Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Garnett: Rezultat momčadi mora biti ispred osobnog učinka

Autor: Roman Morović

04.11.2008. 23:00
Garnett: Rezultat momčadi mora biti ispred osobnog učinka

Foto: Zvonko KUCELIN



Nije mi u interesu zabiti 20 ili više poena ako izgubimo utakmicu. Više volim kada zabijem deset koševa, a dobijemo utakmicu i po mogućnosti osvojimo neki trofej – kaže Garnett


Iza košarkaša Zadra je poraz u gostima od Hemofarma u 6. kolu NLB lige, a ispred je Krka iz Novog Mesta.
– U subotu protiv Krke moramo biti maksimalno koncetrirani jer samo tako možemo pobijediti. Sve su momčadi opasne i ne smijemo si dopustiti da podcijenimo bilo koga. Moramo svaku utakmicu igrati kao da igramo protiv LA Lakersa. Svaka utakmica je važna, a naročito sada kada su promijenjena pravila i kada u završnicu idu samo najbolje četiri momčadi. Dva boda svake subote od iznimne su važnosti i zato u svakoj utakmici moramo dati sve od sebe da pobijedimo – kaže Marlon Garnett koji je u Zadar stigao prije nešto manje od mjesec dana. Budući da je prošlu sezonu proveo u Splitu nije mu se teško bilo aklimatizirati na dalmatinsko podneblje i mentalitet, no ipak određene razlike postoje.
– Split je veći grad, ali je kvaliteta života približno jednaka. Navijači su naravno posebna priča. Ovi zadarski su jedni od najprivrženijih navijača u Europi, dok je u Splitu publika počela dolaziti tek krajem sezone kada smo mi igrali nešto bolje. Nadam se da će navijači Zadra biti uz nas i kada pobjeđujemo i kada gubimo. Jer svih ovih godina koliko igram košarku shvatio sam da je najvažnije da su navijači uz klub onda kada je najteže i kada je to najpotrebnije.
Sretan dok Zadar pobjeđuje
U Splitu je Garnett bio jedan od ključnih igrača, većina akcija bila je izrađena za njega, a shodno tome od njega se očekivao i najveći broj poena. Dovoljno govori podatak da u 24 odigrane utakmice u žutom dresu Garnett samo jedanput nije postigao dvocifren broj poena (osam na gostovanju kod Cibone). Osam je puta zabijao preko dvadeset poena, od čega dvaput preko trideset što samo po sebi znači i da je uzimao iznimno velik broj šutova. U Zadru to neće biti slučaj.
– U Splitu su Piksi (trener Slobodan Subotić, op.a.) i igrači očekivali od mene puno više poena i da zapravo ja budem taj koji će svaku utakmicu nositi momčad. Tamo je bilo puno više akcija napravljenih za mene nego ovdje u Zadru. U dvije utakmice prije Hemofarma nisam praktički niti pucao na koš što mi se nije dogodilo nikad u karijeri i to nije dobro za mene. Ali ako momčad pobjeđuje to je u drugom planu. Jer ako momčad ne pobjeđuje onda to sve nema smisla.
Garnett naglašava da interes momčadi mora biti ispred osobnih interesa.
– Nije mi u interesu zabiti 20 ili više poena ako izgubimo utakmicu. Više volim kada zabijem deset koševa, a dobijemo utakmicu i po mogućnosti osvojimo neki trofej. Jer na koncu je to ono što nas sve čini sretnima i zadovoljnima. Jasno mi je da u Zadru neće biti toliko izrađenih akcija za mene kao što ih je bilo u Splitu, neću imati toliko šutova, ali to me nimalo ne zabrinjava. Moram dati sve od sebe da one akcije koje idu na mene odradim najbolje što mogu. Sve dok momčad pobjeđuje ja sam sretan.
Pred Zadrom je još puno utakmica i puno ciljeva koje mora ostvariti, a upravo su visoke klupske ambicije bile jedan od ključnih čimbenika koji je Garnetta privukao u Zadar.
– Kvaliteta momčadi je bila jedan od ključnih razloga zbog kojega sam došao u Zadar. Igramo Eurokup, imamo visoke ambicije i u regionalnoj ligi i u domaćem prvenstvu, a tu je i borba za Euroligu. Mislim da Zadar ima kvalitetnu momčad koja može ostvariti zacrtane ciljeve i to je ono što me najviše privuklo da dođem u Zadar. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti kako zbog nas samih tako i zbog naših navijača.
Kvaliteta najveća snaga
U ostvarenju zacrtanih ciljeva svaki igrač imat će svoju ulogu, a kakva će ona biti odredit će trener Petrović. Činjenica je, to smo ustvrdili već mnogo puta, da Zadar nikada nije imao više kvalitetnih igrača na okupu i upravo bi to trebala biti najveća kvaliteta ove momčadi.
– Ovo će biti jedna jako duga sezona u kojoj ćemo odigrati preko 60 utakmica i vrlo je važno da se ne trošimo previše na treninzima. Naš trener dosta pazi na to i mislim da je to jako dobro. Rezultat je ipak najvažniji, a on se vidi na kraju sezone. Imamo mnogo kvalitetnih igrača na okupu i mislim da je to najveća snaga Zadra. Svi ćemo dobiti priliku da na terenu pokažemo što znamo i svi se moramo truditi da to što radimo bude u interesu momčadi. Vrlo je važno da imamo po dva dobra igrača na svakoj poziciji. Primjerice ako ja počnem utakmicu i umorim se, može me zamijeniti Rančić ili Dixon, a da se pritom ništa ne izgubi na kvaliteti. Isto vrijedi i obrnuto kao i za sve ostale pozicije. Sve su to različiti tipovi igrača s različitim karakteristikama, ali svi su podjednake kvalitete.
Još prije Garnetta u Zadar su došli i njegovi suigrači iz splitskih dana, Dejan Ivanov i Hrvoje Perić.
– Ivanov i Perić su odlični igrači i drago mi je da su i oni došli u Zadar. Prošle sezone su imali odličnu sezonu, a nadam se da će ove godine biti još i bolji.


