz Zadra drži 75,65 posto dionica Ilirije, a on osobno ima 4,8 posto dionica.
U poslovnom sustavu Ilirije je Marina “Kornati” s 800 nautičkih vezova, četiri hotela ukupnog kapaciteta tisuću kreveta (Ilirija, Adriatic i Kornati u Biogradu te hotel/Villa Donat u Sv. Filip i Jakovu), turistička agencija te kamp Park Soline s više od 850 kamping parcela.
Godišnje se u objektima Ilirije ostvaruje oko 235 tisuća noćenja.
Marina Dalmacija u istom je periodu ostvarila dobit od čak 9.581.000 kuna što je izniman rast u odnosu na 3.663.000 kuna dobiti za isti period prethodne godine. Tome je lavovski obol dalo poslovanje u trećem najturističkijem kvartalu. U njemu je tekuća dobit s lanjskih 3,4 milijuna uvećana na 7,25 milijuna.
 Marina je inače imala 42,5 milijuna kuna prihoda naspram 35,4 godinu prije, odnosno rashod uvećan sa 31,5 na 32,7 milijuna kuna.
Ovo je najbolji rezultat Marine Dalmacija.
Hoteli Zadar imali su tešku i lošu poslovnu godinu jer je od lanjske tekuće dobiti za devet mjeseci ovogodišnji rezultat gubitak od šest milijuna kuna. Iskaz je prihoda od 24,9 milijuna kuna ali rashoda od 30,9 milijuna kuna. Riječ je, na žalost, o nastavku loših pokazatelja ove tvrtke.
Kad je u pitanju Ilirija riječ je o trećem po značenju turističkom kompleksu u Zadarskoj županiji, iza Turisthotela i Borika, ali značajnijem utoliko što pokriva hotelijerstvo, marinu, kamping i ugostiteljstvo te prateće djelatnosti. Ilirija je već tradicionlano “dobitaš” i prva tvrtka od devet iz Zadarske županije koja dostavlja svoja izvješća Zagrebačkoj burzi. Marina Dalmacija najveća je marina u Hrvatskoj, a iskazuje konsolidirane podatke i za Marinu Borik koja je u istom vlasništvu.
Hoteli Zadar već dulje vrijeme iskazuju gubtike i probleme u poslovanju. Riječ je o značajnom poslovnom subjektu koji gospodari Hotelom Kolovare, odnosno zgradama nekdašnjih hotela Zagreb i Beograd .
Pokazatelji ostalih šest društava očekuju se idućih dana te će biti dobar indikator općeg stanja gospodarstva, jer pokrivaju značajne tvrtke makar su malobrojne. Izvješća su sva društva već dostavila Zagrebačkoj burzi i čeka se njihova objava.