Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Slika Igora Rončevića

Autor: Mile Marić

04.11.2008. 23:00
Slika Igora Rončevića


U područnoj knjižnici Bili Brig postavljena je izložba „Jedan autor, jedno djelo”. O samom izloženom djelu više nam je kazao akademski slikar Igor Rončević:
– Svoje mišljenje o projektu “Jedan autor, jedna slika”, koji je bez sumnje sasvim rijedak, gradim na izuzetnom dojmu koji je na mene ostavila informacija iz Nacionalne galerije u Londonu. Naime, za trajanja bombardiranja Londona u II svj. ratu, oni su sve svoje izložke pohranili na sigurno, kao što smo to morali i mi za ovog rata, ali, kako se ne bi prekidao kontinuitet a vjerojatno i iz inata – sve vrijeme oni su izlagali samo jednu sliku, skulpturu ili što tomu slično. Kod izlaganja jedne slike umjetnik pruža gledaocu, usuđujem se reći, više nego na izložbi s uobičajenim brojem umjetnina. Jer, sasvim podsvjesno gledalac rekonstruira moguće druge slike, što produbljuje njegov umjetnički dojam i interes. Konačno, jedna slika lakše se pohranjuje u sjećanje jer njezina privremena jednina daje njoj zaseban status. Izložena slika kojom se predstavljam ljubiteljima likovne umjetnosti s područja Biloga Briga i korisnicima područne knjižnice Bili Brig gradi se od 16 polja boja koje variraju tonom i svojim pigmentom. Ta polja mogu se zvati monokromi, odnosno usamljena polja boje. Kako je stanje usamljenosti, i u životu, teško održivo, ja započinjem akciju prelaska polja jednih preko drugih. Tako nastaju pomaci sa sasvim neočekivanim novim tonovima, dijalogom, atmosferom i združivanjem boja. Apstraktna slika tako “imitira stvarnost” sa činjenicom da je i ona materijalna te da i boje imaju svoju duševnu poruku.
Igor Rončević rođen je 1951. godine u Zadru, gdje završava gimnaziju, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu  diplomira u klasi prof. Šime Perića. Iz bogate biografije izdvajamo da je od 1979 do 1981 g. suradnik Majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera, član Zajednice umjetnika Hrvatske, a pedagoškom djelatnošću bavi se od 1996 g. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je redovni profesor na slikarskom odsjeku i poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva. Samostalno izlaže od 1976., a do sada je sudjelovalo na pedesetak samostalnih i stotinjak skupnih izložbi u Hrvatskoj i svijetu. Dobitnik je nagrada, među kojima se izdvaja Godišnja nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika 2001., a 2004. uručena mu je Republička nagrada za slikarstvo Vladimir Nazor.