Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Putevima Petra Zoranića Ninjanina

Autor: Nenad Marčina

04.11.2008. 23:00
Putevima Petra Zoranića Ninjanina

Foto: Nenad MARČEV



Dobro došli u čudesan svijet Petra Zoranića Ninjanina, rekla je u svom uvodnom slovu Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Grada Nina na radnom druženju turističkih vodiča Zadarske regije, održanom u mjestu Ninu na temu “Razvoj i oblikovanje budućeg intenerera putevima Petra Zoranića Ninjanina”.
– Autor prvog hrvatskog romana “Planine” i autor prvog napisanog putopisa već tada u prvoj polovici 16. stoljeća putovao je ne samo u stvarnosti već i u mašti, nastojeći govoriti o stvarnim prirodnim pojavama, o planinama Velebitu i Dinari, o rijeci Zrmanji i Krki, zatim o pojedinim mjestima i gradovima, slikovito opisujući u svojim stihovima svoju vilu s kritičkim osvrtom prema domovini.  
Nakon što je turističke vodiče, te male veleposlanike, direktorica Dejanović upoznala sa romanom “Planine”, povezujući autora tog hrvatskog romana sa gradom Ninom, hrvatskim Betlehemom, nazočne je upoznala i s idejno – tematskim putovanjima, glede nove turističke ponude Zadarske, Ličko-senjske i Šibensko-kninske županije.
Prigodom obilaska krajolika i planina turistima se nudi mogućnost upoznavanja prirodne i kulturne ljepote okruženja iz davnina na način kako ih spominje pjesnik, pri čemu iznosi umjetničko i narodno blago u obliku imena i pojava pojedinih likova pastira ili naših velikana. No, kako su “Planine” pastirsko-alegorijski roman pisan u prozi i stihovima, Zoranić nastoji pobuditi kod svojih sunarodnjaka ljubav prama rodnom kraju, hrvatskoj domovini i hrvatskom narodu. U romanu Zoranić ima ulogu putnika, pripovijedača.
Polazišna točka itinerera za individualno istraživanje krajolika ili organizirani grupni obilazak prostora bila bi u Ninu, u parku Petra Zoranića, uz obvezantan posjet mikro-lokaliteta Vodice zapadno od centra drevnog gradića, jer je tamo Zoranić i započeo svoje putovanje opjevano u romanu “Planine”. Budući da je pjesnika «vila na zlatnoj jabuci» prenijela morem ispod Velebita, ninska direktorica predlaže organizirani prijevoz ispod Paškog mosta brodom do Starigrada, uz moguću okrjepu u jednom od starigradsih restorana. Nastavak putovanja uključuje pješačenje u Nacionalni park Paklenicu, noćenje u planinarskom domu, putovanje do Nacionalnog parka sjeverni Velebit. Put nastavlja preko Like, Lovinca i Gračaca gdje je također moguće prenoćiti. Spuštanjem s planina put se nastavlja prema Kninu, rijekom Krkom, pored Skradina i Šibenika, morem do Zadra, te autobusom do Nina.
To je samo jedan od itinerara. No, kako okosnicu fabule čini pjesnikovo fiktivno putovanje po hrvatskoj domovini, prihvaćen je zaključak da turistički vodiči organiziraju studijsko putovanje sa ciljem da na terenu promidžbeno osmisle produkt koji će probuditi interes javnosti za temastskim putovanjem čudesnog svijeta Petra Zoranića Ninjanina.
Nakon radnog djela organizirano je zajedničko druženje uz prigodan domjenak.