Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Prerastanje prvobeligaških okvira

Autor: Šime Ćurko

04.11.2008. 23:00
Prerastanje prvobeligaških okvira

Foto: Vedran SITNICA



Rukometašima težak put do Premijer lige, u odbojci najava boljih dana


Pet sezona od 1992. Zadar je imao rukometnog, a nijednom u tom razdoblju odbojkaškog prvoligaša. Može li se nešto u tom dijelu promijeniti nakon ove sezone? Ako je suditi prema dosadašnjim rezultatima u ova dva sporta možda i može.
Rukometaši Zadra u šest kola osvojili su sedam bodova. Solidan je to rezultat, posebno nakon što su u sezonu ušli s dva uzastopna poraza. Uslijedile su tri pobjede i jedan neodlučeni rezultat. Na vodećoj pozciji, koja izravno vodi u Premijer ligu, ostalim konkurentima pobjegao je Buzet. Ostaje, međutim, zanimljiva borba za drugo mjesto odakle se ide u kvalifikacije s pretposljednjom momčadi Premijer lige. Jasno, pitanje je hoće li Buzet nastaviti ovim ritmom; popuste li Buzećani možda ni prvo mjesto više neće biti nedostižno. Momčad iz Mocira od drugog mjesta dijeli samo bod (Đakovo ima osam bodova), pa je razvidno da šanse za titulu viceprvaka postoje, tim više što su osim Buzeta sve ostale momčadi podjednake. Ono što je pitanje jest jesu li u Mocirama spremni za takav doseg.
Zadranke sve pobijedile
Perislav Zrilić, predsjednik kluba, najavio je da će se u slučaju da “rezultat bude dobar nakon jesenske polusezone razmisliti o pojačanjima”. Rezultat će, ne budu li Zadrani kiksali (gubili bodove na domaćim utakmicama) u preostalih pet jesenskih kola, sigurno biti takav da će postojati mogućnost napada na drugo mjesto i tada će se vidjeti hoće li se momčad zaista pojačati i krenuti prema višem rangu ili će upasti u prosječnost Prve B lige (ili kako se god ona zvala), natjecanja koje ima dobrih momčadi, ali koje nikako ne bi trebalo biti zapreka ambiciozni(ji)m klubovima na putu u Premijer ligu. Od šest gradova (Zadar, Zagreb, Split, Osijek, Varaždin, Poreč) domaćina Svjetskog rukometnog prvenstva 2009. samo Zadar nema momčad u Premijer ligi. U Mocirama Prva Dukat liga stoga bi trebala biti kratkoročno rješenje nakon kojeg će se pokušati probiti među 16 momčadi Premijer lige. Zadar je proteklih godina dokazao svoj rukometni potencijal (braća Valčić, Knez, Ninčević, Nekić, Pavić, Torbarina…). Klub koji je dao takve igrače ne bi se smio zadovoljiti Prvom Dukat ligom, posebno kad se zna da je u Premijer ligi čak 16 klubova među kojima četvrtu godinu zaredom nema mjesta za Zadar.
Dobro je krenulo u odbojci. Zadranke u Prvoj B ligi imaju četiri pobjede iz isto toliko utakmica. Istina, imali su u povoljan raspored, ali nema sumnje da je riječ o ekipi koja može u borbi za vrh, možda i prvo mjesto. Isto vrijedi i za Zadrane koji su u četiri utakmice uhvatili osam bodova, uz prilično zahtjevan raspored. Ivica Dujić, donedavni predsjednik kluba, danas član Upravnog odbora, kaže da će Zadar s obje selekcije pokušati napasti Prvu A ligu.
Tko će to platiti
– Ne znamo hoćemo li u tome uspjeti, iako su obje selekcije dosta kvalitetne i uigrane budući da godinama nastupaju zajedno. Ako dođemo do Prve A lige poći ćemo u Grad Zadar i pitati imaju li interesa za jednog ili dva odbojkaška prvoligaša. Konkretno, ulazak u Prvu A ligu traži povećanje proračuna, a to možemo ostvariti samo u dogovoru s Gradom – ističe Dujić dodajući da će klub, ostvari li se takav rezultat na parketu, pokušati Prvu A ligu igrati s obje selekcije. No, do tada pred Zadrom je veliki posao, kvaliteta postoji, no ona u ovom trenutku nije jamstvo konačnog uspjeha jer potencijalnih konkurenata ima podosta, kod djevojaka se za sada istaknuo Rovinj, a kod muškaraca Velika Gorica i Gornja Vežica.
Premda treba i reći da u pokušaju ulaska u Prvu A ligu treba biti oprezan, nisu rijetki klubovi koji su izborili Prvu A ligu, tamo igrali godinu dana, potom ispali u Prvu B ligu znatno lošiji nego što su to bili kad su ulazili u viši rang i nakon toga praktički bi nestali. Zadar iz takvih primjera može ponešto naučiti. Opet, ne čini se odveć sretnim rješenjem stalno biti među prvobeligašima. Baš kao što to vrijedi i za rukometaše. Iako bi i jedni i drugi mogli reći da igraju u prvoj ligi. Istina, ali naziv lige ponekad ne otkriva činjenicu da ste zapravo u – drugom razredu.


