Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Perica Kolega proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu

Autor: Minja Gugić

04.11.2008. 23:00
Perica Kolega proglašen krivim i osuđen na zatvorsku kaznu

Foto: Filip BRALA



Kolega je rekao kako se osjeća krivim i ispričao se roditeljima, ali na izricanje presude nije došao. Djevojčice zbog ozljeda još uvijek idu na terapije i bude se noću zbog traume koju su doživjele


Nakon okončanog dokaznog postupka te završnih govora tužitelja Igora Vulića te branitelja Rikarda Perkovića, jučer je na Općinskom sudu u Zadru 44-godišnji Zadranin Perica Kolega, nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od godine i četiri mjeseca zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su teško stradale djevojčice u dobi od 10 i 11 godina.
Osuđeni Kolega nije se pojavio na izricanju presude, ali je raspravni sudac Marijan Bitanga unatoč tomu obrazložio presudu i kaznenopravnu sankciju.
Tako je sudac Bitanga naglasio kako je Kolega za izazivanje prometne nesreće osuđen na godinu, a za bijeg s mjesta nesreće i nepružanje pomoći unesrećenim djevojčicama izrečena mu je kazna od šest mjeseci zatvora, pa se to objedinjuje u jedinstvenu zatvorsku kaznu koja je naposljetku Perici Kolegi i izrečena.
U olakšavajuće okolnosti, sudac je cijenio njegovo priznanje krivnje i činjenicu da se zbog svog zlodjela ispričao roditeljima stradalih djevojčica.
Što se tiče otegotnih okolnosti uzete su u obzir sve činjenice koju su i prouzročile prometnu nesreću, kao i činjenica da je Kolega već bio prekršajno kažnjavan u prometu i svojvremeno mu je čak na dulje vrijeme bila oduzeta i vozačka dozvola.
Sudac Bitanga je na kraju svog obrazloženja naglasio kako svrha kažnjavanja nije “osveta ili odmazda, već promjena ponašanja i poruka svima drugima”.
Podsjećamo, nesreća koja je zadarsku javnost ostavila bez riječi, dogodila se 30. svibnja ove godine kada je Perica Kolega s čak 2,26 promila alkohola u krvi, na pješačkom prijelazu pregazio dvije djevojčice u dobi od 10 i 11 godina.
Srećom djevojčice nisu smrtno stradale, ali su bile teško ozlijeđene i jedva su preživjele.
Da cijeli slučaj bude još gori, nakon što ih je pregazio,  Kolega je pobjegao s mjesta nesreće.
Podsjećamo, djevojčice su prelazile cestu na Jadranskoj cesti u blizini ugostiteljskog objekta “Sabunjar”, a pijani  Kolega je dojurio svojim sivim “opelom” iz smjera Bibinja, nije se zaustavio na crvenom svjetlu koje je za njega vrijedilo na semaforu i nesretne je djevojčice doslovce pokosio.
Nakon toga dao se u bijeg i nastavio je jurnjavu, ali su ga policajci uspjeli sustići i uhvatiti već nakon jednog kilometra, na križanju kraj Intermoda.
Kad je uhvaćen i on je zatražio liječničku pomoć zbog slomljene lijeve ruke, koju je držao naslonjenu na otvorenom prozoru i upravo je njome pri velikoj brzini “zakačio” jednu od svojih žrtava.
Djevojčice su u rekordnom roku vozilom Hitne pomoći prebačene u zadarsku Opću bolnicu, gdje su se liječnici jedno vrijeme zbog teških ozljeda čak borili za život mlađe djevojčice.
Sve se ipak sretno završilo i djevojčice su danas relativno dobro, no kako su jučer na sudu potvrdili roditelji mlađe i teže ozlijeđene djevojčice, ona još uvijek ide na terapije jer je znatno oštećen živac bicepsa na ruci koji onemogućuje bilo kakve tjelesne aktivnosti. Ima “šipku” u nozi jer joj je “rasprsnuta” kost i predstoji joj terapija od još najmanje dvije godine, čiji je uspjeh vrlo upitan te nigdje ne može ići sama.
Što se tiče lakše ozlijeđene djevojčice, prema iskazu njezinog oca, ruka joj je dobro, mada je i dalje na terapiji. Sada joj predstoji i odlazak u specijaliziranu ustanovu za rehabilitaciju u Lovranu.
No, vrlo često se budi noću i ne može spavati što je posljedica traume koju je doživjela.
Roditelji djevojčica tražit će odštetu u drugom sudskom postupku.