 PREDNOST KOJU NI SUCI NE MOGU PONIŠTITI




Priča o suđenju je, nažalost, i u NLB ligi uvijek aktualna. Garnett je igrač s velikim međunarodnim iskustvom i odigrao je dosta utakmica u kojima su upravo suci vodili glavnu riječ. Ipak, naglašava kako se igrači na to ne bi smjeli previše osvrtati.
– Bilo je dosta priča o suđenju posljednjih dana. Iskreno mislim da je ono protiv Partizana bilo katastrofalno i vjerojatno nas je upravo loše suđenje koštalo pobjede u Beogradu. Toga je bilo i sasvim je sigurno da će toga biti još, ali mi to ne smijemo koristiti kao izliku za loše rezultate. Moramo se truditi da svaku utakmicu stvorimo toliku prednost da nas protivnička momčad niti uz pomoć sudaca više ne može stići.


 VEČERAS ZADAR – BORIK-PUNTAMIKA


Večeras u 18 sati košarkaši Zadra u Dvorani Krešimira Ćosića igraju još jednu u nizu prijateljskih utakmica s ciljem uigravanja za ritam od dvije utakmice tjedno koji počinje krajem mjeseca. Protivnik će im ovoga puta biti momčad Borik-Puntamike, a uzvratni ogled sa Splitom prebačen je za idući tjedan. Utakmica će biti zatvorena za javnost, a mi ćemo se usuditi predložiti nešto upravama dvaju klubova. Bilo bi lijepo kada bi se uzvratna utakmica Zadra i Borika, ako će je biti, mogla odigrati u Jazinama uz besplatan ulaz kao dar za sve zadarske ljubitelje košarke. Nema sumnje da bi Jazine, pa makar i u srijedu, bile vrlo dobro popunjene.


 GARNETT U NLB LIGI


3. kolo: Zadar – Bosna 101:57
(20 min, 18 koš, za dva: 3-3, za tri 3-5, 3 skoka
4. kolo: Partizan – Zadar 83:80
(26 min, 0 koš, za 3: 0-2, 3 sk)
5. kolo: Zadar – Helios 73:67
(17 min, 0 koš, za 2: 0-1, za tri: 0-2)
6. kolo: Hemofarm – Zadar 87:81
(40 min, 15 koš, za 2: 3-5, za 3: 2-4, 3 skoka
Ukupno: 26 min, 8.3 koš, 50 % šut, 2.3 skoka