 MALI INTERES GLEDATELJA




Osim košarkaša i nogometaša Zadra svi ostali klubovi imaju skromn(ij)u podršku s tribina. Jasno, kad igrate u dvorani na Bagatu gdje su stolnotenisači ili na Višnjiku gdje je odbojka, tada i 20-30 gledatelja u tako malim dvoranama može napraviti dobru atmosferu. Ili recimo kuglači koji imaju svoju mladu, ali nazovimo je vjernu pubilku. No, kad se sve zbroji interes Zadrana za pogledati rukometne i odbojkaške utakmice je vrlo mali. Istina, na odbojkaškim utakmicama nema ni mjesta za više od 50-ak gledatelja, slično je i sa stolnim tenisom, dok je rukomet, i kad je momčad bila u (pravoj) Prvoj ligi, malo kad imao više od 200-300 gledatelja. Zadar u tom dijelu ne odstupa od ostalih hrvatskih gradova, u kojima je također primjetan trend nezainteresiranosti građana za dolazak na utakmice.


 ZADRANKE I PUNTAMIČANI ZA OSTANAK


Pokušavajući pronaći potencijalne kandidate za prvoligašaka društva treba gledati i one kojima prijeti ispadanje iz elitnih liga. Budući da u Ženskom košarkaškom klubu Zadar i u Borik-Puntamici u svaku sezonu ulaze s akcijom kodnog naziva “ostati u ligi”, zanimljivo je vidjeti kakvi su njihovi izgledi da Zadar, ako i ne dobije nekog novog prvoligaša, makar ne izgubi nekog od onih koje trenutačno ima. Košarkašice Zadra iz četiri nastupa imaju dvije pobjede, obje na gostovanjima, i tako su uspješno krenule po najvažniji cilj ove sezone, jasno to je osiguranje ostanka. Poput odbojke i košarkašice Zadra imaju gotovo kompletnu ekipu sastavljenu od domaćih igračica. Ove godine ionako mlada ekipa dodatno je pomlađena, a u Jazinama se nadaju da se to neće značajnije osjetiti na rezultatu. Isti učinak imaju i košarkaši Borik-Puntamike, i oni sastavljeni po principu 100 posto zadarsko, koji su pobjedom u Trogiru u prošlom kolu, u tipičnoj domaćinskoj ligi, napravili dobar posao. Puntamičani su dvije sezone zaredom igrali u Ligi za prvaka, lani su morali u Ligu za ostanak, a što donosi ova sezona tek će se vidjeti. U Boriku, makar iz prikrajka, vrebaju priliku da se ponovno uguraju u Ligu za prvaka.
Zanimljivo je u A-2 ligi kod muškaraca. Tamo je punom parom krenula Voštarnica koja ima sve tri pobjede. Tko zna, možda se i “zeleni” nađu u borbi za sam vrh ljestvice. Prvo mjesto u A-2 ligi donosi kvalifikacije za A-1 ligu…